Ford Transit USA Forum banner

Wyciek wentylatora Maxxair i złe cięcie metalu

13K views 43 replies 20 participants last post by  tmalcolm  
#1 ·
Pierwszy raz publikuję. Długoletni czytelnik. Konwertuję Transita 2020 148 WB HR EB. I od samego początku miałem katastrofalną wpadkę, więc teraz porzucam dumę i proszę o pomoc.

Wyciąłem otwór w metalu na wentylator Maxxair o 1/16 cala za mały. W tamtym czasie miałem tylko szablon. Więc próbowałem zeszlifować metal za pomocą szablonu... a zdjęcie poniżej pokazuje, co się stało. Tak, miałem metalowe ostrze z 32 zębami. Wygląda na to, że przedszkolak bawił się elektronarzędziami. To, czego nie widać na zdjęciu, to jak WYKRZYWIONY i zgięty jest teraz metal wzdłuż tej linii. Zatrzymalem się i miałem nadzieję, że wszystko będzie dobrze z wystarczającą ilością taśmy butylowej i uszczelniacza, ponieważ tylko pogarszałem sprawę za pomocą szablonu.

Z powodu wygiętego metalu adapter Heina nie przylegał, a przez to klej morski 4200 nie połączył adaptera z dachem. Mimo to poszedłem dalej. Butylowałem kołnierz do adaptera i przykręciłem wszystko do drewnianej ramy po wewnętrznej stronie, którą zrobiłem z 2x2s. (Byłem czujny na wióry metalu, czyszczenie alkoholem, otwory pilotowe itp.). Potem DUŻO uszczelniacza.

Teraz mam przeciek - kapie w jednym miejscu w kierunku wygiętego metalu. Obawiam się, że z powodu tego, jak wygięty i zepsuty jest ten metal, ZAWSZE będę miał do czynienia z przeciekami. Myślę, że powinienem wszystko rozebrać i zacząć od nowa, wygładzając metal szlifierką, którą teraz posiadam, ale obawiam się, że pogorszę sprawę lub zrobię otwór za duży. I być może będę musiał wywiercić więcej otworów pilotowych, dodając więcej miejsc narażonych na ryzyko przeciekania?

Co powinienem zrobić? Wszelkie pomocne wskazówki będą mile widziane. (na marginesie - wentylator kopułkowy i wszystkie moje okna weszły dobrze, bez wycieków i bez cięć metalu z przedszkola, więc nauczyłem się?)

Dziękuję z góry za pomoc, społeczności Transit.

#2 ·
Spłaszczenie metalu tak bardzo, jak to możliwe, za pomocą drewnianego klocka, młotka i lekkiego dotyku bardzo by pomogło. Czy zdarzyło Ci się lekko zarysować farbę przed nałożeniem 4200? Jeśli nie, być może uda Ci się obejść obwód adaptera, który jest nadal na miejscu, i dodać wokół niego koralik lub 4200. Może wyślij nam zdjęcie tego, jak to teraz wygląda, abyśmy mogli udzielić lepszej porady.

#4 ·
Sprawienie, by metal był tak płaski, jak to tylko możliwe, za pomocą klocka drewna, młotka i lekkiego dotyku, bardzo by pomogło. Czy zdarzyło Ci się zmatowić farbę przed nałożeniem 4200? Jeśli nie, możesz spróbować obejść obwód adaptera, który jest nadal na miejscu, i dodać wokół niego szew lub 4200. Może wyślij nam zdjęcie tego, jak to teraz wygląda, abyśmy mogli udzielić lepszej porady.
Zmatowiłem farbę przed nałożeniem 4200. Wentylator jest zainstalowany i ma uszczelniacz zakładkowy pokrywający adapter, kołnierz i gwoździe. Dzisiaj pada deszcz. Jutro mogę zrobić zdjęcie, jak wygląda adapter i metal po zdjęciu uszczelniacza zakładkowego.

#5 ·
Sklep z częściami do młotka i kowadełka. Lub warsztat blacharski i poproś o stare kowadełko. Lekkie uderzenie młotkiem po obejrzeniu kilku filmów na YouTube. Naprawdę potrzebujesz do tego kowadełka do kurczenia.

Dziękuję za radę. Uderzanie w metal rozciągnie go, prawda? Kołnierz ciasno pasuje do metalowego otworu, bez luzu w tej chwili, a jeśli metal się rozciągnie, wrócę do punktu wyjścia z otworem za małym.

#7 ·
Odetnij tę wygiętą krawędź, a następnie daj mi znać, jak duży jest otwór. Następnie możemy wykonać niestandardowy adapter o większych wymiarach zewnętrznych, aby kołnierz wentylacyjny spoczywał w całości na naszym adapterze. Wygląda również na to, że będziemy musieli użyć naszego najbardziej wysuniętego do przodu adaptera jako punktu wyjścia, ponieważ kołnierz będzie spoczywał na szwie między ładownią a dachem kabiny. Zapewnimy nowy, niestandardowy adapter bezpłatnie.

Z poważaniem,
Hein
DIYvan

#9 ·
Odetnij tę wypaczoną krawędź, a następnie daj mi znać, jak duży jest otwór. Następnie możemy wykonać niestandardowy adapter o większych wymiarach zewnętrznych, aby kołnierz wentylacyjny spoczywał całkowicie na naszym adapterze. Wygląda również na to, że będziemy musieli użyć naszego najbardziej wysuniętego do przodu adaptera jako punktu wyjścia, ponieważ kołnierz będzie spoczywał na szwie między dachem ładunkowym a kabiną. Zapewnimy nowy, niestandardowy adapter bezpłatnie.

Wszystkiego dobrego,
Hein
DIYvan
Hein, właśnie wysłałem Ci wiadomość prywatną. Nalegam na zapłatę. Bardzo dziękuję za radę i ofertę.

#11 ·
Użyj tarczy tnącej zamiast piły i nie spiesz się.
Czy polecasz tarczę tnącą zamiast wyrzynarki do całej pracy? Nie widziałem żadnych przykładów ludzi, którzy by to robili. Z moich badań wynika, że prawie rozważałem nożyce do blachy, ale pomyślałem, że może nie muszę być pionierem.

Jeśli tarcza tnąca, czy możesz wskazać mi urządzenie i tarczę, które polecasz?

#21 ·
Emerytowany maszynista tutaj. Uwielbiam ścierne tarcze tnące. Przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności mogą być najskuteczniejsze. Tak, wyrzucają gorące wióry. Chroń swoje rzeczy. Niewielki wpływ i idealny starter do mojej wyrzynarki. Wywierciłem 2 małe otwory, aby znaleźć linię środkową od przodu do tyłu.

Attachments

#22 ·
Emerytowany maszynista. Uwielbiam ścierne tarcze tnące. Przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności mogą być najskuteczniejsze. Tak, wyrzucają gorące wióry. Chroń swoje rzeczy. Niewielki wpływ i idealny starter do mojej wyrzynarki. Wywierciłem 2 małe otwory tylko po to, aby znaleźć linię środkową od przodu do tyłu.
Image

#23 ·
Moja procedura była taka sama jak u Austincobrafreak, ale użyłem 3M 08609 Window-Weld do przymocowania adaptera do dachu. Materiał ten służy do uszczelniania przednich szyb w pojeździe i widziałem, jak wypełnia szczeliny o głębokości 1/2" do szczelności.
Myślę, że powinieneś młotkiem spłaszczyć go jak najbardziej, jak wszyscy mówili, a następnie umieścić adapter na sucho, umieścić niebieską taśmę wokół adaptera, około 1/2" od adaptera. Zdejmij adapter, pomaluj odsłonięty metal, a następnie nałóż 3 porządne warstwy Window-Weld wokół spodu adaptera. Odwróć i umieść na vanie. Zaciśnij (jak najwięcej) wokół adaptera, wykorzystując swoją ramę 2x2, którą zrobiłeś. Następnie wkręć śruby przez adapter (wstępnie wywiercone otwory) przez blachę i do ramy 2x2, którą masz. Pozwól wyschnąć, a następnie wróć z Window-Weld i nałóż warstwę wokół obwodu adaptera dla pewności. Ostrożnie usuń taśmę po około 15 minutach, aby móc usunąć nadmiar Window-Weld, który wyciekł. To paskudna rzecz, która wydaje się dostawać wszędzie, ale działa cuda. Noś rękawice!
Pozwól wyschnąć przez około 24 godziny, a następnie kontynuuj resztę instalacji za pomocą taśmy uszczelniającej butylowej Dicor BT-1834-1 1/8" x 3/4" i wykończ wszystko samopoziomującym uszczelniaczem do zakładów.
Pamiętaj, aby zaparkować na równym podłożu przed użyciem uszczelniacza do zakładów, ponieważ spłynie. Weź również taśmę malarską 2" i przejdź wokół obwodu podstawy wentylatora i złóż taśmę na zewnętrznej krawędzi, aby zrobić małą "tamę". Po wyschnięciu uszczelniacza do zakładów (15 min) usuń taśmę. Ma to na celu zapobieganie spływaniu uszczelniacza po dachu.
Przepraszam za książkę. Mam nadzieję, że to pomoże!

#26 ·
Mój sposób postępowania był taki sam jak u Austincobrafreak, ale użyłem 3M 08609 Window-Weld do przymocowania adaptera do dachu. To coś służy do uszczelniania przednich szyb w pojeździe i widziałem, jak wypełnia szczeliny o szerokości 1/2" tak, że są wodoszczelne.
Spróbuję jeszcze raz zadać moje pytanie. Dlaczego po prostu nie użyć taśmy butylowej zarówno do połączenia wentylatora z adapterem, JAK I do połączenia adaptera z dachem? Nie ma powodu, aby używać kleju do żadnego z tych połączeń, ponieważ używasz 16 śrub.
A jeśli taśma butylowa jest wystarczająco dobrym uszczelniaczem dla jednego z połączeń, to dlaczego nie jest wystarczająco dobra dla obu?

#25 · (Edited)
Polecam również "nacięcia odciążające". Krótkie nacięcia 1/2", gdzie jest każde pofałdowanie, aby można je było spłaszczyć młotkiem i dać metalowi rozprężnemu miejsce na rozprężenie. Metalowe "nacięcia" będą się nakładać i dadzą "rozciągnięciu" miejsce na rozprężenie. Przepraszam za tę prymitywną szkic. Przy okazji, NIE używaj wyrzynarki do nacięć odciążających.

#28 ·
Polecam również "cięcia odciążające". Krótkie cięcia 1/2", gdzie jest każde pofałdowanie, aby można było je spłaszczyć i dać metalowi rozprężnemu miejsce do rozprężenia. Metalowe "cięcia" będą się nakładać i dadzą "rozciągnięciu" miejsce do rozprężenia.
Przepraszam za ten surowy szkic.
Przy okazji, NIE używaj wyrzynarki do cięć odciążających.
View attachment 152048 View attachment 152051
Myślę, że robienie tego w ten sposób może spowodować pęknięcia w przyszłości. Jeśli metal pęka, mówi się, aby wywiercić otwór na końcu pęknięcia, aby rozłożyć naprężenia i zatrzymać pęknięcie. Cięcia w dachu mogą dać słaby punkt i rozpocząć pęknięcie.

Możesz dodać trochę płaskownika aluminiowego do dołu (wewnątrz) i użyć śrub i nakrętek ze stali nierdzewnej, aby zacisnąć wygięty dach między adapterem na górze. Wkręciłbym dodatkowe śruby w adapter (w miejscach, w których wentylator się nie montuje).

Żeby nie być niegrzecznym, ale jeśli OP musi pytać, to może czas, żeby zabrał vana do warsztatu blacharskiego. Mają narzędzia i techniki, których przeciętny właściciel vana nie ma.

#30 ·
Poszedłem za rekomendacją Heina i innych. Użyłem dwóch kątowników, aby zablokować i przytrzymać metal za pomocą kilku śrub i prowadzić przyrząd podczas cięcia. Powiesiłem worek na śmieci na wióry metalowe, zakleiłem wszystko taśmą i położyłem karton na dachu. Mam paranoję na punkcie rdzy. Powoli i systematycznie, i poszło dobrze. Jeszcze raz dziękuję Hein za pomoc. Zamieszczę więcej zdjęć, gdy dostanę niestandardowy adapter, aby zakończyć ten wątek dla każdego, kto znajzie się w podobnej sytuacji. Teraz trochę siły, żeby zdjąć 4200.

#34 ·
Swoją drogą... Uderzanie metalu bezpośrednio o kowadełko (na kowadełku) rozciągnie metal, czyniąc go cieńszym. Uderzanie w wysokie miejsce z kowadełkiem w niskim miejscu (poza kowadełkiem) skurczy metal, czyniąc go grubszym. Na twoim miejscu, a to jest stosowana technika, umieściłbym kowadełko w niskim miejscu (lub w 2 niskich miejscach, łącząc wysokie miejsce) i POWOLI wbijał wysokie miejsce w dół, aż będzie płaskie. Będzie to powolny proces, ale ostatecznie spłaszczy się tak, jak chcesz. Pamiętaj, że jeśli uderzysz metal młotkiem, gdy będzie on bezpośrednio przy kowadełku, metal się rozciągnie (w tym przypadku źle).

#37 ·
Pierwszy raz publikuję. Długoletni czytelnik. Konwertuję Transita 2020 148 WB HR EB. I od razu na dzień dobry miałem wpadkę, która złamała mi serce, więc odkładam dumę na bok i proszę o pomoc.

Wyciąłem metalowy otwór na wentylator Maxxair o 1/16 cala za mały. W tamtym czasie miałem tylko szablon. Więc próbowałem zeszlifować metal za pomocą szablonu... a zdjęcie poniżej pokazuje, co się stało. Tak, miałem metalowe ostrze z 32 zębami. Wygląda to tak, jakby przedszkolak bawił się elektronarzędziami. Zdjęcie nie oddaje tego, jak WYKRZYWIONY i zgięty jest teraz metal wzdłuż tej linii. Zatrzymalem się i miałem nadzieję, że wszystko będzie dobrze z wystarczającą ilością taśmy butylowej i uszczelniacza do nakładania, ponieważ tylko pogarszałem sprawę za pomocą szablonu.

Z powodu wygiętego metalu adapter Heina nie był równy, a przez to klej morski 4200 nie połączył adaptera z dachem. Mimo to poszedłem dalej. Butylowałem kołnierz do adaptera i przykręciłem wszystko do drewnianej ramy po wewnętrznej stronie, którą zrobiłem z 2x2s. (Uważałem na wióry metalowe, czyszczenie alkoholem, otwory pilotowe itp.). Potem DUŻO uszczelniacza do nakładania.

Teraz mam przeciek - kapie w jednym miejscu w kierunku wygiętego metalu. Obawiam się, że z powodu tego, jak wygięty i zepsuty jest ten metal, ZAWSZE będę miał do czynienia z przeciekami. Myślę, że powinienem wszystko rozebrać i zacząć od nowa, wygładzając metal szlifierką, którą teraz posiadam, ale obawiam się, że pogorszę sprawę lub zrobię otwór za duży. I być może będę musiał wywiercić więcej otworów pilotowych, zwiększając liczbę miejsc narażonych na ryzyko wycieku?

Co powinienem zrobić? Wszelkie pomocne wskazówki będą mile widziane. (na marginesie - wentylator kopułkowy i wszystkie moje okna weszły dobrze, bez wycieków i bez cięć metalu jak w przedszkolu, więc nauczyłem się?)

Dziękuję z góry za pomoc, społeczności Transit.

View attachment 151924
Będąc z zawodu blacharzem, sugerowałbym użycie ręcznych zagniatarek Malco, czasami nazywanych szczypcami. Myślę, że można je dostać w Home Depot lub na Amazon. Możesz dobrze ścisnąć metal bez bicia go.

152227

Attachments

#40 ·
Jesteśmy blisko instalacji naszego wentylatora Maxxair i pomyślałem o moim doświadczeniu z przecinaniem blachy w moim samochodzie projektowym, aby uzyskać dostęp do płyty dostępu do pompy paliwa w zbiorniku paliwa. Po wywierceniu kilku otworów narożnych użyłem nożyc do blachy i było niezwykle łatwo i czysto przeciąć prostą linię przez blachę. Chociaż w tym momencie nie wiem, jak grubość blachy dachu tranzytowego wypada w porównaniu z blachą mojego samochodu. Zbadam to.

#41 ·
Jesteśmy blisko instalacji naszego wentylatora Maxxair i pomyślałem o moim doświadczeniu w przecinaniu blachy w moim samochodzie projektowym, aby uzyskać dostęp do płyty dostępu do pompy paliwa w zbiorniku paliwa. Po wywierceniu kilku otworów narożnych użyłem nożyc do blachy i niezwykle łatwo i czysto było wyciąć prostą linię przez blachę. Chociaż w tym momencie nie wiem, jak grubość blachy dachu tranzytowego wypada w porównaniu z blachą mojego samochodu. Zbadam to.
Kwadrat, który właśnie wyciąłem, mierzy 0,035 cala.

#43 ·
Skończyłem wentylator w zeszłym tygodniu i wszystko jest świetnie. Żadnych wycieków po wielu testach.

Jak pisałem wcześniej, umieściłem złą metalową część między kątownikami, aby ją ustabilizować i poprowadzić szablon. Poszło dobrze - zdjęcia są wcześniej w wątku. Zagruntowane i pomalowane.

Otrzymałem niestandardowy adapter zewnętrzny od Heina i działał idealnie dla lokalizacji i tego, jak daleko do przodu był otwór. Wstępnie wywierciłem nowe otwory pod nowy otwór. Przykleiłem adapter do dachu klejem morskim 4200, nałożyłem również warstwę wzdłuż krawędzi i zostawiłem do wyschnięcia na noc - przepraszam, brak zdjęć samego adaptera.

152993

Następnego dnia nałożyłem butyl na niedawno oczyszczony kołnierz. Nałożyłem na górę adaptera i zacisnąłem. Próbowałem dopasować wewnętrzny adapter Heina do wstępnie wywierconych otworów i nie udało mi się. Skończyło się na wkręceniu w drewnianą ramę, którą zachowałem z pierwszej instalacji, i umieściłem wzdłuż niej przednie i tylne adaptery wewnętrzne i przykleiłem je razem (patrz zdjęcia).

152995

Uszczelniacz do zakładów i gotowe! Idealny i wolny od wycieków. Tego dnia zamontowałem bagażnik dachowy... Nie polecam samodzielnego montażu bagażnika dachowego na wysokim dachu.

152992

152991