Ford Transit USA Forum banner
61 - 74 of 74 Posts
Miło to słyszeć. Tylko dla jasności. Połączyłeś się z dodatkowym portem paliwowym Forda za pomocą złącza, do którego podałeś link. Czy masz 'przedłużenie portu paliwowego' (w zestawie z większym zbiornikiem paliwa w nowych transitach)? A może w jakiś sposób uzyskałeś dostęp do standardowego portu pomocniczego bez opuszczania zbiornika? Ponadto nie użyłeś zaworu paliwowego dostarczonego przez Espar, o którym wszyscy twierdzą, że jest niezbędny ze względu na średnicę przewodu i ewentualną kawitację w przewodzie na dużej wysokości? W pewnym momencie wydawało się, że zamierzasz zainstalować to gdzieś 'w linii' na przewodzie paliwowym, ale potem tego nie zrobiłeś? Czy to prawda? Cieszę się, że obawy mogą być nieco przesadzone. Doceniam pomoc, mam rodzinę w Meridian. Bóg zapłać.

Czy nawiązałeś to połączenie? I czy działa z Twoim Webasto? Nie mogę rozgryźć, jak otworzyć linię przedłużającą, aby to podłączyć. Czy trzeba zrobić coś specjalnego, żeby to wsunąć?
Dzięki.
Czy udało Ci się to rozgryźć? Musisz odciąć koniec czerwonej osłony obcinaczkami kątowymi, aby ją wyciągnąć, zanim będziesz mógł wymienić niebieską wtyczkę na swoje złącze.

Zamówiłem mojego 2024 z opcją kranu paliwa.
To jest bardzo mylące (dla mnie, kiedy po raz pierwszy uczyłem się, jak zamówić mojego vana).
Są 2 sekcje/części: port przedłużenia paliwa i przewód przedłużenia paliwa.
I niektóre elementy NIE są dostępne jako opcja; mój Crew Van nie zapewnia opcji "przewodu przedłużenia paliwa".
"Przewód przedłużenia paliwa" zapewnia dodatkowy przewód, więc nie trzeba opuszczać zbiornika paliwa, aby podłączyć przewód itp...

Zamówiłbym go, gdyby był dostępny (na wypadek, gdybym go potrzebował).

Zamówiłem przedłużony zbiornik paliwa.

Dzięki,
Lee

Mam te same problemy z nagrzewnicą Aqua Hot. Nie mogę jej uruchomić. Użyłem fabrycznej rurki ssącej i cały czas dostawałem błąd spalania E032. Skończyło się na wstawieniu zalecanej rurki ssącej Aqua Hot. Ten sam problem. Chyba mam kawitację??? Jeśli uruchomię nagrzewnicę w kanistrze, działa bez problemu. W momencie ponownego podłączenia do rurki ssącej działa przez 20-38 minut, po czym znowu pojawia się E032. Usunąłem filtr i zmieniłem trasę przewodów, aby upewnić się, że nie ma miejsca na pęcherzyki powietrza i ten sam problem. Nowa pompa paliwa...ten sam problem. Podwójne sprawdzanie połączeń pod kątem efektu Venturiego. Jakieś pomysły? Czy jest szansa na podciśnienie w zbiorniku?

Dzięki,

Troy

Mam te same problemy z nagrzewnicą Aqua Hot. Nie mogę jej uruchomić. Użyłem fabrycznej rurki poboru paliwa i cały czas dostawałem błąd spalania E032. Skończyło się na wpięciu zalecanej rurki poboru paliwa Aqua Hot. Ten sam problem. Chyba mam kawitację??? Jeśli uruchomię nagrzewnicę do kanistra, działa bez problemu. W momencie ponownego podłączenia do rurki poboru paliwa działa przez 20-38 minut, po czym znowu pojawia się E032. Wyeliminowałem filtr, zmieniłem trasę przewodów, aby upewnić się, że nie ma miejsca na pęcherzyki powietrza i ten sam problem. Nowa pompa paliwa... ten sam problem. Sprawdzam podwójnie połączenia pod kątem efektu Venturiego. Jakieś pomysły? Czy jest szansa na podciśnienie w zbiorniku?

Dzięki,

Troy
Czy masz jakieś zdjęcia konfiguracji zbiornika i kanistra? Moim pierwszym przypuszczeniem było to, że przewód paliwowy ma wysoki punkt, w którym zbierają się pęcherzyki, gdy jesteś podłączony do zbiornika, co jest korygowane podczas rekonfiguracji dla kanistra, ale wygląda na to, że już to sprawdziłeś. Czy całkowita długość przewodu paliwowego jest taka sama podczas testowania z kanistrem? Jeśli przewód paliwowy zbliża się do źródła ciepła w konfiguracji zbiornika w porównaniu do kanistra, może to również powodować problemy.

Jeśli możesz dostać się pod spód podczas pracy i tymczasowo usunąć osłonę przewodu paliwowego (i zakładając, że przewód paliwowy jest co najmniej nieprzezroczysty), obserwacja przepływu/pęcherzyków może dostarczyć pewnych informacji. 🤷‍♂️ Zastrzeżenie: Nie mam systemu Aqua Hot, to wynika z moich badań nad naszym Espar Airtronic.

Mam te same problemy z nagrzewnicą Aqua Hot. Nie mogę jej uruchomić. Użyłem fabrycznej rurki poboru i cały czas dostawałem błąd spalania E032. Skończyło się na wcięciu zalecanej rurki poboru Aqua Hot. Ten sam problem. Chyba mam kawitację??? Jeśli uruchomię nagrzewnicę w kanistrze, działa bez problemu. W momencie ponownego podłączenia do rurki poboru, działa przez 20-38 minut, po czym znowu E032. Usunąłem filtr i zmieniłem trasę przewodów, aby upewnić się, że nie ma miejsc na pęcherzyki powietrza i ten sam problem. Nowa pompa paliwa... ten sam problem. Podwójne sprawdzanie połączeń pod kątem efektu Venturiego. Jakieś pomysły? Czy jest szansa na podciśnienie w zbiorniku?

Dzięki,

Troy
Prawdopodobnie wspomniane wcześniej... ale jeśli pompa jest podobna do wszystkich innych używanych, nie są one szczególnie wydajne. Warto zauważyć, że rurka poboru Espar, której używamy (i te, które zainstalowałem w innych pojazdach), ma nylonową linię biegnącą przez środek rurki poboru. Innymi słowy, faktyczna dostępna przestrzeń w rurce poboru jest NAPRAWDĘ mała. Jest nie tylko mniejsza niż odbiór Forda... jest nawet mniejsza, niż się wydaje na pierwszy rzut oka.

Ostatecznie problem z większością z nich sprowadza się do tego, że pompa nie dostarcza paliwa - jak widać, ponieważ działa, jeśli upuścisz przewód do wiadra. Przynajmniej w przypadku pomp wodnych istnieje ocena odległości poboru / syfonu / głowicy, jaką mogą pokonać; Zakładam, że dotyczy to linii o odpowiednim rozmiarze. Wydaje się, że to problem z tak wieloma z nich.

Nie wiem, czy rurka poboru bez dalszej redukcji z nylonowej linii zrobi różnicę... ale nie zdziwiłbym się.

Mają Państwo jakieś zdjęcia konfiguracji zbiornika i kanistra? Moim pierwszym przypuszczeniem było, że przewód paliwowy ma wysoki punkt, w którym zbierają się pęcherzyki powietrza, gdy jesteś podłączony do zbiornika, co jest korygowane przy ponownej konfiguracji dla kanistra, ale wygląda na to, że już to sprawdziłeś. Czy całkowita długość przewodu paliwowego jest taka sama podczas testowania z kanistrem? Jeśli przewód paliwowy zbliża się do źródła ciepła w konfiguracji zbiornika w porównaniu do kanistra, może to również potencjalnie powodować problemy.

Jeśli możesz dostać się pod spód podczas pracy i tymczasowo usunąć wszelką ochronę przewodu paliwowego (i zakładając, że przewód paliwowy jest co najmniej nieprzezroczysty), obserwacja przepływu/pęcherzyków może dostarczyć pewnych informacji. 🤷‍♂️ Zastrzeżenie Nie mam systemu Aqua Hot, to wynika z moich badań nad naszym Espar Airtronic.
Dziękuję za wgląd. Odkryliśmy, że dealer nie podłączył rury doprowadzającej powietrze. Recyrkulowaliśmy spaliny z powrotem przez nagrzewnicę. Biorąc to pod uwagę, wciąż mamy pęcherzyki powietrza w przewodzie paliwowym. Uruchomiliśmy nagrzewnicę na cztery godziny przed ponownym wystąpieniem E032. Wciąż pracujemy nad izolacją źródła pęcherzyków powietrza.

Na tym forum istnieje kilka wątków dotyczących tego tematu. Krótka odpowiedź brzmi, że jeśli planujesz używać portu paliwowego do podgrzewacza benzynowego i planujesz używać podgrzewacza na większych wysokościach, lepiej jest zainstalować rurkę postojową Espar i całkowicie zignorować pomocniczy port paliwowy OEM.
Jako osoba mieszkająca na wysokości 7500 stóp i chcąca zainstalować jeden. Chętnie otrzymałbym wskazówkę dotyczącą odpowiednich wątków na ten temat. Proszę i dziękuję.

Jako osoba mieszkająca na wysokości 2286 m i chcąca zainstalować jeden. Chciałbym wskazówkę dotyczącą odpowiednich wątków na ten temat. Proszę i dziękuję
Wybierz sobie.

Lub kliknij te wyszukiwania dla Espar lub Velit i również powinieneś uzyskać wiele trafień.

Może daj nam znać, co masz na myśli, mówiąc „wskazówka”? Szukasz instrukcji? Czy opisu tego, co działa, a co nie? A może chcesz się przekonać w jedną lub drugą stronę? (Nie żebyśmy mogli... wydaje się, że to raczej religijne doświadczenie.)

Warto zauważyć, że rurka odbiorcza Espar, której używamy (i te, które zainstalowałem w innych pojazdach), ma w rzeczywistości nylonową linkę biegnącą przez środek rurki odbiorczej. Innymi słowy, faktyczna dostępna przestrzeń w rurce odbiorczej jest NAPRAWDĘ mała.
Czekaj. Co?
Czy nylonową linkę należy zostawić w środku? Przysięgałbym, że czytałem, żeby ją usunąć.
Rozejrzałem się i znalazłem tylko kilka odniesień. #Atoine instruował, aby ją usunąć, aby przeciąć rurkę. Ale zakładam, że nie jest jasne, czy ją z powrotem włożył. :unsure:

Image

Image

Czekaj. Co?
Czy powinieneś zostawić w nim nylonową linkę? Mogłem przysiąc, że czytałem, żeby ją usunąć.

Rozejrzałem się i znalazłem tylko kilka odniesień. #Atoine instruował, aby ją usunąć, aby przeciąć rurkę. Ale przypuszczam, że nie jest jasne, czy ją z powrotem włożył. :unsure:
...
Nie pamiętam, żeby cokolwiek mówiono o jej usunięciu, kiedy robiłem nasze wcześniejsze jednostki Espar; więc trzymałem je w środku od tamtej pory. Część mojego myślenia to: „jaki cel mogłaby mieć ta linka tylko podczas wysyłki?” Pomyślałem, że pomaga to w nasiąkaniu. Rurka zasysająca jest nadal większa niż rzeczywista twarda plastikowa linia paliwowa, której używają – a przynajmniej tak wygląda.

Tak czy inaczej, jednostki Velit nie są dostarczane z nylonową linką; ale mają jeszcze mniejszą średnicę niż wlot Espar.

Nie pamiętam, żeby coś mówiono o jego usunięciu, kiedy robiłem nasze wcześniejsze jednostki Espar; więc zostawiłem je od tamtej pory. Część mojego myślenia jest taka: „jaki cel mógłby/miałby ten przewód służyć tylko przy wysyłce?” Pomyślałem, że pomaga w transporcie kapilarnym. Rurka zasysająca jest nadal większa niż faktyczna twarda plastikowa linia paliwowa, której używają – a przynajmniej tak wygląda.

FWIW, jednostki Velit nie są dostarczane z nylonową linią; ale mają jeszcze mniejszą średnicę niż odbiornik Espar.
Cóż. Oczywiście działa to w obie strony. Mam nadzieję, że nie rozpocznę wątku o sporach dotyczących izolacji/opon/oleju. 😬

61 - 74 of 74 Posts