Ford Transit USA Forum banner
321 - 340 of 386 Posts
Zabrałbym Twój pojazd Transit po upływie gwarancji do specjalisty od skrzyń biegów i zostawił dealerów w tyle.
Wezwania serwisowe to jedyny powód, dla którego zabrałbym swój pojazd Transit do dealera. Mój Transit nie ma już gwarancji przy przebiegu 62 250 mil i ma problemy z redukcją biegów ze zmiany z 2. na 1. bieg podczas zatrzymywania się. Podczas niektórych sytuacji zatrzymywania się słychać i czuć stukanie. Mam nadzieję, że wymiana płynu rozwiąże problem.

Próbuję wyeliminować wszelkie proste problemy z dudniącym hałasem w moim 2018 Transit-250 z 6-biegową automatyczną skrzynią biegów.

Chcę ponownie dokręcić wszystkie śruby między skrzynią biegów a osią.

Zanim to zrobię, potrzebuję pomocy w zakresie specyfikacji momentu obrotowego. Chcę najpierw zająć się skrzynią biegów.

Znalazłem schemat online na tascaparts dot com/oem-parts/ford-ford-transit-150-250-350-diesel-transmission-mount-ck4z6068a dla lokalizacji śrub, ale brak danych dotyczących momentu obrotowego.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Jestem początkującym, więc odpowiadając, proszę odnieść się do numerów śrub na tej stronie.
Nikt nie odpowiedział, więc postanowiłem po prostu sprawdzić, czy coś się nie poluzowało. Chociaż jedna śruba rzeczywiście była luźna, ponowne dokręcenie wszystkich z nich poprawiło intensywność dudnienia, ale go nie wyeliminowało.

Jeśli to konwerter momentu obrotowego, jak go naprawić? Jakich słów użyć, aby skłonić techników do zrobienia tego, co muszą?

Przepraszam, nie było mnie na forum przez długi czas, odkąd moje problemy z dudnieniem zostały rozwiązane. "Co ja powiedziałem", żeby zmusili ich do pracy? Naprawdę, wystarczyła wytrwałość. Odwiedziłem trzech różnych dealerów w ciągu roku (i 20 tysięcy mil, podczas których mój mózg był roztrzaskany przez niesamowicie silne dudnienie/wibracje), zanim w końcu znalazłem kierownika serwisu (w Darling's Ford w Bangor Maine), który naprawdę chciał rozwiązać mój problem i który nie przyjmował "Nie" od korporacji... Po przeprowadzeniu akcji serwisowej dotyczącej wału napędowego i odbyciu jazdy próbnej, powiedział dwóm technikom, żeby znowu wyjechali - jeden z analizatorem, a drugi prowadził. Zauważyli, że obroty oscylowały w górę i w dół o 200 obr./min podczas dudnienia i to dało im wskazówkę, że to skrzynia biegów. Następnie kierownik serwisu przeszukał internet i znalazł ludzi z tym samym problemem, którzy mówili, że przyczyną są wadliwe konwertery momentu obrotowego. Bingo! Mam nadzieję, że to pomoże.

Zauważyli, że obroty oscylowały w górę i w dół o 200 obr./min podczas dudnienia i to dało im wskazówkę, że to skrzynia biegów.
To świetna wskazówka, moje dwa obecne kombi nie mają dudnienia, ale mój poprzedni miał (ale nie było źle). Teraz chciałbym to z powrotem, żeby zobaczyć, czy mógłbym zaobserwować to samo.

• Like
Reactions: ranxerox
Właśnie opublikowano na innym wątku o hałasie dronów.

Aby sprawdzić, czy to konwerter momentu obrotowego, podczas gdy występuje buczenie, obserwuj cyfrowy wskaźnik pokazujący obroty. Jeśli zmienia się o ponad 100, ale jedziesz ze stałą prędkością, może to być konwerter momentu obrotowego.

*scangauge, bullygauge, aplikacja Torque, inny czytnik OBD-II lub aplikacja z danymi obrotów w czasie rzeczywistym

• Like
Reactions: asdrew and Eiko
Podczas niedawnej długiej jazdy autostradą doświadczyłem przerywanych wibracji o niskiej częstotliwości, które trwały 1-2 sekundy na raz. Może 20-30 Hz. Szukałem zmarszczek na drodze.

Wystąpiło to podczas jazdy ze stałą prędkością na równym terenie przy prędkości około 70 mil na godzinę. Zdarzało się około dwa razy na minutę. Nie sprawdziłem jeszcze wahań obrotów.

Brzmi to dla mnie jak problem TC Surly Billa, czy ktoś może to potwierdzić? Zostało mi tylko kilka tysięcy mil do wygaśnięcia gwarancji na układ napędowy.

Witajcie wszyscy.

Nowy na forum i właścicielem Transita.
Znalazłem ten wątek podczas badania tego, co wydaje się być tym samym problemem z naszym nowym 250. Jestem zaintrygowany najnowszymi postami, ponieważ konwerter momentu obrotowego był jedną z rzeczy, które brałem pod uwagę (miałem je uszkodzone w innych pojazdach i wydawało się to podobne), ale nie jestem pewien, czy to jest problem, czy nie. Oto gdzie jestem do tej pory...

Zupełnie nowy pojazd zakupiony z przebiegiem 700 mil. Posiada opcjonalny mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu. Zauważyłem dudniący hałas po zakupie. Niski dźwięk basowy, który jest odczuwalny prawie tak samo jak słyszalny. Podobny do dudniącego systemu stereo w samochodzie przed Twoim domem.

Zaczyna się przy około 42-43 mph, osiągając szczyt przy 50-53 mph na 6. biegu przy 1500 obr./min. (Brak zauważalnej informacji zwrotnej przez kierownicę lub jakiekolwiek powierzchnie w obszarze kierowcy. Wydaje się być zlokalizowany z tyłu w pobliżu tylnej osi)
Ręcznie wrzuć na 5. bieg, obroty wzrastają do 1700 obr./min przy 50 mph, dudnienie zmienia się z "HMMMM...HMMMM...HMMMM" na "hmmmmmmmmmmmm".

Wrzuć na luz na wzniesieniu, które utrzymuje docelową prędkość 50 mph, a częstotliwość zmienia się z "HMMMM...HMMMM...HMMM..." na "HM.HM.HM.HM." a następnie zanika, gdy prędkość spada.

Zabrałem go do dealera. Początkowo pierwszy mechanik przyznał i zgodził się, że jest problem. Poinformował mnie, że jest akcja serwisowa na guibo i że może to powodować problem z układem napędowym. Wróciłem tydzień później, wymieniłem guibo. Wziąłem ze sobą innego mechanika na jazdę próbną po naprawie. Problem nadal występował. Ten mechanik zaprzeczył, że słyszał coś niezwykłego i twierdził, że to "szum wiatru". Tego dnia jeździłem kilkoma innymi pojazdami w celu porównania, ale żaden z nich nie pasował dokładnie do mojej konfiguracji. Niektóre miały wskazówki dotyczące problemu, tak subtelne, że prawdopodobnie bym tego nie zauważył, gdybym nie był już tak wrażliwy na hałas naszego pojazdu.

Dzień zakończył się tym, że dealer zaprzeczył problemowi i obwinił go za normalny szum wiatru i fakt, że jeżdżę dużą puszką. Uważam, że gdyby to było "normalne", nikt nie jeździłby tymi rzeczami. Cała moja jazda odbywa się w zakresie, w którym hałas się pojawia. Poza tym zakresem jest gładka jak szkło i radość z jazdy.

Dziś (22.08) zabrałem go do mojego regularnego lokalnego warsztatu. Wziąłem ze sobą mechanika i zademonstrowałem problem. Zgodził się, że wyraźnie coś jest nie tak. Z powrotem do warsztatu. Postawiliśmy tył na stojakach i przejechaliśmy pojazdem w zatoce do 50 mph. Hałas był mniej widoczny, ale nadal obecny. Przy 53 mph rezonował przez cały budynek do tego stopnia, że główny mechanik wyszedł ze swojego biura, żeby zobaczyć, co się dzieje. Brak kontaktu z podłożem zmienił prędkość, przy której występuje, ale efekt został znacznie wzmocniony wewnątrz budynku. Opuściłem szybę i było to prawie ogłuszające.
Inspekcja wizualna elementów układu napędowego nie wykazała żadnych oczywistych nieprawidłowości. I stwierdzili, że koła i opony były wyważone i gładkie. Zauważyli, że na lewym tylnym kole widać pewne wibracje. Zarówno sprężyna piórowa, jak i zacisk hamulcowy wyraźnie wykazywały ruch wibracyjny przy prędkości, która wywoływała dudniący dźwięk. Nie jestem pewien, czy wadliwy konwerter momentu obrotowego spowodowałby wibracje w tym obszarze.

Wrócę do dealera z moimi ustaleniami, żeby zobaczyć, co powiedzą.

Transit jest w przeciwnym razie idealny dla moich potrzeb. Mam go od miesiąca i jestem do niego mocno przywiązany. Ale ten problem jest przeszkodą, jeśli nie zostanie wkrótce rozwiązany. Złamałoby mi to serce, gdybym miał go oddać, ale nie można zapłacić tego, co te rzeczy kosztują za wadliwy produkt. Zamierzam wysłać ten wątek do głównego technika i zobaczyć, czy pomoże mu to przekonać go, że to coś więcej niż tylko prosty szum wiatru na jednobryłowej puszce.
Dzięki dla @ranxerox za skierowanie mnie do tego wątku. Widziałem go wcześniej, ale jest ogromny i nie widziałem dokładnie problemu, który mam, który opisuje @EastsideBike. Po prostu piszę to tutaj jako kolejna forma świadomości dla każdego w Fordzie, kto mógłby przeczytać ten wątek. @lolwisper4321 @jonsobi @MikeQBF oto kolejny przykład tego samego hałasu, jak opisali to wielu innych. Mam tłumik zębatki atakującej, przeguby uniwersalne itp., ponieważ wszystko pochodziło z fabryki. Mając zaledwie 800 mil, po prostu nie mogę uwierzyć, że w ogóle mam jakieś problemy. Po prostu dodaj moją nową i drogą furgonetkę do listy problemów z rezonansem. @CrewVanMan@MattFord mamy nadzieję, że masz jakieś połączenia, aby przynajmniej skłonić ich do zobaczenia tego wątku lub przyjrzenia się temu.

Udostępniam najnowszą aktualizację. Kilka dni temu zawiozłem vana do serwisu i podniosłem tył. Przyspieszyłem do około 88 km/h i usłyszałem w środku ciągły szum. Mechanik cały czas mówił, że nic nie słyszy. Potem zorientowaliśmy się, że nic nie słyszy na zewnątrz. Ale kiedy usiadł w vanie, zdecydowanie usłyszał ten hałas. Opisał to tak samo i powiedział, że to tak, jakby podczas jazdy było otwarte tylne okno.

Uważa, że to związane z wydechem, ale nie może znaleźć nic w wewnętrznych tablicach Forda dla mechaników, co by opisywało ten problem. Nie mają też doświadczenia z tymi vanami. Więc po prostu przekazuję wam aktualizację i zobaczymy, co się stanie. Zwrócił uwagę na to, jak słabe są osłony termiczne i jak brakowało wygłuszenia wokół całego układu wydechowego.

Problem nie dotyczy Transita, to problem z konkretnym vanem. Wszystko można naprawić, ale mówienie, że myślisz o Sprinterze, jest głupie. Najpierw jeździsz testowo i jeśli wszystko jest w porządku, to coś się zepsuło lub przesunęło, ale jest niewielu z wielu dziesiątek tysięcy, którzy są idealni.

Przekładnia nie jest zła w Fordach ani Transitach, to tylko ta, którą masz i na pewno masz pecha.

Zgadzam się, że Ford powinien to naprawić, ale nie obwiniaj Transitów.

Jeśli kupisz złego hamburgera, nie naprawiasz go, biorąc skrzydełka z kurczaka. Próbujesz innego hamburgera.

Mój transit jest gładki jak szkło. Na nowej utwardzonej autostradzie jest jak ślizganie się po mokrym lodzie i idealnie cicho.

Spróbuj naprawić to i wykorzystaj wszystkie możliwości, ale nie obwiniaj Transita ani jakości Forda, ponieważ to głupota.

Centra serwisowe są u każdego producenta z jakiegoś powodu, a fora są dla każdego producenta samochodów i są ludzie, którzy mówią, że nigdy więcej nie kupię i przejdę do innej marki z taką samą liczbą problemów.
Dlatego istnieje całe forum ludzi z dokładnie tym samym problemem z ich Transitem? Nie obwiniaj producenta pojazdu, obwiniaj siebie za to, że nie jeździliśmy nim testowo z prędkością 60 mil na godzinę w granicach miasta👍🏻 Pewnie pracujesz dla Forda albo coś w tym stylu

Więc poddałem się po przeczytaniu 5 stron na forach, czy ktoś może potwierdzić, czy istnieje rozwiązanie problemu z szumem, który pojawia się i znika przy określonej prędkości podczas naciskania pedału przyspieszenia? Zdecydowanie brzmi to tak, jakby dochodziło z tyłu pojazdu. Doświadczam tego dzisiaj przy około 65 km/h. Proszę i dziękuję 🙏🏻

Po wszystkich dyskusjach na ten temat na przestrzeni lat, większość tego, co zostało zgłoszone, wydaje się być tym, co nazywa się drżeniem konwertera momentu obrotowego i zwykle towarzyszy mu wahanie obrotów.

• Like
Reactions: surly Bill
i zwykle towarzyszy mu wahanie obrotów.
Wahania obrotów są naprawdę spowodowane tym, jak mocno go dociskasz, gdy konwerter momentu obrotowego już się zużył, powodując jego poślizg. Gdy usłyszysz trzaski, nie naciskaj dalej, zmień bieg na niższy.

Pomimo tego, że nie działa zgodnie z przeznaczeniem, możesz go eksploatować przez dziesiątki tysięcy mil, tylko nie stawiaj się w sytuacjach, w których wymagasz najwięcej od układu napędowego (bardzo niskie obroty, wysoki moment obrotowy). Źródło: oba moje pojazdy mają trzaskające konwertery momentu obrotowego od ponad 10 tys. mil.

Zamówię jeden i wypróbuję - K4Z-5A669-A Zestaw tłumika nosa zębnika
Według Forda, "Nowy tłumik nosa zębnika może wyglądać podobnie do
oryginalnego (jeśli jest wyposażony), ale charakterystyka tłumienia została zmieniona."

Pochodzi to z ostatniej strony ciekawej lektury:
https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2017/RCRIT-17V446-6431.pdf
Nie mam tego tłumika zębnika w moim 2019, który zamówiłem od Matta Forda. Moje pytanie brzmi, skąd mam wiedzieć, czy powinienem go mieć, czy nie? Mam przegub uniwersalny od pierwszego dnia, ale nie mam tłumika zębnika. Czy istnieje jakiś rodzaj dokumentacji pokazującej, że powinien tam być, ale fabryka go pominęła?

Nie mam tego tłumika zębnika w moim 2019 roku, który zamówiłem od Matta Forda. Moje pytanie brzmi, skąd mam wiedzieć, czy powinienem go mieć, czy nie? Mam przegub uniwersalny od pierwszego dnia, ale nie mam tłumika zębnika. Czy istnieje jakiś rodzaj dokumentacji pokazującej, że powinien tam być, ale fabryka go pominęła?
Mój też nie miał tłumika zębnika. Dodałem jeden, trochę pomogło, jest o tym mowa w wezwaniu do naprawy 17S15.

Attachments

Ten tłumik Pinon jest dla tych z nas, którzy wciąż mają Giubo.
Myślałem to samo, ale mój szwagier ma 2017 z mocowaniem przegubu uniwersalnego, a także tłumik zębnika. Nie ma żadnych wibracji itp. (nie mówiąc, że tłumik jest lub nie jest powodem).

321 - 340 of 386 Posts