Ford Transit USA Forum banner
81 - 100 of 114 Posts
Kolory przewodów do przełącznika to niebieski z szarym i czarny z szarym.
Jeszcze raz dziękuję za zdjęcie i informacje. Odkryłem, że Ford nie jest konsekwentny w kodowaniu kolorów przewodów w swoich wiązkach. Nie wiem, czy to kwestia roku modelowego, czy też "użyjemy tego, co mamy, kiedy mamy". Jednak złącza i położenia pinów były spójne.

Jeśli zidentyfikowałeś przewody za tą osłoną, wszystko, czego potrzebujesz, to przełącznik chwilowy, aby włączać/wyłączać światła. System szuka zwarcia do masy jako sygnału. Nie wiem, ile kosztuje część Forda, ale kupiłem ten wielopak za około 10 dolarów. Działa elektrycznie tak samo.
158749

Mam T350 z 2017 roku i chcę dodać przełącznik przy bezpieczniku, ale instrukcja nie identyfikuje bezpiecznika oświetlenia przestrzeni ładunkowej. Czy ktoś ma pomysł na właściwy bezpiecznik?

Bob in Maryland
Dla roczników 2019 i wcześniejszych, bezpiecznik 32 pod kierownicą.
Dla rocznika 2020 może nie być bezpiecznika i jest on kontrolowany przez BCM, zobacz Nie można znaleźć bezpiecznika do oświetlenia wnętrza przestrzeni ładunkowej w Transicie 2020

OK, dzięki za zdjęcie, to pomaga.

Mam tę plastikową osłonę, ale nie ma w niej przełącznika ani wcięcia na przełącznik. Za osłoną znajdują się 2 złącza; jedno, które idzie do światła stopu, a drugie, z 2 przewodami, nie idzie nigdzie. Mógłbym zgadnąć, że drugie złącze jest przeznaczone do nieistniejącego przełącznika. Mógłbym zewrzeć dwa przewody i ewentualnie uzyskać zachowanie przełącznika lub, w najgorszym przypadku, przepalić bezpiecznik. Myślę, że po prostu usunę światła ładunkowe, ponieważ moje ściemniane światła puck są o wiele ładniejsze i tak czy inaczej zachowują się znacznie bardziej przewidywalnie.

View attachment 158574 View attachment 158575
@RidingRoadsAndTrails Czy udało Ci się to rozgryźć, aby zainstalować tam przełącznik?

Nie próbowałem. Usunąłem wszystkie fabryczne światła z przestrzeni ładunkowej i używam świateł domowych.
Hmm. Nie mogę się zdecydować, co zrobić, a chcę zamontować sufit, więc wkrótce będę musiał zająć się tymi światłami w przestrzeni ładunkowej. Myślę, że chciałbym je zachować jako opcję, ale umieszczenie ich w suficie byłoby uciążliwe, a w ogóle nie jestem elektrykiem (zero doświadczenia), więc ten wątek jest dla mnie dość onieśmielający!

Przepraszam za odgrzebywanie tego wątku. Wydaje się, że nie mogę pogodzić implementacji, którą wszyscy wybrali, z diagramem okablowania Transit 2020, który kupiłem na eBayu. Na schemacie jest napisane, że biało-niebieski przewód to +12V? Podczas gdy wszyscy tutaj mówią, że biało-niebieski jest podciągany do masy, aby włączyć światła. Spójrz na drugą stronę światła (symbol cewki) na tym zdjęciu, prowadzi ono do symbolu masy przez czarny przewód (BK). Czy ktoś może to wyjaśnić?

Przepraszam za odgrzebywanie tego wątku. Wydaje mi się, że nie mogę pogodzić implementacji, którą wszyscy wybrali, z diagramem okablowania Transit 2020, który kupiłem na eBayu. Na schemacie jest napisane, że biało-niebieski przewód to +12V? Podczas gdy wszyscy tutaj mówią, że biało-niebieski jest podciągany do masy, aby włączyć światła. Spójrz na drugą stronę światła (symbol cewki) na tym zdjęciu, prowadzi ono do symbolu masy przez przewód BK (czarny). Czy ktoś może to wyjaśnić?

View attachment 168248
Istnieją dwa różne biało-niebieskie przewody, zobacz:
Nie, nie sądzę. Przełącznik z tyłu nie ma 12V. To przełącznik chwilowy, który podłącza biało-niebieski przewód do masy po naciśnięciu i pozwala mu pływać (około 3V), gdy nie jest wciśnięty. Jest to wejście do BCM, które szuka przejścia tego sygnału (z 3V do GND i z powrotem do 3V) jako polecenia od Ciebie, aby włączyć (12V) lub wyłączyć (0V) drugi biało-niebieski przewód. Musisz znaleźć biało-niebieski przewód, który jest wyjściem 12V z BCM i umieścić na nim włącznik/wyłącznik. Najłatwiej go znaleźć tuż za siedzeniem kierowcy, gdzie są tylko 2 możliwości wyboru niebiesko-białego przewodu w wiązce. Zdejmij niewielką ilość izolacji z jednego z nich i zmierz napięcie przy włączonych światłach. Jeśli 12V, to ten, który należy przeciąć i przełączyć (zawsze wyłączony lub włączony przez BCM).
Jeśli to 3V lub GND, sprawdź drugi biało-niebieski przewód.

Odkryłem, że cienki biało-niebieski przewód zasilający był grubszy niż biało-niebieski przewód przełącznika chwilowego. Oto moje zdjęcie instalacji przełącznika. Byłem zbyt leniwy, żeby iść po złącza termokurczliwe, więc użyłem zwykłych złączy i czarnej "płynnej taśmy". P_20220313_235919.jpg Oto zbliżenie:
Image
Nie zawracałem sobie głowy odkrywaniem, gdzie się rozdziela, po prostu założyłem, że gdzieś pośrodku okna w drugim rzędzie po stronie kierowcy. Biały to przewód "do świateł" (idący do tyłu), czerwony to przewód "z ECU czasowy" (idący do przodu), ciemnoczerwony gruby to "Zawsze włączone 12V". Przełącznik zamontowany w panelu ściennym:
Image
Kupiłem go na eBayu, są różne kolory. Naprawdę chciałem taki, który świeci w ciemności, i ten był wymieniony jako podświetlany diodami LED, ale myślę, że sposób, w jaki go podłączamy (1 obciążenie, 2 źródła zasilania), nie jest tym, do czego jest przeznaczony (2 obciążenia, 1 źródło zasilania). I prawdopodobnie trzeba użyć obu stron, połączyłem tylko jedną kolumnę. Ale jest super tani (2 za 8 $), duży, ma wiele opcji kolorystycznych i ładną gumową przelotkę wokół niego: Zobacz schemat na 11. zdjęciu z aukcji. Kolejną dobrą rzeczą w tym przełączniku jest to, że używa standardowych złączy ostrzowych (1/4" ?). Są one bardzo powszechne w sklepach z częściami samochodowymi. I można je łatwo odłączyć od przełącznika, jeśli chcesz całkowicie zdjąć panel. BĘDĄC TAM, przecinając przewody, znajdź gruby fioletowy przewód z brązowym paskiem. Podłącz tylną część do swojego "Zawsze włączone 12V". Zaizoluj i nie używaj strony idącej do przodu. Teraz masz gniazdo 12V z tyłu vana (czy to rzadka opcja? Wybrałem prawie wszystkie opcje) zawsze włączone.
Image
PS: Nadal trochę martwię się, że pierwsze 2 strony tego wątku mówią o UZIEMIANIU biało-niebieskiego przewodu, podczas gdy ostatnie dwie strony omawiają podłączenie go do 12V. Czy to różnica roku?

Attachments

Kupiłem go na eBayu, są różne kolory. Naprawdę chciałem taki, który świeci w ciemności, i ten był wymieniony jako podświetlany diodami LED, ale myślę, że sposób, w jaki go podłączamy (1 obciążenie, 2 źródła zasilania), nie jest tym, do czego jest przeznaczony (2 obciążenia, 1 źródło zasilania). I prawdopodobnie obie strony muszą być użyte, podłączyłem tylko do jednej kolumny. Ale jest super tani (2 za 8 $), duży, ma wiele opcji kolorystycznych i ładną gumową przelotkę wokół niego:
Przełącznik, którego użyłeś, to 6-pinowy DPDT, który zapewni zasilanie wewnętrznym światłom przełącznika tylko wtedy, gdy zostanie przełączony w jedną z dwóch pozycji "włączony", z aktywnym zasilaniem po tej stronie (sposób, w jaki go podłączyłeś, jedna strona ma zasilanie zawsze, a druga strona ma zasilanie przez 20 minut, gdy inny przełącznik w systemie jest uziemiony, jak przełączniki drzwi lub przełącznik ręczny przy tylnych drzwiach). Jeśli chcesz, aby kołyski przełącznika były stale podświetlane, potrzebujesz 10-pinowego przełącznika DPDT, który ma 4 dodatkowe połączenia dla swoich świateł, i musisz również podłączyć je do obwodu 12V zasilanego zapłonem, aby nie rozładować akumulatora. Oto kilka pomocnych schematów przełączników:

Nie sądzę, aby wersja "zawsze włączona 12V" bez ograniczeń czasowych była dostępna przed najnowszymi wersjami (2020+?). Mam tylne gniazdo 12V i jest ono czasowe, tak jak światła, aby wyłączyć się po 20 minutach.
Przepraszam, powinienem był wyjaśnić, że moje "zawsze włączone 12V" pochodzi z Customer Connection Point przy siedzeniu kierowcy. I to właśnie zamieniam z "czasowym" przewodem zasilającym tylne gniazdo.
Jak się dowiedziałeś, są dwa biało-niebieskie przewody, mniejszy przewód to "zawsze włączone" 3V, które po chwilowym uziemieniu jest wykrywane przez system CANBUS, który następnie włącza grubszy biało-niebieski przewód 12V na 20 minut. Nie sądzę, aby Transit był okablowany w jakikolwiek inny sposób przez lata produkcji. Ostatnie dwie strony opisują jedynie podłączenie włącznika/wyłącznika po stronie 12V (który może znajdować się przy bezpieczniku), który wyłącza obwód, gdy ktoś w ogóle nie chce, aby światła działały.
Ok, masz rację, źle to odczytałem, jest dużo "zawsze włączone" i "masa" wymieszane razem. Teraz rozumiem, odłączają grubszy biało-niebieski obwód od świateł, aby całkowicie wyłączyć światła.

Ok, masz rację, źle to odczytałem, jest dużo "zawsze włączone" i "masa" pomieszało się. Teraz rozumiem, że uziemiają biały/niebieski, aby całkowicie wyłączyć światła.
To nie to, co mówiłem. Jeśli ktoś uziemi mały, biało-niebieski przewód na stałe, to nastąpi zwarcie w BCM, w obwodzie wykrywania 3V. Ten obwód 3V ma być uziemiony tylko chwilowo, za pomocą przełącznika chwilowego. Na dużym, biało-niebieskim przewodzie 12V (włączanym czasowo), niektórzy używają prostego przełącznika SPST, aby kontrolować, kiedy standardowy obwód oświetlenia może być zasilany. W tej konfiguracji obwód oświetlenia jest albo wyłączony, albo działa jak w standardzie, więc w tej implementacji nic nie jest przełączane do masy.

Właśnie zdałem sobie sprawę, że mój zupełnie nowy (2 dni posiadania) 2023 ma ten sam problem ze światłem w bagażniku. To denerwujące, gdy te diody LED 3500K oślepiają mnie za każdym razem, gdy otwieram drzwi, a potem 10 minut zajmuje im zgaszenie. Ten przełącznik to świetny pomysł.

Aktualizacja: Z tyłu, przy tylnych drzwiach po lewej stronie, znajduje się przełącznik, który wyłącza światła ładunkowe i utrzymuje je wyłączone, gdy drzwi są otwarte. Yaahoo, nie ma potrzeby kombinowania z przełącznikiem.....Więcej aktualizacji: Ten przełącznik nie wyłącza na stałe świateł ładunkowych. Po zamknięciu i ponownym otwarciu vana, włączają się ponownie. To środek zaradczy, ale nie lekarstwo.

Aktualizacja: Z tyłu drzwi tylnych po lewej stronie znajduje się przełącznik, który wyłącza światła ładunkowe i utrzymuje je wyłączone, gdy drzwi są otwarte. Yaahoo, nie ma potrzeby montowania przełącznika.....Więcej aktualizacji: Ten przełącznik nie wyłącza na stałe świateł ładunkowych. Po zamknięciu i ponownym otwarciu furgonetki włączają się ponownie. To środek zaradczy, ale nie lekarstwo.
Tak, to przełącznik chwilowy, który się resetuje. Stałe rozwiązanie zostało omówione powyżej.

Aktualizacja: Z tyłu tylnych drzwi po lewej stronie znajduje się przełącznik, który wyłącza światła ładunkowe i utrzymuje je wyłączone, gdy drzwi są otwarte. Yaahoo, nie ma potrzeby montowania przełącznika.....Więcej aktualizacji: Ten przełącznik nie wyłącza na stałe świateł ładunkowych. Po zamknięciu i ponownym otwarciu furgonetki włączają się ponownie. To środek zaradczy, ale nie lekarstwo.
Rozważ użycie Forscan, aby włączyć ustawienie na desce rozdzielczej, aby wszystkie światła nie włączały się po otwarciu drzwi lub odblokowaniu furgonetki. Nazywa się to trybem Police Dark Mode i są dwa ustawienia, które trzeba włączyć, a także jest jeszcze jedno ustawienie w module Body, które nic nie robi.

Nie. Naciskam przycisk i światła się zapalają. Ponownie naciśnij i się wyłączają. Umyj, spłucz, powtórz. Działa DOKŁADNIE jak fabryczny przycisk światła ładunkowego z tyłu, ale znajduje się przy drzwiach przesuwnych.
TERAZ powiem, że mam tylko przydzielone 30 minut, zanim trzeba będzie zresetować, ale mogę z tym żyć. [emoji4]

Wysłane z mojego SM-N950U za pomocą Tapatalk
Twierdzisz, że fabryczny przycisk światła ładunkowego może włączać i wyłączać światła ładunkowe po wielokrotnym naciśnięciu. Mam furgon dostawczy Transit z 2018 roku i ten przełącznik tylko wyłącza światła, a po ponownym naciśnięciu nic się nie dzieje. Aby ponownie włączyć światła, muszę zamknąć i otworzyć ponownie jedne z drzwi ładunkowych. Czy jesteś pewien, że fabryczna funkcja może ponownie włączyć światła po ponownym naciśnięciu?

Twierdzisz, że fabryczny przycisk światła ładunkowego może włączać i wyłączać światła ładunkowe po wielokrotnym naciśnięciu. Mam furgon dostawczy Transit z 2018 roku i ten przełącznik tylko wyłącza światła, a po ponownym naciśnięciu nic się nie dzieje. Aby ponownie włączyć światła, muszę zamknąć i ponownie otworzyć jedno z drzwi ładunkowych. Czy jesteś pewien, że fabryczna funkcja może ponownie włączyć światła po ponownym naciśnięciu?
Po co zamykać drzwi, wystarczy nacisnąć przycisk i uzyskać 30 minut więcej światła. Wątpię, czy pozostaną włączone, jeśli będziesz wielokrotnie naciskać przycisk, chyba że to pisanka.

Myślę, że doszło do nieporozumienia. Chodziło mi o to, że kiedy naciskam przełącznik, światła gasną, gdy drzwi są otwarte (co jest dobre, jeśli nie potrzebujesz światła). Ale po wyłączeniu świateł za pomocą przełącznika, jeśli nacisnę go ponownie, światła się nie zapalają - nic się nie dzieje - co jest czymś, co chciałbyś zrobić. Jedynym sposobem na ponowne włączenie świateł jest zamknięcie i ponowne otwarcie drzwi. Zastanawiałem się więc, dlaczego mój przełącznik TYLKO wyłącza światła, a nie włącza ich ponownie?

81 - 100 of 114 Posts