Ford Transit USA Forum banner

Budowa vana Travlin'

164K views 235 replies 49 participants last post by  Travlin  
#1 · (Edited by Moderator)
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad poziomem hałasu w vanie. Wydaje się głośno, ale jak głośno, naprawdę? Znalazłem w sklepie Play aplikację o nazwie Sound Meter i zainstalowałem ją na swoim telefonie. Najpierw trzeba było ustalić punkt odniesienia.

Oto link do wykresu typowych poziomów hałasu w dB.

Mój Forester był tym, czym jeździłem tego dnia, więc dokonałem pomiaru w nim podczas jazdy autostradą, którą codziennie jeżdżę do/z pracy. Przy ustawionej prędkości 80 na autostradzie z ograniczeniem do 75 Sound Meter odczytał między 58 a 62 dB. Średnio około 60-61 dB.

Dziś rano zabieram vana do pracy i powtarzam eksperyment. W obu przypadkach trzymałem telefon w prawej ręce, na wysokości mniej więcej ramion i pośrodku między przednimi siedzeniami, skierowany w stronę tyłu pojazdu. O dziwo, Transit odczytał prawie dokładnie to samo. Niezależnie od dokładności Sound Metera, fakt, że poziom hałasu zmierzony na tym samym odcinku drogi był identyczny, nie był tym, czego się spodziewałem.

Dla porównania, w moim biurze w pracy widzę około 20 dB ("szelest liści" na wykresie), co wydaje się być na równi z wykresem. Odczyt 60 dB w pojazdach to poziom mowy konwersacyjnej lub pracy sprężarki klimatyzacji obok domu (z jakiej odległości wykres nie był precyzyjny).

Mnie wydaje się głośniej w vanie, być może ze względu na jaskiniowy aspekt dźwięku, ale według miernika powiedziałbym, że jest to w rzeczywistości dość niski odczyt. Zaskakujące było, że w obu pojazdach było tak samo, biorąc pod uwagę, że Subaru ma dywan, panele i trochę wygłuszenia, a van ma gołą metalową ścianę i sufit w przestrzeni ładunkowej z fabryczną podłogą i osłoną kół.

Czy można to ulepszyć? Myślę, że tak i będę dążył do tego efektu końcowego, zaczynając budowę od zaprojektowania podłogi, ścian i sufitu z myślą o tym.

Kolejną rzeczą zrobioną w vanie jest instalacja Masione Android 2DIN HU z zestawem Metra Dask. Jest to chiński HU z systemem operacyjnym Android w wersji Joying. Zainstalowałem aplikacje ze sklepu Google Play do nawigacji, monitorowania OBD2 i będę oceniał te i inne aplikacje w miarę postępów. W tej chwili odtwarza tylko w przednich głośnikach drzwi, więc dźwięk mógłby być lepszy i nie jest to wina urządzenia, ale głośników OEM i ich rozmieszczenia.

Na koniec, właśnie zainstalowałem zestaw opon Cooper HT3 Discoverer w rozmiarze OEM. Podobają mi się i wierzę, że są tak samo ciche lub cichsze niż opony, które zostały usunięte. Moim zdaniem wyglądają lepiej i mają bardziej klockowy wzór bieżnika, który powinien dobrze służyć przyczepności w terenie. Ponieważ van jest rozładowany, ustawiłem ciśnienie w przednich i tylnych oponach na zalecane ciśnienie dla przednich opon.

Okej, to na razie wszystko. Więcej wkrótce.

#2 · (Edited)
Van jest zwykle dość cichy, ale kiedy wiatr się podnosi i jadę z prędkością 80 mil na godzinę, tak, jest trochę głośno, głównie szum wiatru,

Jeżdżę Chevy Duramax diesel i jest głośny w 2WD, w 4WD nie słyszę radia z powodu źle ustawionych biegów przedniego dyferencjału i skrzyni rozdzielczej.

Więc licz swoje błogosławieństwa i jedź nim, bracie :)

#3 ·
Witamy i dziękujemy za podzielenie się swoimi obserwacjami. Wyniki ciśnienia akustycznego są interesujące. Sugerowałbym Thinsulate(TM), aby uczynić vana zarówno cichym, jak i wygodnym. Stwierdziliśmy, że naprawdę nie ma potrzeby stosowania dodatkowych warstw, materiałów ani obróbki.

#4 ·
Nie jestem ekspertem od słuchu (mógłbym zapytać mojego kumpla chirurga laryngologa), ale aplikacja mówi, że mierzy poziomy ciśnienia akustycznego, a nie pomiary oparte na częstotliwości, takie jak dBA lub dBC. Nie jestem pewien, jak to się liczy, ale dBA odzwierciedla to, co słyszysz lepiej niż dB (ponieważ pomiary oparte na częstotliwości są obciążone w kierunku ludzkiego zakresu słyszenia). Może dlatego SPL w dB zmierzone na Foresterze i Transicie były takie same, podczas gdy prawdopodobnie czujesz, że Transit jest głośniejszy niż Forester?

#7 ·
Prawdopodobnie najdokładniej jest zmierzyć własną linię bazową i skuteczność wszelkich interwencji po ich przeprowadzeniu. Porównania między nami mogą być ograniczone - zmienność nawierzchni drogi, opon, wiatru.

Nie jestem ekspertem od słuchu (mógłbym zapytać mojego kumpla chirurga laryngologa), ale aplikacja mówi, że mierzy poziomy ciśnienia dźwięku, a nie pomiary oparte na częstotliwości, takie jak dBA lub dBC. Nie jestem pewien, jak to się liczy, ale dBA odzwierciedla to, co słyszysz lepiej niż dB (ponieważ pomiary oparte na częstotliwości są obciążone w kierunku ludzkiego zakresu słyszenia). Może dlatego SPL w dB zmierzone na Foresterze i Transicie były takie same, podczas gdy prawdopodobnie czujesz, że Transit jest głośniejszy niż Forester?
Dzięki za sugestię. Zainstalowałem teraz aplikację o nazwie Sound Analyzer, która zawiera pomiary dbA i dbC.

#5 ·
Nie dało się uniknąć faktu, że mój Transit w stroju urodzinowym był głośny na autostradzie.

Według standardów Heina oszalałem akustycznie izolując mój. Noico, MLV, Thinsulate - położyłem nawet warstwę Thinsulate pomiędzy nadkolem a osłonami przednich nadkoli. Mój van jest teraz w 99% gotowy i jestem zadowolony z poziomu ciszy, jaki ma na drodze. Największym czynnikiem wpływającym na poziom hałasu jest teraz jakość nawierzchni autostrady. Na I-5 jest odcinek zupełnie nowej nawierzchni asfaltowej, który, gdy się na nim znajduje, w porównaniu do reszty sprawia, że ​​brzmi ona tak, jakby ktoś oszalał.

* - W przeszłości pisałem o użyciu kleju kontaktowego do przyklejenia resztek MLV do niektórych części zewnętrznej dolnej części podłogi vana. Wczoraj, w drodze powrotnej z Eugene, kiedy wyszedłem do vana, zauważyłem, że jedna z płyt leżała na podjeździe. Tyle z tego eksperymentu. :(

#6 ·
* - W przeszłości pisałem o użyciu kleju kontaktowego do przyklejenia resztek MLV do pewnych części zewnętrznej dolnej części podłogi vana. Wczoraj, podczas powrotu z Eugene, kiedy wyszedłem do vana, zauważyłem, że jedna z płyt leżała na podjeździe. Tyle z tego eksperymentu. :(
Spróbuj innego eksperymentu; 3M 5200?

#8 ·
Zastanawiam się, czy miernik decybeli może słyszeć echo? To zauważyłem podczas naszej pierwszej jazdy przed konwersją. Echa. Dużo ech. Jeździłem innymi furgonetkami i Transit jest zdecydowanie najcichszym, jakim kiedykolwiek jeździłem. Kiedy dodaliśmy trochę wygłuszenia i dywanów, jazda stała się znacznie cichsza - na równi ze średniej wielkości sedanem GM? Jestem pewien, że byłoby jeszcze ciszej teraz, gdy mam w środku materace, torby podróżne itp. - ale jak mówi Stockrex - przychodzi moment, kiedy szum wiatru na zewnątrz staje się widoczny; i niewiele można z tym zrobić.

#9 ·
Powoli posuwając się naprzód z projektem, osiągając dzisiaj Tabula Rasa po usunięciu fabrycznej osłony podłogi. To była łatwa część. Następnie trzeba było usunąć szuflę gruzu, który zebrał się przez kilka lat pracy hydraulicznej. Zamiatanie, odkurzanie, ponowne zamiatanie, a następnie mycie, a następnie potraktowanie wszystkich narożników małą szczotką i wilgotną szmatką.

Następnie byłem w doskonałej pozycji, aby usunąć (pozornie) galon lub więcej smaru litowego w sprayu, który poprzednia ekipa uznała za konieczny do spryskania każdej powierzchni związanej z działaniem drzwi przesuwnych i wielu powierzchni, które nie były z tym związane. Zrobił to, co ten biały smar robi najlepiej, zestalił się i zebrał brud. Drzwi działają teraz znacznie lepiej bez oporu tej grubej, pokrytej brudem warstwy rzekomego smaru, gdzie smar nie jest wymagany.

Patrząc do wnętrza vana od tyłu, wygląda teraz na w miarę nieskazitelny, o ile nie skupiasz wzroku zbyt blisko. Jeśli chodzi o fabryczną podłogę, po jej usunięciu pomyślałem, że zwinę ją, aż będzie mi potrzebna jako szablon, a następnie stwierdziłem, że podkład był nasiąknięty w kilku miejscach. Prawdopodobnie od czegoś, co rozlali miesiące temu, co wchłonęło się w nią jak gąbka. Teraz schnie w moim warsztacie stroną podkładu do góry, z klimatyzacją okienną usuwającą wilgoć i wentylatorem sufitowym utrzymującym cyrkulację tego suchego powietrza.

Małe kroki.

#10 · (Edited)
Dzisiaj był dzień zakupów w Home Depot i Lowes, na szczęście są po drugiej stronie autostrady od siebie.

Trzy arkusze sklejki 11/32, 12-stopowy kanał H z białego winylu do połączenia sekcji sklejki i zamówię deski podłogowe na klik w korku o długości 1 stopy. Z 1/8" podkładem akustycznym z folią z tyłu będę miał podłogę. Podkład/sklejka/podłoga korkowa na klik. Podłoga korkowa na klik Heritage Mill o grubości 23/64" w kolorze "Tea" dostaje aprobatę. Muszę tylko rozważyć wszelkie zalety układania jej N-S lub E-W. Wszyscy doświadczeni instalatorzy podłóg na klik, odezwijcie się, jeśli coś przyjdzie wam do głowy do rozważenia. Całkowita grubość podłogi wyniesie poniżej 7/8" i może 3/8" lub więcej niż oryginalna guma i podkładka. Zachowanie wysokości stania w MR było celem.

Zabrałem również dwie deski 10' 1x4 i dwie 8' 1x3 z białego drewna, które będą podstawą moich ścian. Wraz z L-Track (US Cargo Control) przykręconym do blachy Van nad drewnem 1x w środkowych i wysokich płaskich miejscach, które biegną wzdłuż ściany. L-Track będzie punktami mocowania dla wszystkich szafek, a drewno 1x zapewni drewno do wkręcania paneli ściennych.

Panele ścienne będą miały 1/4" Luan wycięty tak, aby pasował nad drewnem 1x i między górnym i dolnym L-Track. R-Max 3/4" Polyiso zostanie przyklejony do tyłu Luan, wycięty tak, aby idealnie pasował między górnymi i dolnymi deskami 1x. W ten sposób nie będę musiał zajmować się zbyt dużą ilością krzywizn i tym podobnych, a duże płaskie panele można łatwo usunąć w razie potrzeby.

Na blasze ścian Van znajdzie się warstwa Thinsulate, CS150 firmy 3M, z przemysłu odzieżowego. (Vogue Fabric) Ma około jednej trzeciej grubości SM600L i ma ocenę R-1.7 zamiast SM600L o R-5.2. Na panelu ściennym Luan znajdzie się kolejna warstwa CS150 naprzeciwko R-Max po stronie przestrzeni mieszkalnej, która zostanie pokryta tkaniną, dywanem lub czymś podobnym.

Izolacja ścian otrzyma R-3.4 z dwóch warstw CS150 Thinsulate i R-5 z R-Max, co daje łącznie R-8.4. Myślę, że CS150 Thinsulate zapewni dużą elastyczność w instalacji, ponieważ mogę nakładać go warstwami w razie potrzeby, aby dodać izolację termiczną lub akustyczną. Koszt to 0,40 USD/ft.sq. , w porównaniu do 2,45 USD/ft.sq. dla SM600L. Nawet po potrójnym nałożeniu warstw CS150, aby dopasować wartość R SM600L, koszt na stopę kwadratową jest mniejszy niż połowa. Zakupiona rolka ma szerokość 60" i długość 75 stóp (375 ft.sq.) i kosztuje 210,00 USD, w tym wysyłka (czyli 0,56 USD/ft.sq. łącznie). Będę miał dużo do wykorzystania w innych miejscach, takich jak w drzwiach, dachu, w zasłonie zaciemniającej za siedzeniami i do zakrywania gołego metalu w przestrzeni mieszkalnej itp.

Zastanawiam się nad pocięciem go na paski i umieszczeniem w dolinach pod podłogą, ponieważ wysokość dwóch warstw prawdopodobnie będzie dobrze pasować, a hydrofobowe właściwości Thinsulate mogą naprawdę zabłysnąć w tej aplikacji. Po wyciągnięciu przemoczonej podkładki podłogowej OEM, moja osobista hydro-phloor-bia nagle stała się bardziej ostra. Będę myślał o sposobie na umożliwienie przepływu powietrza pod podłogą. Kupiłem również puszkę lakieru Rustoleum Gloss White Auto Finish i planuję potraktować wszystkie małe, wyglądające na zardzewiałe miejsca znalezione pod mokrą podłogą OEM szlifierką, a następnie pomalować, zanim ją zakryję.

Stopnie Steelcraft mają dotrzeć w piątek. Zatem naturalnie w ten weekend zobaczymy najbardziej niezwykle zimną pogodę, spadającą poniżej zera w godzinach porannych. Właściwie powinno być całkiem przyjemnie przez większość dnia, zwłaszcza jeśli będę zajęty.

#11 · (Edited)
Zainstalowałem dziś progi. Oto kilka zdjęć, światło nie było zbyt przychylne.

Istnieje pewna regulacja odległości, na jaką można je wysunąć. Wyrównałem wewnętrzną krawędź z rogiem listwy nad nią. Mogłoby być jeszcze o cal, może dwa, dalej do wewnątrz. I również trochę bardziej na zewnątrz. Instalacja była prosta. Chciałbym, żeby umieścili zdjęcia na stronie lub w jej pobliżu, która się do nich odnosi. (Piszę instrukcje, więc może jestem po prostu wrażliwy) Poza tym szczegóły były dobre.

Jest bardzo solidny, dobrze wygląda i ma świetną przyczepność. Próbuję wejść na stopień do drzwi przesuwnych i teraz ułatwia to wsiadanie. Strona kierowcy powinna teraz dać mi punkt pośredni, więc nie będę się staczał z siedzenia i spadał na ziemię, jak to robiłem. Wsiadanie jest o wiele łatwiejsze, teraz będę miał prostszą strategię wsiadania.

Następnie zajmę się podłogą i dodam przednie chlapacze Weather Tech.

Attachments

#18 ·
Mogło zostać pomalowane. Poszukaj słupka w kształcie sześciokąta lub ośmiokąta o średnicy co najmniej 1/2" i długości co najmniej cala.
Tak, czegoś o takiej średnicy się spodziewałem. Punktu, w którym sprężyna w zacisku rozruchowym mogłaby się wgryźć i który oferuje wystarczającą powierzchnię styku, aby przewodzić prąd.

Śruba o średnicy około 5 mm, jedna z dwóch sprytnie ukrytych pod nieoznakowanymi gumowymi osłonami w tym obszarze, wyglądała na trochę za małą do tego zadania i od razu ją odrzuciłem. :(

Człowiek uczy się całe życie.

#25 · (Edited)
#23 · (Edited)
Spędziłem dziś trochę czasu na podłodze. Dodałem podkład do sklejki za pomocą 3M 90 i przyciąłem do dopasowania.

Planowałem pociąć paski Thinsulate CS150, aby pasowały do dolin metalowej podłogi, ale potem zdecydowałem, że po prostu potnę panele, aby zakryć podłogę i położyć na niej podkład ze sklejki. Zmierzyłem CS150 i po rozprężeniu ma grubość 0,5 cala, więc wypełni przestrzeń w dolinach i zostanie ściśnięty na żebrach, nie dodając wiele wysokości do podłogi. Oszczędza mi to również kłopotu z cięciem wszystkich pasków.

Przy drugim przełamaniu żeber naciągnąłem linkę do ciągnięcia do późniejszego wykorzystania, jeśli będę chciał przeciągnąć jakieś przewody pod podłogą. Zostawiłem tam szczelinę w CS150, aby ułatwić ciągnięcie.

Poprzedni właściciel dokonał modernizacji, więc w podłodze było osiem Rivnuts, do których wywierciłem sklejkę. Jutro podczas wycieczki do HD zdobędę kilka śrub z łbem stożkowym, które będą licować ze sklejką.

Bez podłogi zmierzyłem dźwięk przy różnych prędkościach i uzyskałem 45 mph - 67db; 55 - 74db; 70 - 80db. Użyłem do tego aplikacji Sound Analyzer na telefonie z systemem Android, ustawionej na LCF.
Po zamontowaniu podłogi i osłon nadkoli odczyt wynosił 55 mph - 69db; i 70 - 76db. Mogłem usłyszeć różnicę. Z niecierpliwością czekam na odczyty po zaizolowaniu ścian i sufitu.

Oto zdjęcia z dzisiaj. Niektórzy mogą zauważyć, że osłona przedniej szyby została przesunięta z góry na przechowywanie za siedzeniem pasażera za pomocą panelu z tkaniny z rzepem, który był dostarczony z vanem.

Attachments

#24 ·
Aktualizacja baterii

Zainstalowałem dziś nową baterię z WalMart. Wszystko poszło gładko. Po uruchomieniu silnika i włączeniu radia w Android HU byłem trochę zszokowany, widząc, że utraciło programowanie stacji. Wszystko inne, jeśli chodzi o aplikacje, było tak, jak je zostawiłem. Cóż, nie jestem pewien, czyj to był genialny pomysł, aby zostawić stacje w pamięci nietrwałej dla tej aplikacji.

Po przejechaniu dziś kilku mil, MPG wydaje się wskazywać na nieco lepszą ekonomię. Odłączenie od akumulatora prawdopodobnie zresetowało wszystko, więc teraz mapuje na nowo, w oparciu o mój styl jazdy, który jest prawdopodobnie sporą zmianą z miejskiej ciężarówki hydraulicznej na wiejski wóz kryty. Wcześniej odczytywał około 16,3 dość konsekwentnie. Po około pięćdziesięciu milach dzisiaj wzrósł i wskazywał 18, kiedy zaparkowałem go dziś wieczorem.

#26 · (Edited)
Kolejny wspaniały dzień pracy przy vanie.

Zainstalowałem L-Track na 1x4 i umieściłem paski 1x3 wysoko po obu stronach. Po zobaczeniu śrub OEM zdecydowałem się nie umieszczać L-Track na wysokich elementach i wywierciłem 1x3, aby uzyskać dostęp do tych punktów mocowania po obu stronach. 5 po stronie kierowcy, 3 po stronie pasażera. Powinno być więcej niż wystarczające do przechowywania nad głową lub czegokolwiek, co muszę przymocować. Niektóre śruby L-Track wymagały użycia wieszaka na ubrania i kleju Elmer's Wood Glue, aby umieścić nakrętkę z tyłu kilku trudniej dostępnych punktów mocowania. W pustkach zginęło kilka podkładek. Nie spodziewam się, że stracę przez nie dużo snu.

Po zakończeniu tego projektu rozpocząłem projekt izolacji. Praca z Thinsulate CS150 była dziecinnie prosta. Najpierw dolne części ścian, mocowanie klejem w razie potrzeby, a następnie przejście do dużych paneli. W większości miejsc mam dwie warstwy CS150, zapewniające R-3.4, które znajdą się za Polyiso z dodatkowym R-5. Trochę Thinsulate do zrobienia jutro, a następnie R-Max Polyiso zostanie przycięte tak, aby pasowało między górnymi i dolnymi listwami drewnianymi. Zarówno drewno, jak i Polyiso mają 3/4", powinny się ładnie zrównać.

Zostanie to pokryte 1/4" Luan. (Mam z tego stos pozostały po metamorfozie 5-tej koła, która umarła straszną śmiercią piętnaście lat temu) Kupiłem trochę oleju duńskiego, aby wykończyć Luan, ale długoterminowy plan zakłada dodanie jakiegoś materiału na kolejną warstwę Thinsulate CS150 do paneli bocznych. Bardzo podoba mi się, jak CS150 pozwala mi używać tylko tego, czego potrzebuję, warstwując.

Zrobiłem sufit w jego pierwszej warstwie Thinsulate CS150, prawdopodobnie dodam drugą warstwę (R-1,7/warstwa), a następnie albo 1/2" lub 3/4" R-Max Polyiso i wykończę Luan. Pozostawiłem dwa tylne panele nieizolowane na razie. Planuję zrobić jutro kilka odczytów temperatury, aby zobaczyć, co robi jedna warstwa, a następnie powtórzyć, gdy dodam warstwy.

Przed spryskaniem klejem 3M 90 na suficie zdecydowałem się przenieść okablowanie dla przedniej pary świateł ładunkowych. Będę musiał zrobić kilka zdjęć, ale zrobiłem to, odcinając wiązkę przewodów od poprzeczki sufitowej, a następnie przeciągnąłem ją wewnątrz tej poprzeczki do dwóch miejsc świateł. (wciąż pozostawiając je odłączone na razie, przynajmniej do czasu zainstalowania przełącznika) Przeznaczyłem jeden z gumowych przelotów na tej wiązce do ochrony wiązki w nowym punkcie, w którym wchodzi ona do poprzeczki.

Oto dzisiejsze zdjęcia:

Attachments

#27 ·
Jeśli chodzi o kanał H między arkuszami sklejki, to się nie udało. Sklejka 11/32" była za duża dla kanału 1/4". Nie miałem wystarczająco dużego młotka, żeby to zadziałało.

Osiem otworów na śruby pozostałych po doposażeniu, które było w zestawie z vanem, ma teraz śruby z łbem stożkowym ze stali nierdzewnej, mocujące przednie i środkowe panele ze sklejki. Z wyjątkiem jednego otworu, w którym Rivnut został uszkodzony i teraz śruba utknęła, a Rivnut się obraca. Jutro spędzę trochę czasu pod vanem z imadłem. Mam nadzieję, że uda mi się dostać do tej strony bez konieczności rozbierania innych rzeczy.

#28 ·
Właśnie zamówiłem Twoje progi :) Nie mogę się doczekać montażu podłogi. Pierwotnie zamierzałem zachować fabryczny winyl/izolację, ale po podobnym problemie z mokrą podkładką myślałem o wyjęciu wszystkiego i użyciu również korka. Mam 1,80 m wzrostu, więc staram się również zachować jak najwięcej wysokości wewnątrz. Czy planujesz coś przymocować do podłogi, czy używać wyłącznie szyny L?

#29 ·
Właśnie zamówiłem Twoje progi :)
Czekam na instalację podłogi. Pierwotnie zamierzałem zachować fabryczny winyl/izolację, ale po podobnym problemie z mokrą podkładką pomyślałem o wyjęciu wszystkiego i użyciu korka. Mam 1,80 m wzrostu, więc staram się również zachować jak najwięcej wysokości wewnątrz. Czy planujesz coś przymocować do podłogi, czy używasz wyłącznie L-track?
W tej chwili planuję przymocować tylko rzeczy do L-Track lub górnych wbudowanych nakrętek kotwiących.

#30 ·
Dzisiaj spaliłem trochę czasu, żeby go nie stracić. Zainstalowałem trochę R-Max i zrobiłem zdjęcie zmiany okablowania światła ładunkowego.

R-Max wszedł dobrze, na razie na wcisk. Po przejechaniu pięćdziesięciu mil nie było słychać żadnego pisku. Gdyby to się zmieniło, mam plan awaryjny.

Podczas jazdy byłem zdumiony, jak bardzo jest ciszej. CS150 wykonał niesamowitą pracę, redukując dudnienie.

Zmierzony poziom dźwięku:
45 mph 57 db
65 mph 65 db
75 mph 71 db

Jestem prawie pewien, że furgonetka jest teraz mniej hałaśliwa niż mój Subaru Forester. I wciąż muszę zainstalować Thinsulate na podsufitce i wszystkich drzwiach.

Teraz muszę zaplanować pływającą podłogę korkową z zamkiem zatrzaskowym do układania desek, aby zminimalizować odpady i uniknąć wyrównywania sąsiednich szwów. Będę musiał włożyć w to głowę.

Okej, oto dzisiejsze momenty Kodaka...

Attachments

#36 ·
Dzisiaj spaliłem trochę czasu, żeby go nie stracić. Zainstalowałem trochę R-Max i zrobiłem zdjęcie zmiany okablowania światła ładunkowego.

R-Max wszedł dobrze, w tym momencie dopasowany na wcisk. Po przejechaniu pięćdziesięciu mil nie było słychać żadnego pisku. Gdyby to się zmieniło, mam plan awaryjny.

Podczas jazdy byłem zdumiony, jak bardzo jest ciszej. CS150 wykonał niesamowitą pracę, redukując dudnienie.

Zmierzony poziom dźwięku:
45 mph 57 db
65 mph 65 db
75 mph 71 db

Jestem prawie pewien, że furgon jest teraz mniej hałaśliwy niż mój Subaru Forester. I wciąż muszę zainstalować podsufitkę kabiny i wszystkie drzwi, aby zainstalować Thinsulate.

Teraz zaplanować korkową podłogę pływającą z zatrzaskiem do układania desek, aby zminimalizować straty i uniknąć wyrównywania sąsiednich szwów. Będę musiał założyć czapkę myślenia.

Okej, oto dzisiejsze momenty Kodaka ...
Czy mogłeś zmieścić jeszcze jedną lub dwie warstwy CS-150 przed założeniem R-MAX? ... Dzięki

#32 ·
any luck on the temp readings :)....Thanks,Alan
Spróbowałem, ale temperatury były łagodne. Pracowałem z otwartymi drzwiami i bryzą wpadającą do drzwi przesuwnych i wychodzącą z tyłu.

Strzelanie do nieosłoniętego panelu na drzwiach przesuwnych (gdzie znajduje się okno w furgonetkach tak wyposażonych) w południe, skierowane na południe, pokazało 101 stopni F, a strzelanie do paneli pokrytych Thinsulate (jedna warstwa CS150) po tej samej stronie zarejestrowało się w połowie lat 80. Ale tak samo było w przypadku metalowej ramy, która nie była wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Ta temperatura była nieco wyższa niż temperatura otoczenia. Przypuszczam, że tego powinienem się spodziewać, że izolacja nie pozwala na nagrzewanie. Jeśli tak, to super!

Próbuję opracować metodę pobierania odczytów, które zwrócą rozstrzygające dane. Muszę tylko opracować parametry, które pokażą przydatne wyniki.

#33 ·
T- Po odrobieniu wszystkich zadań domowych i wykonaniu świetnej roboty, czy uważasz, że jest coś prawdy w poniższym linku R-38?
...czy może jestem wprowadzany w błąd, będąc ocenianym na 80 stopni?
http://www.transitaccessories.com/insulation.php

• Like
Reactions: DaveJ
#35 · (Edited)
T- po odrobieniu wszystkich zadań domowych i wykonaniu świetnej roboty, czy uważasz, że w poniższym linku R-38 jest jakaś prawda? ...a może wprowadzono mnie w błąd, oceniając na 80 stopniach?
http://www.transitaccessories.com/insulation.php
Cóż, nie widzę żadnego odniesienia do danych potwierdzających to twierdzenie. Przypomina mi to nieco twierdzenia o izolacji pokrytej folią o wysokich wartościach R. Po przeczytaniu drobnego druku na tych produktach okazuje się, że test, który dał wynik, polegał na zainstalowaniu go między dwoma krokwiami 2x6 z minimalną ilością przestrzeni powietrznej (4"?), nieosiągalną w instalacji w samochodzie dostawczym. Bez tej przestrzeni powietrznej ich roszczenia R-5 spadają do R-1.

Umieścili to odniesienie do 80 stopni w opisie tego produktu z jakiegoś powodu. Jaki by nie był ten powód, nie został dalej wyjaśniony.

Kolejnym problemem, jaki mam z ich twierdzeniem, jest fakt, że nie zakrywają żeber niczym. Mimo to widziałem zdjęcia czyjejś konstrukcji, być może Antoine'a, zimnego poranka z kondensacją na zewnątrz furgonetki, z wyjątkiem miejsc, w których przymocowane są żebra. Tak, oto zdjęcie ze strony [URL="http://faroutride.com/thinsulate-installation/”]FarOutVan[/URL].

Image

Ciepło z ciepłego powietrza wewnątrz było przewodzone z furgonetki przez metalowe żebra do paneli zewnętrznych. Tylko miejsca z kondensacją reprezentują części izolowane. W oparciu o to, co odkrył Antoine, moja konstrukcja zakryje wszystkie odsłonięte żebra jedną warstwą CS150 lub przynajmniej jakimś materiałem lub dywanem do użytku wewnątrz i na zewnątrz, aby umieścić coś, co zapobiega lub spowalnia przewodzenie ciepła przez metal między powietrzem w przestrzeni mieszkalnej a panelami na zewnątrz.

Oczywiście, furgonetki chłodnicze można stworzyć, natryskując wystarczająco grubą piankę, a z agregatami chłodniczymi mogą utrzymywać temperatury poniżej zera. Wartość R dla nich może być dość wysoka, ale zakrywają każdą powierzchnię w przestrzeni ładunkowej. Czytałem o ludziach kupujących używane ciężarówki chłodnicze, aby przerobić je na kampery, którzy są zachwyceni wynikami. Ale zainstalowanie tego poziomu izolacji prawdopodobnie nie jest opłacalne dla zastosowania, które nie przynosi zysku wystarczającego do uzasadnienia wydatków.

Na koniec, jaką dodatkową korzyść R-38 oferowałoby komuś, kto nie używa klimatyzacji, w przypadku większości konstrukcji furgonetek? Potrzebujemy izolacji tylko po to, aby zapobiec podnoszeniu się temperatury wewnętrznej powyżej temperatury otoczenia przez ciepło z paneli zewnętrznych (i odwrotnie w zimnych środowiskach). W najlepszym razie, przy wentylacji za pomocą wentylatora, temperatura będzie mniej więcej taka sama jak pod drzewem w cieniu w upale. W zimnie wszystko, czego potrzeba, to zatrzymanie ciepła wewnątrz, aby zminimalizować użycie wybranego źródła ciepła. R-5 może być rozsądną wartością, do której należy dążyć w klimacie umiarkowanym. Wyższe poziomy to dodatek lub konieczność dla wielu zimowych kempingów w tych miejscach, gdzie może to być bardziej przydatne.

Nie mówię, że to twierdzenie jest kłamstwem, ale też nie jest całą prawdą. To śmiałe stwierdzenie i jestem na tyle podejrzliwy, że chcę wiedzieć więcej o szczegółach testów, które określiły tę liczbę, zanim wydam na to tego rodzaju pieniądze.

Dążę do uzyskania R-8 w ścianach i R-10 w suficie za około 320,00 $. Obejmuje to Thinsulate CS150 (375 stóp kwadratowych) z kosztami wysyłki (210,00 $), 3 panele 3/4" R-Max (45,00 $) i 2 panele 1" R-Max (40,00 $), plus 2 puszki kleju w sprayu 3M 90 (25,00 $).

Nie wiem, czy to odpowiada na pytanie, ale tak bym na to patrzył. To brzmi bardziej tak, jakby sprzedawca źle zrozumiał po tym, jak powiedziano mu, że zapewni R-3,8 i błędnie zacytował to jako R-38.

#34 ·
Skontaktowałem się z tymi ludźmi w sprawie roszczenia R-38 i oni po prostu powtarzają to, co powiedział im ich dostawca, nie ma możliwości uzyskania R-38 w 3/8". To zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Zaoszczędź swoje pieniądze.

#41 ·
Dzięki Orton!

Podkładka do spania Electrowarmth T36 12 Volt jest dostępna na Amazon. Ale nie podaję do niej linku ze względu na głupi sposób wyświetlania linków do Amazon przez tę witrynę. Po prostu wyszukaj za pomocą pogrubionej części.

Kupiłem i muszę jeszcze zainstalować port Noco Genius GCP1 Plug, prawdopodobnie w tylnej osłonie zderzaka lub obok połączeń okablowania haka holowniczego. W każdym razie bardzo dyskretnie. Pomysł skopiowany z wkładu innego członka forum.
Image

Będzie to konfiguracja elektryczna Etapu 1, podłączona do ładowarki/falownika i akumulatora domowego w vanie. (wciąż badam opcje dla tego) Można go podłączyć w domu, aby utrzymać naładowany akumulator domowy. Ostatecznie zostanie to zintegrowane jako część bardziej złożonego systemu ładowania słonecznego jako Etap 2.

Celem tej budowy elektrycznej Etapu 1 będzie zapewnienie opcji korzystania z przyłączy w parku kempingowym lub akumulatora/falownika do zasilania rzeczy podczas weekendowych wyjazdów na kemping. Ogrzewanie, gotowanie, CPAP, oświetlenie LED itp. to początkowe oczekiwane obciążenia.

Na szczęście mam doświadczenie w elektronice, co oznacza tylko, że jestem w stanie zrozumieć ogromną liczbę opcji dostępnych do wyboru, aby to osiągnąć, oraz jak obliczyć obciążenia w celu określenia specyfikacji dla komponentów. Wdzięczny za wszystkie informacje tutaj od tych, którzy przeszli tę ścieżkę.

#45 · (Edited)
Więc...Szukałem 3M, znalazłem tę stronę z zapytaniami o produkty;
http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/3M-Company/Information/ContactUs/
...i zapytałem:
"Witaj-
Jestem członkiem forum RV Campervan; konkretnie FORD Transit Van (http://www.fordtransitusaforum.com/). Na zimowe/letnie użytkowanie rekreacyjne izolacja vana jest koniecznością. Oprócz powszechnych materiałów budowlanych, których niektórzy używają, stwierdzono, że Państwa produkty Thinsulate są również wykorzystywane przez 'van-crowd', aby uzyskać środowisko nadające się do zamieszkania, w tym poniżej zera. Chcę zapytać, który z dwóch wymienionych powyżej produktów 3M (CS150 i SM600) wypada lepiej od drugiego w takiej aplikacji: ocena R. Obejmuje to możliwość wielowarstwowego zastosowania CS150, ponieważ jest cieńszy niż jedno zastosowanie SM600. Nie chcę być trudny, ale byłbym bardzo wdzięczny za imię, jeśli nie przynajmniej tytuł, przedstawiciela, któremu przydzielisz to zadanie. Jeśli będzie to łatwiejsze, z przyjemnością skontaktuję się z nimi telefonicznie, jeśli otrzymam pozwolenie. Podczas gdy jeden produkt, jeśli dobrze rozumiem, jest bardziej przeznaczony do zastosowań odzieżowych, a drugi do dźwięku, właściwości izolacyjne istnieją dla obu i to jest to; który z tych dwóch jest preferowanym produktem do izolacji 'vana towarowego', aby uzyskać najwyższą możliwą ocenę R i jak to osiągnąć, chciałbym również wiedzieć."
Dziękuję,
HS
Potwierdzenie e-mail-WYSŁANE

#47 ·
Włożyłem korek

Podłoga korkowa.

To była dla mnie stroma krzywa uczenia się, nie mając wcześniejszego doświadczenia z instalacją pływającej podłogi z zamkiem zatrzaskowym. W końcu zrozumiałem, że umieszczenie odrobiny folii z kleju do drewna w kanałach zatrzaskowych dało wystarczający opór, aby zapobiec poluzowaniu już połączonych elementów podczas dodawania nowych desek. Praca nie jest idealna, chociaż wpadki są na krawędziach i zostaną zakryte przez inne rzeczy. Zostało wystarczająco dużo korka, aby wykończyć wejście do suwaka i zastanawiam się nad strategią podejścia do tego "następnego kroku". har har

Ogólnie rzecz biorąc, WYGRANA dla zespołu Vanderloosed! :D

Dla tych, którzy mierzą pracę w ten sposób, po zakończeniu wypiłem Modelo Especial i dwie porcje głębokiej pizzy sycylijskiej. Był to więc wysiłek międzynarodowy!

Teraz do Home Depot po listwy schodowe i kilka innych rzeczy.

Attachments

#50 ·
Wygląda świetnie! Czy planujesz zamontować jakieś szafki, które instalujesz, do drewnianych kołków, które zainstalowałeś, czy do metalu karoserii?

-Chris

Podłoga korkowa właśnie.

To była dla mnie stroma krzywa uczenia się, nie mając żadnego wcześniejszego doświadczenia z instalacją podłóg pływających na zatrzask. W końcu odkryłem, że umieszczenie odrobiny folii z kleju do drewna w kanałach zatrzaskowych dało wystarczający opór, aby zapobiec odłączaniu się już połączonych elementów podczas dodawania nowych desek. Praca nie jest idealna, chociaż wpadki są na krawędziach i zostaną zakryte przez inne rzeczy. Zostało wystarczająco dużo korka, aby wykończyć wejście do suwaka i zastanawiam się nad strategią podejścia do tego "następnego kroku". har har

Ogólnie rzecz biorąc, WYGRANA dla zespołu Vanderloosed! :D

Dla tych, którzy mierzą pracę w ten sposób, po zakończeniu pochłonąłem Modelo Especial i dwie porcje głębokiej pizzy sycylijskiej. Był to więc międzynarodowy wysiłek!

Teraz do Home Depot po listwy schodowe i kilka innych rzeczy.

#48 ·
Cześć Travlin, bardzo interesuje mnie korek, przeczytałem WN1A http://www.fordtransitusaforum.com/484666-post7.html komentarz na jego temat. Zeszłej nocy poszedłem do Lowes, ale mieli tylko 1 próbkę do obejrzenia. USFloors Natural Cork. Zadzwoniłem do Green Homes of Seattle, gdzie on go kupił, a pani tam również poleciła Marmoleum, ale skłaniam się ku samemu korkowi.
Mam również średniego dachu vana, 130wb i chciałbym wiedzieć, co położyłeś pod korek.
Dzięki!!!

#49 · (Edited)
Cześć Travlin, bardzo interesuje mnie korek, przeczytałem WN1A http://www.fordtransitusaforum.com/484666-post7.html komentarz na ten temat. Zeszłej nocy poszedłem do Lowes, ale mieli tylko 1 próbkę do obejrzenia. USFloors Natural Cork. Zadzwoniłem do Green Homes of Seattle, gdzie on to kupił, a pani tam również poleciła Marmoleum, ale skłaniam się ku samemu korkowi. Mam również średniej wielkości vana z dachem, 130wb i chciałbym wiedzieć, co położyłeś pod korkiem. Dzięki!!!
Kupiłem podłogę Heritage Mill z Home Depot i zawiera ona wbudowany podkład korkowy. Zatem korek po obu stronach, co mi się podobało ze względu na dodatkową izolację akustyczną i termiczną, jaką zapewniała. Znalazłem kolor Tea w promocji i trzy pudełka wystarczyły, aby zrobić 148" z wystarczającą ilością resztek. Myślę, że w sumie z podatkiem było poniżej 150 $. Wygląda o wiele lepiej na żywo niż na zdjęciu na ich stronie internetowej. Udało mi się dostać próbkę ze sklepu. W przeciwieństwie do WN1A, dodałem kolejną warstwę sklejki (11/32) na żebrach. Jego pomysł wypełnienia dolin i po prostu ułożenia podłogi korkowej prawdopodobnie sprawdziłby się dobrze i zapewniłby trochę więcej miejsca nad głową.

#52 ·
Mały krok dla vana, wielki skok dla Vanderloosed

Zakończyłem dziś ostatnie szczegóły dotyczące montażu podłogi. Wyszło całkiem nieźle, myślę.

Tylny próg to deska 3/4" przycięta na wymiar, wywiercona pod zapasową korbę i śruby mocujące, przeszlifowana i przetarta olejem duńskim. Podobnie jest z tylną płytą Luan na stopniu przesuwnym, również wykończoną olejem duńskim.

Oto zdjęcia. 'cuz it did happen. (Zajęło to dużo więcej czasu niż przewidywano) Wymagane były dwa Modelo Especial. Wkrótce może być ich trzy.

Attachments

#53 ·
Dziś ukończyłem ostatnie szczegóły dotyczące montażu podłogi. Uważam, że wygląda całkiem elegancko.

Tylny próg to deska 3/4" wycięta na wymiar, wywiercona pod zapasową korbę i śruby mocujące, przeszlifowana i wytarta olejem duńskim. Podobnie jak tylna płyta Luan na stopniu suwaka, również wykończona olejem duńskim.

Oto zdjęcia. 'cuz it did happen. (Zajęło to znacznie dłużej niż przewidywano) Wymagane były Dos Modelo Especial. Wkrótce może być ich trzy.
Wygląda świetnie! Jak z różnicą w dźwięku?