Cześć, aktualizacja dotycząca mojego vana i jego wibracji oraz szumu - Van był w Fordzie 5 razy i w innym warsztacie 3 razy w celu znalezienia wibracji i szumu. Kosztuje to dużo czasu.
W Fordzie powiedziano mi, że to opony - wymieniliśmy opony, wyważyliśmy je wszystkie z użyciem road force bez rezultatu, następnie powiedzieli, że to pompa wspomagania kierownicy - wymienili pompę, nadal bez poprawy, teraz mówią, że to z powodu mojej konwersji oraz bagażnika dachowego i odpowietrznika dachowego (bagażnik dachowy Forda) - argumentuję, że większość vanów ma bagażniki dachowe i odpowietrzniki i mieliby wielu klientów, gdyby to był problem, następnie próbowali mi powiedzieć, że to może być "normalny" stan dla vana - znowu używam tego samego argumentu - mieliby wielu klientów w swoich warsztatach, gdyby "normalne" było posiadanie vana z wibracjami i szumem, wszyscy jeździlibyśmy Sprinterami.
W innym warsztacie postawiliśmy vana na podnośniku i jeździliśmy nim w powietrzu - można faktycznie usłyszeć głośny hałas na końcu skrzyni biegów, gdzie łączy się wał napędowy - i można poczuć wibracje w tym obszarze - wyjaśniłem to Fordowi - twierdzą, że to normalne dla tych vanów. Jestem przekonany, że problem jest jakoś związany z układem napędowym - Ford tak nie uważa.
Teraz czekamy na przyjazd przedstawiciela inżynierii Forda, aby to sprawdził - jutro van ponownie jedzie do Forda, aby zainstalować tester wibracji (po raz 3). Naprawdę wygląda na to, że nic nie osiągamy, zwłaszcza że Ford po prostu przestrzega swojego protokołu diagnostycznego, a technik i warsztat prawdopodobnie nie mogą obciążyć Forda kosztami diagnozy?.
Podsumowując problem

- w vanie występuje odgłos THUM, THUM, THUM lub SZUM (jak podczas jazdy na niewyważonych oponach), który można zacząć zauważać przy prędkości około 30 km (20 mil), staje się naprawdę głośny przy prędkości około 80 km do 105 km (50 - 65 mil). Jest najbardziej zauważalny, gdy van jest pod obciążeniem, tj. przyspiesza lub jedzie pod górę, mniej zauważalny podczas zjazdu z góry, hałas wydaje się również zmniejszać w pozycji neutralnej, ale nie znika.
Wibracje wydają się zaczynać przy prędkościach około 30 km (20 mil) do około 105 km (65 mil) - najlepszy punkt, w którym wydaje się najgorzej, to około 60 km lub 40 mil, w tym momencie można zobaczyć wibracje kierownicy.
Mam nadzieję, że inni, którzy mają ten problem, zabiorą głos i poinformują nas, co do tej pory zrobili i jaki jest ich plan działania - dla mnie NIE jest normalne, aby van o wartości 55 000 dolarów miał wibracje i szumy. Ford musi się wziąć w garść i to naprawić - czy ktoś wie, jaki może być następny krok?