Ford Transit USA Forum banner
61 - 76 of 78 Posts
Mam to i zrobiłem kopie zapasowe wszystkich modułów. Myślę, że muszę odnowić klucz, ponieważ nie używałem go od jakiegoś czasu.

Ustalenie, co zmienić, aby pokonać 30-minutowy timer na gniazdkach 12 V i światłach ładunkowych, było dla mnie bardzo zagmatwane.
Mógłbyś udostępnić parametry i procedurę zmiany timera gniazdek 12 V?

Jest to jedno z ustawień w module BdyCM:

Czy komuś udało się zmusić ForScan do znalezienia ELM na Macu z Crossover? Oprogramowanie działa dobrze, ale wydaje się, że nie może zlokalizować ELM. Pobierałem sterowniki zarówno dla Maca, jak i w butelce Crossover, ale bezskutecznie.

Czy komuś udało się zmusić ForScan do znalezienia ELM na Macu z Crossover? Oprogramowanie działa dobrze, ale wydaje się, że nie może zlokalizować ELM. Pobierałem sterowniki zarówno dla Maca, jak i w butelce Crossover, ale bez powodzenia.
Próbowałem tego krótko i miałem te same wyniki...
Miałem kilka rozmów z ludźmi z o wiele większym doświadczeniem niż ja w tej dziedzinie, a krótka odpowiedź jest taka, że bezpośredni dostęp do urządzenia za pośrednictwem emulatora (takiego jak Wine) rzadko działa.

Skończyło się na tym, że zdobyłem starszy laptop z systemem Windows, aby uruchomić FORscan.

Wszedłem dziś rano do forscan i zrobiłem kilka zdjęć. Może to bardziej pomoże. Zgodnie z danymi z transmisji na żywo kontroler hamulców działa, po prostu nie widzę opcji, aby go włączyć w bcm. To musi być możliwe, ponieważ widziałem, jak inni ludzie to robią. Wszelkie spostrzeżenia byłyby wspaniałe! View attachment 130448 View attachment 130449 View attachment 130450 View attachment 130451
Cześć, jak można wybrać tryb inżynieryjny?? Dzięki

Cześć, jak można wybrać tryb inżynieryjny?? Dzięki
W lewym górnym rogu znajduje się rozwijane menu, wybierz tryb inżynieryjny 1 lub 2:
154675

Mam Tourneo Custom z 2018 roku i nie mam tego menu. Dzięki
Tak, wiele menu jest innych dla europejskich vanów, chociaż niektóre europejskie opcje pojawiają się w moich amerykańskich Transitach.

Mam Tourneo Custom z 2018 roku i nie mam tego menu. Dzięki
Gdzieś indziej w twoim menu powinno znajdować się podobne rozwijane pole...Twój van dobrze sprawdziłby się na rynku amerykańskim, może pewnego dnia Ford zrobi je dla nas!Angelo zabrał nas kilka lat temu swoim Transit Custom w Amalfi, wciąż próbujemy tam wrócić, ale Covid odwołał do tej pory kilka zaplanowanych podróży. 😷
154680
Używają tego dużego w mieście:
154681

W końcu znalazłem czas, żeby wczoraj trochę pohakować na Transicie. Myślę, że przeczytałem wszystkie inne wątki FORscan, ale wciąż mam kilka pytań:

1: Zmieniłem obwód opony, aby pasował do zmierzonej odległości toczenia moich 225/75R16 (2250 mm). W menu rozmiaru opon nie ma ustawienia dla tego rozmiaru, czy potrzebuję go, aby był FE-Use Customer Tire Size? Bardziej zależy mi na poprawieniu punktów zmiany biegów w skrzyni biegów niż na kalibracji prędkościomierza.

2: Zmieniłem typ odblokowywania na 1-stopniowy zamiast domyślnego 2-stopniowego z uderzeniem. Nadal muszę dwukrotnie nacisnąć przycisk odblokowania, aby odblokować zarówno przednie, jak i tylne drzwi.

3: Jakie ustawienie TCM chcę po dodaniu TCM? Obecnie światła tylne/tylne przyczepy nie działają. Dealer ustawił go na gniazdo 7-pinowe, ale dalej w tym wątku ktoś ustawił go na gniazdo 13-pinowe. Następnie jest gniazdo 7-pinowe USA. Wszystko bardzo niejednoznaczne. Który z nich działa dla fabrycznego haka holowniczego z gniazdami combo 7- i 4-pinowymi?

1. fwiw Zmieniłem również przełożenie tylnego mostu tak blisko, jak to możliwe, do efektywnego przełożenia i subiektywnie wydaje się, że zmienia biegi inaczej. Możesz z tym poeksperymentować.
Image

2. Powinieneś być w stanie zmienić funkcję odblokowywania za pomocą ustawień deski rozdzielczej.
3. Nie jestem pewien ustawień TCM, eksperymentowanie z nimi pojedynczo może przynieść rezultaty.

@dustboy rozmiar opony wydaje się być zapisany kilka razy, moim założeniem jest, że jeden modyfikuje licznik/prędkościomierz, jeden modyfikuje obliczenia obciążenia dla punktów zmiany biegów, a jeden może mieć związek z ABS lub czymś w tym rodzaju. Ale naprawdę niewielka zmiana rozmiaru opony, którą wprowadziłeś, tak naprawdę nie obciążyłaby vana bardziej niż przewożenie ładunku.

Jeśli chodzi o ulepszenie modułu przyczepy, zrobiłem to również i nie pamiętam dokładnie, jakie zmiany wprowadziłem, ale porównałem plik as-built z innego vana, który był dostarczany z fabrycznym hakiem holowniczym. Musiałem również zmienić szesnastkowy adres w adresie 72x-xx-xx, który odpowiada modułowi przyczepy.

x2 tego, co powiedział asdrew ... Zmieniłem jednocześnie rozmiar opony i moje "Przełożenie przekładni głównej". Nasz 2017 działa w ten sposób od prawie 2 lat bez problemu.

Opony:
Domyślne: 2160
Ustawione: 2260

Tył:
Domyślne: 20 - 3,73
Ustawione: 1B - 3,44

@dustboy rozmiar opony wydaje się być zapisany kilka razy, moim założeniem jest, że jeden modyfikuje licznik/prędkościomierz, jeden modyfikuje obliczenia obciążenia dla punktów zmiany biegów, a jeden może mieć związek z ABS lub czymś w tym rodzaju. Ale naprawdę niewielka zmiana rozmiaru opony, którą zrobiłeś, tak naprawdę nie obciążyłaby vana bardziej niż przewożenie ładunku.

Jeśli chodzi o ulepszenie modułu przyczepy, zrobiłem to również i nie pamiętam dokładnie, jakie zmiany wprowadziłem, ale porównałem plik as-built z innego vana, który fabrycznie był wyposażony w hak holowniczy. Musiałem również zmienić szesnastkowy w adresie 72x-xx-xx, który odpowiada modułowi przyczepy
Ponieważ zwiększyłem rozmiar opon, skrzynia biegów często redukuje biegi z 6. biegu. Przy prędkości autostradowej bardzo niewielkie zwiększenie przepustnicy lub nachylenie drogi powoduje redukcję biegu. Może to po prostu powinno się dziać, ale mam nadzieję, że ustawienia ForScan mogą to skorygować.

Wszystko, co wiąże się z szesnastkowym, a nawet ósemkowym, jest poza moją strefą komfortu! Będę trzymał się ustawień dostępnych w menu rozwijanych.

Witajcie wszyscy,

Jestem ciekaw, czy ktoś na forum ma FORscan i czy moglibyśmy zacząć kompilować jakieś dane As Built dla tych, którzy modyfikują swoje vany i chcą dodać funkcje, których nie było w fabryce.

Jeśli masz FORscan i Transita, odpowiedz na ten wątek i zacznijmy działać.

Kończymy konwersję naszego minivana H3L4 (specyfikacja UK) i chcemy wymienić istniejące podwójne akumulatory kwasowo-ołowiowe na dwa akumulatory AGM 95AH 850A start i możemy znaleźć tylko jedną opcję dla akumulatora AGM, który nie jest taki sam. Zmiana istniejącego ustawienia baterii 0Bh w ForScan na AGM 06h nie zmieniła żadnych wartości w lokalizacji 726-04-01, która, jak sądzę, jest lokalizacją adresu związanego z baterią? Zastanawiam się, czy ktoś inny ma ustawienia dla podwójnych AGM?

61 - 76 of 78 Posts