Ford Transit USA Forum banner

2022 pomocniczy port paliwowy

35K views 73 replies 26 participants last post by  skymons  
#1 ·
W formularzu zamówienia jest napisane, że teraz możesz uzyskać do tego dostęp bez opuszczania portu paliwowego. Czy wiemy coś więcej na ten temat, czy też musimy czekać i zobaczyć, kiedy się pojawią?

#2 ·
Na tym forum istnieje kilka wątków dotyczących tego tematu. Krótka odpowiedź brzmi: jeśli planujesz używać portu paliwa do nagrzewnicy benzynowej i planujesz używać nagrzewnicy na większych wysokościach, lepiej jest zainstalować rurę pionową Espar i całkowicie zignorować fabryczny dodatkowy port paliwa.

#70 ·
Na tym forum istnieje kilka wątków dotyczących tego tematu. Krótka odpowiedź brzmi, że jeśli planujesz używać portu paliwowego do podgrzewacza benzynowego i planujesz używać podgrzewacza na większych wysokościach, lepiej jest zainstalować rurkę postojową Espar i całkowicie zignorować pomocniczy port paliwowy OEM.
Jako osoba mieszkająca na wysokości 7500 stóp i chcąca zainstalować jeden. Chętnie otrzymałbym wskazówkę dotyczącą odpowiednich wątków na ten temat. Proszę i dziękuję.

#5 ·
Mam propan, ale z lektury wcześniejszych wątków na forum na temat odbioru paliwa w Transicie wynika, że większość osób nie lubi odbioru paliwa w Transicie, ponieważ sięga on tylko do połowy zbiornika, nie pobiera paliwa poniżej połowy zbiornika. Zbiornik musi być pełny, aby użyć grzejnika.
Również gdy zbiornik paliwa spadnie poniżej połowy, powietrze dostaje się do przewodów paliwowych, co powoduje konieczność kilkukrotnego ponownego uruchamiania grzejnika.

#8 ·
Mam Transit awd z 2022 roku i mam nadzieję wykorzystać połączenie aux na górze zbiornika, aby ułatwić sobie życie, ale po podłączeniu mojego numeru VIN nie mogę nigdzie znaleźć dopasowania... czy ktoś wie, czy zmienili to połączenie dla furgonetek z 2022 roku? A może ktoś z 2022 roku z powodzeniem zainstalował przewód gazowy przez port aux na górze zbiornika?

#9 ·
Mam również Transit awd z 2022 roku i mam nadzieję, że użyję dodatkowego połączenia na górze zbiornika, aby ułatwić sobie życie, ale po podłączeniu mojego numeru VIN nie mogę znaleźć żadnego dopasowania... Czy ktoś wie, czy zmienili to połączenie dla furgonetek z 2022 roku? A może ktoś z 2022 roku z powodzeniem zainstalował przewód gazowy przez dodatkowy port na górze zbiornika?
Ja też mam 2022. Planuję kupić grzejnik, ale prawdopodobnie zrobię to dopiero pod koniec lata. Mam nadzieję, że do tego czasu ktoś zamieści o tym informacje!

#13 ·
Oto on. Nasza linia portu paliwowego na rok 2022. Warta swojej ceny. Zamierzam wpiąć rurkę poboru paliwa esbar bezpośrednio do tego, a następnie przewód paliwowy do pompy paliwa espar.

Attachments

#14 ·
Oto jest. Nasza linia portu paliwowego na rok 2022. Warta swojej ceny. Zamierzam wpiąć rurkę poboru paliwa esbar bezpośrednio do tego, a następnie przewód paliwowy do pompy paliwa espar
To jest super wygodne! To znacznie ułatwi sprawę osobie, którą zatrudnię do instalacji.

#16 ·
Tak, zamierzam użyć rurki Espar do 2 mm i uruchomić już zainstalowany fabryczny odbiór. Będzie to dokładnie to samo, co instalacja odbioru Espar w zbiorniku paliwa. Teraz jest to bardzo proste. Możesz również się tym nie przejmować, tak jak zrobili to inni, i po prostu użyć tego portu. Koniec z opuszczaniem zbiornika.

#18 ·
Żadnego z nich nie rozumiem. Czy chcesz powiedzieć, że zamierzasz wepchnąć rurkę 2 mm przez pickupa Forda, w stylu kolonoskopii? To może być sprytne - nigdy o tym nie pomyślałem.

Jak uszczelnisz wokół rurki o średnicy wewnętrznej 2 mm w miejscu, gdzie wchodzi ona do większego złącza przedłużającego Forda? O-ring i zacisk czy?

Zgadzam się, że prawdopodobnie możesz po prostu użyć większego pickupa i nie martwić się (zbyt bardzo) o to, jeśli pozostajesz na poziomie morza.

Wydaje się, że właściwości benzyny sprawiają, że jednostki zasilane benzyną są "bardziej wymagające" na wysokości, dlatego mniejsza rurka jest bardziej krytyczna dla jednostek gazowych. Ale wtedy wielu użytkowników zimowych vanów jeździ na nartach, a to w górach, więc wydaje się, że wiele osób (ale może nie ty) chce móc uruchamiać grzejniki powyżej poziomu morza.

#19 ·
Nie musisz mieć odbioru w zbiorniku paliwa, pompa paliwa po prostu chce, żeby ta linia miała taką średnicę, żeby można było ją pociągnąć, możesz ją włożyć w dowolne miejsce przed pompą paliwa. Przymocuj ją tak jak każdy inny filtr paliwa lub cokolwiek innego. Mój plan jest taki, żeby włożyć ją do większego węża z calem lub dwoma na każdym końcu, żeby założyć na przewód paliwowy za pomocą zacisków węża.

#22 ·
Nie musisz mieć odbioru w zbiorniku paliwa, pompa paliwa po prostu chce, żeby ta linia miała taką średnicę do zasysania, możesz ją włożyć w dowolne miejsce przed pompą paliwa. Przymocuj ją tak jak każdy inny filtr paliwa lub cokolwiek. Mój plan jest taki, żeby włożyć ją do większego węża z calem lub dwoma na każdym końcu, żeby założyć na przewód paliwowy i zabezpieczyć opaskami zaciskowymi.
Początkowo byłem również bardzo sceptyczny wobec tego podejścia. Kawitacja jest twoim wrogiem, ponieważ benzyna jest na nią bardzo podatna, a tym bardziej przy niższym ciśnieniu powietrza na większej wysokości. Będziesz miał 2 dodatkowe połączenia w przewodzie paliwowym wlotowym dla rury pionowej, a każde połączenie może powodować dodatkową kawitację. Te połączenia muszą być absolutnie idealne, aby średnica wewnętrzna przewodu paliwowego w ogóle się nie zwiększała. Stąd ostrzeżenie w instrukcji instalacji:
Image

Ten film dobrze demonstruje efekt Venturiego powodujący kawitację.

Oczywiście będziesz miał konwergencję wchodzącą do rury pionowej i teoretycznie nie będziesz miał dywergencji wychodzącej z rury pionowej. Jeśli doprowadzisz swoje połączenia do perfekcji, powiedziałbym, że będzie dobrze. Jeśli nie, dołączysz do dużej liczby z nas, którzy spędzili niezliczone godziny na rozwiązywaniu problemów z naszymi grzejnikami.

#20 ·
Problem z nieużywaniem rury pionowej espar polega nie tylko na łączeniu ze sobą rzeczy, ale raczej na zapobieganiu tworzeniu się pęcherzyków w przewodzie na większych wysokościach. Im więcej paliwa musisz przepompować, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia problemów. Espar omija to, mając bardzo małą rurę pionową.

Biorąc to wszystko pod uwagę, czy zmienili coś w 2022 roku, aby lepiej działało z urządzeniami o niskim przepływie? Nie wiem.

#21 · (Edited)
+1 @Tuckie. Istnieje wiele dowodów na to, że dość rygorystyczne specyfikacje publikowane przez Espar rzeczywiście mają znaczenie, zwłaszcza na wysokości i zwłaszcza w przypadku benzyny. W pełni zdaję sobie sprawę, że wydaje się nieprawdopodobne, że takie rzeczy jak starannie łączone połączenia i odpowiednia rura pionowa naprawdę mają znaczenie. Ale wiem z przykrego osobistego doświadczenia, że pozornie nieistotne szczegóły rzeczywiście mają znaczenie. Te układy paliwowe są bardzo podatne na kawitację. Jeśli konfiguracja jest idealna, wszystko będzie w porządku. W przeciwnym razie niezbyt. To miejsce, w którym „zdrowy rozsądek” (nawet osób doświadczonych w systemach paliwowych) po prostu się nie sprawdza.

#23 ·
Jestem w pełni świadomy wszystkiego. Po prostu stwierdziłem, co robię. Między mną a moim bratem mamy dziesięciolecia doświadczenia w pracy z silnikami gazowymi, dużymi i małymi. Jeśli coś nie działa idealnie, zdiagnozujemy, co jest nie tak. Ktoś musi być pierwszy z tym nowym ustawieniem i ja spróbuję.

#24 · (Edited)
Jestem świadomy wszystkiego. Po prostu stwierdziłem, co robię... Jeśli nie będzie działać idealnie, zdiagnozujemy, co jest nie tak. Ktoś musi być pierwszy z tym nowym ustawieniem i ja będę tym, który spróbuje.
Okej, to jest całkowicie zrozumiałe. Z twoich postów w wątku wynikało, że twierdzisz, że nowa opcja rozszerzenia Forda w jakiś sposób rozwiązała problem potrzeby bardzo małej średnicy odbioru, aby spełnić specyfikacje Espara (mniejsze niż odbiór Forda).

Nie jestem pewien, w jaki sposób wypróbowanie nowej konfiguracji rozszerzenia różni się od używania odbioru/kolanka Forda, które było tam przez cały czas, jeśli chodzi o funkcję grzałki? Chociaż dostęp do odbioru Forda powinien być teraz znacznie łatwiejszy dzięki rozszerzeniu.

Mam nadzieję, że poinformujesz, jak grzałka radzi sobie na wysokości z rozszerzeniem (lub jeśli zauważysz, że nowe rozszerzenie/odbiór Forda ma mniejszą średnicę niż stare kolanko, to byłaby dobra wiadomość).

#25 ·
Sam rozważam nagrzewnicę benzynową i do niedawna nie zdawałem sobie sprawy z problemów związanych z większą rurą ssawną. Mam powiązane pytanie: biorąc pod uwagę, że zamontuję odbiór Espar o mniejszej średnicy, czy jest jakiś sens w zamawianiu fabrycznego portu odbioru? Czy są jakieś części wielokrotnego użytku, które ułatwiłyby instalację odbioru z rynku wtórnego?

#39 ·
Znalazłem szybkozłącze, które pasuje do portu, który Ford zostawia, jeśli masz opcję OEM. Mam grzałkę Autotem i chciałem rozwiązanie, aby nie upuszczać zbiornika.

Jest trochę dłuższe niż bym chciał i ciasno pasuje do węża 5 mm, ale jak dotąd działa bez problemów. Ale za 10 dolarów nawet, wezmę to.

SUR & R Auto Parts 5/16" Quick Connect To Nylon Connector

• Like
Reactions: jrice128
#40 ·
Link do mojej odpowiedzi w podobnym wątku:

#45 ·
@UTSam jak powiedział Gregory, nie miałem żadnych problemów z używaniem nowego portu dostarczonego w 2022 roku. Wysokość około 8000 podczas pracy nagrzewnicy przez 4 dni z rzędu.
Żeby dobrze to zrozumieć, po prostu podłączyłeś się do końca dodatkowego portu paliwa na górze? (NIE przeciągnąłeś przewodu paliwowego nagrzewnicy przez dodatkowy port i do zbiornika paliwa.)

Brzmi bardzo obiecująco, dzięki za informację zwrotną! Będę zainteresowany, aby usłyszeć, jak to działa z czasem.

#46 ·
@UTSam Zgadza się, właśnie wepchnąłem element łączący do portu Auxillery, poprowadziłem przewód paliwowy do pompy paliwa i uruchomiłem go. Działał co najmniej 100 godzin na wysokości bez problemów z uruchomieniem lub działaniem. Do tego właśnie służył port paliwowy, prawda?

#47 ·
@UTSam Zgadza się, właśnie wepchnąłem element łączący do portu Auxillery, poprowadziłem przewód paliwowy do pompy paliwa i uruchomiłem go. Działał co najmniej 100 godzin na wysokości bez problemów z uruchomieniem lub działaniem. Do tego właśnie służył port paliwowy, prawda?
Zdecydowanie do tego służy. Czytałem o wielu problemach, jestem pewien, że ty też, z brakiem odpowiedniej średnicy przewodu paliwowego aż do zbiornika. Wygląda na to, że twoje podejście jest zdecydowanie warte spróbowania, a w najgorszym przypadku musisz opuścić zbiornik, tak jak zrobiłbyś to i tak, aby poprowadzić przewód paliwowy do nagrzewnicy aż do dołu.

Chyba bez znaczenia dla mnie, dopóki mój Van nie zostanie zbudowany, ale prawdopodobnie będę kempingował na wysokości co najmniej 10 000 stóp. Obecny Van to tylko miejsce zastępcze i nie ma zainstalowanej nagrzewnicy pomocniczej, ale jest to diesel. Wygląda na to, że nagrzewnice diesla są znacznie mniej wybredne, a tanie podróbki są w porządku, jeśli skończę robić jedną.

Jeszcze raz dziękuję za follow up!