Ford Transit USA Forum banner

Jakieś skargi na grzejnik?

1 reading
14K views 90 replies 25 participants last post by  OldChubbyKnuckle  
#1 ·
Wiem, że velit to nowy grzejnik na rynku, ale każdy wątek do tej pory wydawał się świetny. Nie widziałem wątku, który byłby aktualizowany od jakiegoś czasu. Czy w miarę jak temperatury znów zaczną spadać, ktoś ma jakieś skargi na swój egzemplarz, zanim jeden kupię?

#2 ·
Jestem dość oburzony, że minimalna temperatura, jaką można ustawić w trybie termostatu, to 60F, pomimo że przykładowe zdjęcie w instrukcji pokazuje coś w rodzaju 52 stopni. Nie pomyślałem, żeby uzyskać potwierdzenie przed zakupem, ponieważ założyłem, że temperatura spada do co najmniej 50 stopni na podstawie instrukcji. Moim głównym powodem, dla którego to kupiłem, było zapobieganie zamarzaniu rzeczy, a 60 zużywa więcej paliwa i baterii, niż bym chciał. Muszę więc ustawić timer i po prostu zgadywać, kiedy zrobi się za zimno. Jestem więc naprawdę rozczarowany i prawdopodobnie bym tego nie kupił, gdybym lepiej zbadał temat, ale tylko z tego powodu. Instalacja, obsługa itp. przebiegły dobrze, chociaż nie miałem okazji wypróbować tego na jakiejkolwiek realnej wysokości.

#5 ·
Jestem dość oburzony, że minimalna temperatura, jaką można ustawić w trybie termostatu, to 60F, pomimo że przykładowe zdjęcie w instrukcji pokazuje coś w rodzaju 52 stopni. Nie pomyślałem, żeby uzyskać potwierdzenie przed zakupem, ponieważ założyłem, że temperatura spada do co najmniej 50 stopni, na podstawie instrukcji.
Moim głównym uzasadnieniem dla jego zakupu było zapobieganie zamarzaniu rzeczy, a 60 zużywa więcej paliwa i baterii, niż bym chciał. Muszę więc ustawić timer i po prostu zgadywać, kiedy zrobi się za zimno.
Jestem więc naprawdę rozczarowany i prawdopodobnie bym go nie kupił, gdybym lepiej zbadał temat, ale tylko z tego powodu.
Instalacja, obsługa itp. przebiegły bez zarzutu, chociaż nie miałem okazji wypróbować go na żadnej prawdziwej wysokości.
Sprawdź modernizację sterowania przez Bluetooth - może to otworzy pełną kontrolę, której chcesz

#3 · (Edited)
Niezwiązane, ale warte uwagi, że dodałem również sterowanie Bluetooth do jednostki klimatyzacji Velit za kolejny bardzo skromny koszt i prostą wymianę małej płytki. Nie widziałem jeszcze żadnych wiadomości od innych producentów umożliwiających tego rodzaju ciągłe ulepszenia. Zazwyczaj jest to to, co masz w dniu 1, to masz, gdy pewnego dnia umiera.

#4 ·
Dodali właśnie funkcję Bluetooth bez dodatkowych kosztów do termostatu. Otwiera to wiele opcji, aby pozostać przytulnym w łóżku i podkręcić ogrzewanie na 10 minut telefonem przed opuszczeniem ciepłego kokonu. Wolałbym mieć przewodowy termostat w bardziej dogodnym miejscu niż z tyłu przy łóżku, a to daje mi teraz taką możliwość.

Kupiłem swój zeszłej jesieni i za bardzo skromną opłatą mogłem zmodernizować nową funkcję w mojej jednostce, co jest dużą zaletą. Robię ostateczną instalację u siebie w ciągu najbliższego dnia lub dwóch, teraz, gdy podłoga jest wreszcie zainstalowana na zawsze.
który pion zakończyłeś używając? Przeczytałem tutaj, że dołączony nie powinien być używany z plastikowymi zbiornikami

#9 ·
Używaliśmy Velita zeszłej zimy na niskich wysokościach. Od 2 lipca używamy go każdego ranka - dwa miesiące na wysokości 10 000-11 500 stóp w Kolorado, teraz na wysokości 4 000-8 000 stóp w Sierra Nevada. Planuję kupić nowy termostat, kiedy wrócę do domu pod koniec listopada.

Od czasu do czasu wkładam palec w rurę wydechową i uśmiecham się, gdy widzę, że wychodzi czysty.

#10 ·
Używaliśmy Velita zeszłej zimy na niskich wysokościach. Od 2 lipca używamy go każdego ranka - dwa miesiące na wysokości 10 000-11 500 stóp w Kolorado, teraz na wysokości 4 000-8 000 stóp w Sierra Nevada. Planuję kupić nowy termostat, kiedy wrócę do domu pod koniec listopada.

Od czasu do czasu wkładam palec w rurę wydechową i uśmiecham się, gdy widzę, że wychodzi czysty.
Czy użyłeś dodatkowego portu paliwowego czy zainstalowałeś rurę pionową?

#14 ·
Widziałem, jak ustawienie ~ 40 F może być naprawdę przydatne dla vana.

Miło widzieć kilka opcji grzejników na rynku, które mógłbym zaoferować do zainstalowania. Po prostu nie miałem wystarczającego zaufania do większości tego, co jest na rynku, dla regionu, który jest mniej więcej na poziomie morza, ale większość ludzi używa go do użytku w ośrodkach narciarskich.

#17 ·
Kolejną funkcją, na której naprawdę mi zależy, jest możliwość uruchomienia dmuchawy nagrzewnicy bez spalania. Przesuwanie powietrza po vanie, skoro już masz w nim wentylator. Z jednym z moich planowanych wylotów w pobliżu dna prysznica, byłby to miły sposób na wysuszenie tej przestrzeni latem, gdy wentylator MaxxAir pracuje na wyciągu powyżej, a drzwi nautilus są zamknięte. Przekazałem im ten pomysł kilka miesięcy temu. Mam nadzieję, że w pewnym momencie zostanie to wdrożone, ponieważ wydaje się to czymś całkowicie pod kontrolą oprogramowania układowego, w przeciwieństwie do tego, że dmuchawa jest na stałe podłączona do zasilania świecy żarowej lub czegoś w tym rodzaju.

#18 ·
……. Inną funkcją, którą naprawdę chciałbym mieć, jest możliwość uruchomienia dmuchawy nagrzewnicy bez spalania. Przemieszczaj powietrze po vanie, ponieważ masz już w nim wentylator……
Dla mnie wydaje się to po prostu zużywanie wentylatora, którego wymiana jest prawdopodobnie kosztowna, a także stanowi znaczną pracę. Samodzielne wentylatory są tanie i łatwe do ustawienia w razie potrzeby.

#25 ·
Czy ktoś dodał tłumik do nagrzewnicy Velit, aby być trochę milszym dla sąsiadów?

Wygląda na to, że pasowałoby to, gdy zmierzę rzeczy i wygląda nieco lepiej niż ultra tanie wersje za 14 dolarów.
Dodałem jeden do wszystkich instalacji, które wykonałem. Wydaje się, że nie powoduje to problemu, a nawet trochę ciszej będzie docenione przez sąsiadów. Myślę, że użyłem tego samego w jednej instalacji...

#24 ·
To wspaniale, że nadal są bardzo responsywni. Zapytani o tłumiki i o to, czy mają negatywny wpływ na spalanie lub wydajność na wysokości, odpowiedzieli:

Tłumik będzie w porządku. Zalecałbym regularne sprawdzanie układu wydechowego i upewnienie się, że wybrany tłumik jest przeznaczony do rozmiaru wylotu spalin nagrzewnicy.​

Coś takiego wydaje się pasować, gdy mierzę średnicę wewnętrzną węża wydechowego ze stali nierdzewnej. I wydaje się być nieco lepiej zbudowany niż ultratanie tłumiki za 15 dolarów na Amazon.
https://www.amazon.com/Webasto-Exhaust-Silencer-muffler-1320895A/dp/B019IPPVGK

#26 ·
Wczoraj zainstalowałem grzejnik. Zajęło to około 8 godzin od początku do końca, mój syn pomagał przez około 3 godziny. Opuściliśmy zbiornik paliwa i usunęliśmy zespół nadajnika/pompy paliwa. (Nie marnuj pieniędzy na specjalne narzędzie do usunięcia pierścienia, można to łatwo zrobić za pomocą miękkiego młotka i jakiegoś rodzaju dziurkacza... pracuj wokół pierścienia, łatwo schodzi.) Planowałem zrobić cewnik przez port pomocniczy, ale zdecydowałem się wywiercić otwór i użyć dostarczonej rurki/złączki odbiorczej. O wiele mniej kroków. Ta część instalacji była dość łatwa. Najgorsze było próbowanie dowiedzieć się, jak zakładać i zdejmować złączki, ponieważ klipsy były nieco trudne do otwarcia. Powinno być proste, ale to niewygodne miejsce do pracy, zwłaszcza gdy nie jest się tak elastycznym z wiekiem. Zbiornik był łatwy do manewrowania z 2 osobami, miałem go prawie pustego.
Zdecydowałem się nie instalować go pod siedzeniem pasażera i wybrałem stronę kierowcy, około 1,20 m za siedzeniem. Kilka naprawdę dobrych miejsc pod spodem do przebicia, plus prowadzenie wlotu, wylotu i przewodu paliwowego jest tam proste. Będę miał grzejnik w ławce. Następnie wywierciłem otwory 2x2,5" i połączyłem je cięciem wyrzynarką. Wyłożyłem otwór kilmatem (może trzeba to poprawić??). Zamontowałem pompę za pomocą istniejącego otworu, który mogłem nagwintować do 5/16". Poprowadziłem wydech przez istniejący otwór i użyłem rury wydechowej przez kadłub. Wymagało to więcej otworów w vanie :oops:, ale w tym momencie, co to jest kilka dodatkowych otworów w vanie! Wygląda niesamowicie i nie martw się o oderwanie rury po zamontowaniu pod progiem. Ukradłem ten pomysł z youtube.
Próbowałem go uruchomić zeszłej nocy i wystąpił błąd z kodem 8, błąd silnika wentylatora. Wysłałem im później wiadomość i dziś rano otrzymałem odpowiedź, że wentylator prawdopodobnie nie może się obracać, najwyraźniej wentylator czasami podczas transportu jest wciskany na wał i zacina się o obudowę silnika. To był rzeczywiście problem. Dostarczyli film wideo, jak to naprawić i udało mi się to naprawić. Uruchomiłem grzejnik i teraz działa!!

Instalacja była dość łatwa pomimo prawie nieistniejących instrukcji.

Kontroler nie jest zbyt przyjazny dla użytkownika. Nadal nie do końca go rozgryzłem. Bluetooth wydaje się być bardzo fajny....zaplanowane uruchamianie, automatyczna aktualizacja wysokości itp.

Image
Image

Image

Image

Image

Attachments

#27 ·
Zainstalowałem wczoraj moje ogrzewanie. Zajęło to około 8 godzin od początku do końca, mój syn pomagał przez około 3 z nich. Opuściliśmy zbiornik paliwa i usunęliśmy zespół nadajnika/pompy paliwa. (Nie marnuj pieniędzy na specjalne narzędzie do usunięcia pierścienia, można to łatwo zrobić za pomocą miękkiego młotka i jakiegoś rodzaju stempla... pracuj wokół pierścienia, schodzi łatwo.) Miałem plany, aby zrobić cewnik przez port pomocniczy, ale zdecydowałem się wywiercić otwór i użyć dostarczonej rurki/złączki odbiorczej. Znacznie mniej kroków. Ta część instalacji była dość łatwa. Najgorszą częścią było próbowanie dowiedzieć się, jak zakładać i zdejmować złączki, ponieważ klipsy były trochę trudne do otwarcia. Powinno być proste, ale to niewygodne miejsce do pracy, zwłaszcza gdy nie jest się tak elastycznym z wiekiem. Zbiornik był łatwy do manewrowania z 2 osobami, miałem go prawie pustego.
Zdecydowałem, że nie zainstaluję go pod siedzeniem pasażera i wybrałem stronę kierowcy, około 4 stóp za siedzeniem. Kilka naprawdę dobrych miejsc pod spodem do przebicia, plus prowadzenie wlotu, wylotu i przewodu paliwowego jest tam proste. Będę miał grzejnik w ławce. Następnie wywierciłem otwory 2x2,5" i połączyłem je cięciem wyrzynarką. Wyłożyłem otwór kilmatem (może trzeba to poprawić??). Zamontowałem pompę za pomocą istniejącego otworu, który mogłem nagwintować do 5/16. Poprowadziłem wydech przez istniejący otwór i użyłem rury wydechowej przez kadłub. Wymagało to więcej otworów w vanie :oops:, ale w tym momencie, co to jest kilka dodatkowych otworów w vanie! Wygląda niesamowicie i nie martw się o oderwanie rury po zamontowaniu pod progiem. Ukradłem ten pomysł z youtube.
Próbowałem go uruchomić zeszłej nocy i wystąpił błąd z kodem 8, błąd silnika wentylatora. Wysłałem im później wiadomość i otrzymałem odpowiedź dziś rano, że wentylator prawdopodobnie nie może się obracać, najwyraźniej wentylator czasami podczas transportu jest wpychany na wał i zacina się o obudowę silnika. To był rzeczywiście problem. Dostarczyli film wideo, jak to naprawić i udało mi się to naprawić. Uruchomiłem grzejnik i teraz działa!!

Instalacja była dość łatwa pomimo prawie nieistniejących instrukcji.

Kontroler nie jest zbyt przyjazny dla użytkownika. Nadal nie rozumiem tego w pełni. Bluetooth wydaje się być bardzo miły.... zaplanowane uruchamianie, automatyczna aktualizacja wysokości itp.

Image
View attachment 215106
View attachment 215107
View attachment 215105
View attachment 215109
Czy musiałeś podnieść vana, aby wyjąć zbiornik?

A także, jak określiłeś odpowiednią długość rury stojącej? Czytałem, że zespół nadajnika ma sprężynę, więc po ściśnięciu może być za długa

#28 ·
Mam również Trail - furgonetka została cofnięta na mój podjazd z przodem furgonetki na rampach z podpórkami chroniącymi mnie. To i niewielki kąt podjazdu sprawiły, że dostęp do osprzętu zbiornika był naprawdę łatwy.

Po wyjęciu całego zespołu nadawczego ze zbiornika masz łatwy sposób na oszacowanie, jak długi powinien być rura pionowa. Po prostu upewnij się, że naciskasz mocno na górę zespołu nadawczego, aby włączyć tę sprężynę, gdy jest on jeszcze na stole warsztatowym, abyś znał rzeczywiste ostateczne położenie dna rury pionowej.

Poszedłem trochę po długiej stronie - nie chciałem mieć problemów, jeśli zaparkowałbym na pochyłości, a zbiornik byłby tylko w 1/4 pełny, z większością gazu z tyłu/przodu zbiornika na przykład. Plus widziałem, ile gazu wciąż było w zbiorniku, nawet gdy furgonetka pokazywała "0 mil".

Skierowałem moją rurę wydechową w dół pod kątem około 45 stopni - wystaje tuż pod progiem. Myślałem, że deska w tym miejscu się nagrzeje, ale wcale tak nie jest; mogę ją dotknąć bez problemu palcami - nawet nie jest ciepła. Nie widziałem potrzeby wiercenia kolejnej dziury w boku furgonetki i ryzykowania niskiego punktu dla kondensacji w linii wydechowej, gdzie trzeba wtedy wywiercić otwór odpowietrzający. Daje mi to również możliwość łatwego dodania tłumika.

NDTransitTrail nie może instalować żadnego zbiornika pod spodem po stronie kierowcy, ponieważ to miejsce jest idealne dla takiego, ale prawdopodobnie byłoby zablokowane przez węże pieca, jak przypuszczam.

#30 ·
Ja również mam Trail - furgonetka została cofnięta na mój podjazd z przodem furgonetki na rampach z podpórkami chroniącymi mnie. To i niewielki kąt podjazdu ułatwiły dostęp do osprzętu zbiornika.

Po wyjęciu całego zespołu nadawczego ze zbiornika masz łatwy sposób na oszacowanie, jak długo zrobić rurę stojącą. Po prostu upewnij się, że naciskasz mocno na górę zespołu nadawczego, aby włączyć tę sprężynę, gdy jest jeszcze na stole warsztatowym, abyś znał rzeczywiste ostateczne położenie dna rury stojącej.

Poszedłem trochę na długą stronę - nie chciałem mieć problemów, jeśli zaparkowałem na pochyłości, a zbiornik był tylko w 1/4 pełny, z większością gazu z tyłu/z przodu zbiornika, na przykład. Plus widziałem, ile gazu wciąż było w zbiorniku, nawet gdy furgonetka pokazywała "0 mil".

Skierowałem rurę wydechową w dół pod kątem około 45 stopni - wystaje tuż pod progiem. Myślałem, że deska w tym miejscu się nagrzeje, ale wcale tak nie jest; mogę ją dotknąć bez problemu palcami - nawet nie jest ciepła. Nie widziałem potrzeby robienia kolejnej dziury w boku furgonetki i ryzykowania niskiego punktu dla kondensacji w linii wydechowej, gdzie trzeba wywiercić otwór spustowy. Daje mi to również możliwość łatwego dodania tłumika.

NDTransitTrail nie może instalować żadnego zbiornika pod siedzeniem kierowcy, ponieważ to miejsce jest idealne dla takiego, ale prawdopodobnie byłoby zablokowane przez węże pieca, jak sądzę.
To około 10 cali od kołnierza do dna zbiornika. Więc to jest wysokość po ściśnięciu. Moja rura jest przycięta do 1,5 cala od dna zbiornika.

Jeździłem moim autem na rampach z przednimi kołami. Podjazd ma zagłębienie, więc miałem dużo miejsca na opuszczenie zbiornika.

Brak planów na zbiorniki pod spodem, robię bardziej minimalistyczną konstrukcję.

#31 ·
Uważaj na gromadzenie się kondensacji w najniższym punkcie linii wydechowej.
Możesz wywiercić kilka małych otworów w rurze wydechowej w najniższych punktach, aby pomóc w kondensacji. Teoretycznie pozwoliłoby to również na wydostawanie się spalin w miejscu, w którym możesz tego nie chcieć, ale otwory odwadniające mogą być tak małe w porównaniu ze średnicą rury, że mieszczą się w zakresie 1-2%.

#36 ·
Mówią mi teraz, że muszę zapłacić 40 dolarów za aktualizację ECU, aby naprawić termostat. Ogrzewanie zostało zakupione zaledwie kilka miesięcy temu.
Niezbyt różni się to od kupna iPhone'a 15 kilka miesięcy przed premierą 16. Nowe modele i ulepszenia zdarzają się cały czas. Cieszę się, że w ogóle zawracają sobie głowę tworzeniem ścieżki aktualizacji dla starszych grzejników. Czy Webasto lub Espar kiedykolwiek to zrobiły?

#37 ·
Nie patrzę na konsumpcjonizm w ten sposób. Mój telefon z Androidem ma około 5 lat. Espar w moim ostatnim vanie miał 9 lat, termostat spadł do 45 stopni i nigdy nie musiałem niczego zmieniać. Termostat 60F w kamperze/półciężarówce to błąd konstrukcyjny i wygląda na to, że to zrozumieli.

#38 ·
Nie patrzę na konsumpcjonizm w ten sposób. Mój telefon z Androidem ma około 5 lat. Espar w moim ostatnim vanie miał 9 lat, termostat spadł do 45 i nigdy nie musiałem niczego zmieniać. Termostat 60F w kamperze/półciężarówce to błąd konstrukcyjny i wygląda na to, że to zrozumieli.
Moja nagrzewnica ma również kilka miesięcy i zgadzam się, że aktualizacja powinna być bezpłatna. Niechętnie wysyłam termostat i zostaję bez opcji ogrzewania na czas nieokreślony...

Naprawdę zadowolony z nagrzewnicy. Jest bez zarzutu!

#42 ·
Nowy termostat Bluetooth działa świetnie na moim Velit. Pokrętło ma lepsze wyczucie dotykowe, nieco większy wyświetlacz LCD, a po naciśnięciu pokrętła, aby uruchomić/zatrzymać, daje teraz miłe słyszalne sprzężenie zwrotne. Mogę sterować urządzeniem z wnętrza mojego garażu; przydatne podczas budowy. Jeśli wiem, że za chwilę tam pójdę, po prostu włączę grzejnik, nie musząc odbywać specjalnej podróży po śniegu. Urządzenie jest teraz również całe czarne, więc łatwiej wpasowuje się w estetykę ściany.

#43 ·
Zainstalowałem go w ten weekend w moim Fordzie Transicie i kiedy chciałem go włączyć, wentylator włączył się na kilka sekund, a następnie wyłączył się z kodem błędu "7...Błąd pompy paliwa". Kiedy go zalałem, słyszałem klikanie pompy paliwa i widziałem paliwo przepływające przez przewód...ale kiedy chciałem włączyć ogrzewanie, wentylator włącza się na kilka sekund, a potem wszystko się wyłącza. Jeśli poczekam kilka minut i spróbuję ponownie, dzieje się to samo. Skłaniam się ku usunięciu filtra paliwa, aby sprawdzić, czy to zadziała...ale zastanawiam się również, czy to wadliwa pompa paliwa. Jakieś pomysły?

#47 ·
Zainstalowałem swój w ten weekend w moim Fordzie Transicie i kiedy chciałem go włączyć, wentylator włączył się na kilka sekund, a następnie wyłączył z kodem błędu "7...Fuel Pump error". Kiedy go zalałem, słyszałem klikanie pompy paliwa i widziałem paliwo przepływające przez przewód... ale kiedy chciałem włączyć ogrzewanie, wentylator włącza się na kilka sekund, a potem wszystko się wyłącza. Jeśli poczekam kilka minut i spróbuję ponownie, dzieje się to samo. Skłaniam się ku usunięciu filtra paliwa, aby sprawdzić, czy to zadziała... ale zastanawiam się również, czy to wadliwa pompa paliwa. Jakieś pomysły?
Czy widzisz przewód paliwowy w pobliżu grzejnika? Czy widzisz paliwo i pęcherzyki powietrza w ruchu? Niektóre pęcherzyki są normalne.

#44 ·
Zdjęcia z instalacji? Kąt ustawienia może mieć znaczenie. Port Aux czy rura pionowa do podłączenia zbiornika?
Pełne osadzenie węży na złączach, a następnie dokręcenie zacisków węży było wyzwaniem. Klucz nasadowy zdecydowanie lepszy do tego niż śrubokręt, aby je mocno dokręcić.

#45 · (Edited)
Użyłem portu pomocniczego. Dokręciłem wszystko kluczem nasadowym, ale być może nie włożyłem przewodu do końca, więc sprawdzę to jutro i spróbuję zrobić zdjęcia. Nawet po zalaniu w kilku miejscach, zarówno przed, jak i za miejscem, w którym podłączona jest pompa paliwa, wciąż znajdują się duże pęcherzyki powietrza w przewodzie. Czy ktoś jeszcze ma ten problem i jak go rozwiązał?

#46 ·
Cóż, kiedy uda ci się to uruchomić, jestem jak dotąd pod wrażeniem. Oczywiście mamy 2 warstwy thinsulate w vanie, 1" w podłodze i 1/8" neoprenu na wszystkich innych twardych powierzchniach - ale nie miałem w ogóle osłon okiennych w kabinie, co jest ogromnym obszarem strat ciepła w zimnej pogodzie. Mimo to, dzisiejszego wieczoru, pracując w vanie, Velit był w stanie utrzymać różnicę temperatur 61 stopni w porównaniu do temperatury na zewnątrz. Chociaż bardzo mało wiatru.

#49 ·
Velit pracuje ze mną nad tym problemem, więc być może wkrótce pojawią się lepsze aktualizacje, ale nie znalazłem zbyt wielu recenzji. Byli bardzo komunikatywni i pomocni, ale także... grzejnik jest zainstalowany od 2 tygodni.

Moje podejrzenie jest takie, że ten grzejnik jest podatny na te same problemy, co wiele grzejników diesla i wymaga podobnej konserwacji, tj. okresowego uruchamiania na wysokich obrotach.

Zostawiłem grzejnik w trybie termostatu na około tydzień. Temperatura ustawiona na 50-60f w tym czasie. Wypił paliwo, utrzymywał ciepło w samochodzie. Całkiem doskonały.

Praca na średniej wysokości ~4000 stóp. Korzystanie z portu aux. Wszystkie kąty na wydechu i pompie zostały zweryfikowane.

Po około tygodniu zacząłem otrzymywać błąd 002, sprawdziłem przewody, zobaczyłem kilka małych pęcherzyków, ale paliwo wyraźnie się przemieszczało. Ponownie uruchomiony, wszystko wydawało się w porządku. Błąd pojawił się kilka razy, a następnie przeszedł na błąd 001. Odłączyłem zasilanie, podłączyłem ponownie. Błąd powrócił. Zauważyłem DUŻO węgla na ziemi i zacząłem podejrzewać zatkanie lub coś w tym rodzaju.

Zadzwoniłem do Velit, wysłali schemat blokowy, który zasadniczo mówił mi, żebym odłączył wszystko i wyczyścił komorę spalania. Nie jestem zachwycony, że wymaga to nowej uszczelki i nie powinno być problemem przy obsłudze czegoś przez tak krótki czas. Przez telefon ujawnili, że ta najnowsza partia ma tego rodzaju problem.

Odłączyłem tłumik, aby sprawdzić, czy w wydechu nie ma nagromadzenia. Zdecydowanie sadza, ale żadnych dużych stałych kawałków jak na ziemi.

Uruchomiłem grzejnik na wysokich obrotach bez tłumika przez około godzinę.

Ponownie podłączyłem tłumik i otrzymałem błąd w ciągu 5 minut. Zresetowałem błąd i spróbowałem ponownie, wtedy był w stanie pracować na wysokich obrotach przez około 2 godziny, zanim go wyłączyłem.

Ich obecne rozwiązywanie problemów obejmowało mierzenie wydajności pompy paliwa, gdy działała w trybie wstępnym. Wydajność wynosiła ~1 łyżkę stołową.

Mam nadzieję, że praca na wysokich obrotach naprawi sytuację, naprawdę wolałbym nie musieć czyścić komory co dwa tygodnie. Rozmawiają z inżynierem i mam nadzieję, że pomogą ustalić, co jest nie tak.

#58 ·
Velit współpracuje ze mną w tej sprawie, więc być może wkrótce pojawią się lepsze aktualizacje, ale nie znalazłem wielu recenzji. Byli bardzo komunikatywni i pomocni, ale także... grzejnik jest zainstalowany od 2 tygodni.

Moje podejrzenie jest takie, że ten grzejnik jest podatny na te same problemy, co wiele grzejników diesla i wymaga podobnej konserwacji, tj. okresowego uruchamiania na wysokich obrotach.

Zostawiłem grzejnik w trybie termostatu na około tydzień. Temperatura ustawiona na 50-60f w tym czasie. Niewiele paliwa, utrzymywał ciepło w samochodzie. Całkiem doskonały.

Praca na średniej wysokości ~4000 stóp. Korzystanie z portu aux. Wszystkie kąty na wydechu i pompie zostały zweryfikowane.

Po około tygodniu zacząłem otrzymywać błąd 002, sprawdziłem przewody, zobaczyłem kilka małych pęcherzyków, ale paliwo wyraźnie się przemieszczało. Ponownie uruchomiony, wszystko wydawało się w porządku. Błąd powrócił kilka razy, a następnie przeszedł na błąd 001. Odłączyłem zasilanie, podłączyłem ponownie. Błąd powrócił. Zauważyłem DUŻO węgla na ziemi i zacząłem podejrzewać zatkanie lub coś w tym rodzaju.

Zadzwoniłem do Velit, wysłali schemat blokowy, który zasadniczo mówił mi, żebym odłączył wszystko i wyczyścił komorę spalania. Nie jestem tym zachwycony, ponieważ wymaga to nowej uszczelki i nie powinno być problemem podczas eksploatacji czegoś przez tak krótki czas. Przez telefon ujawnili, że ta najnowsza partia ma tego rodzaju problem.

Odłączyłem tłumik, aby sprawdzić, czy w wydechu nie ma nagromadzeń. Zdecydowanie sadza, ale żadnych dużych, stałych kawałków, jak na ziemi.

Uruchomiłem grzejnik na wysokich obrotach bez tłumika przez około godzinę.

Podłączyłem ponownie tłumik i otrzymałem błąd w ciągu 5 minut. Zresetowałem błąd i spróbowałem ponownie, wtedy był w stanie pracować na wysokich obrotach przez około 2 godziny, zanim go wyłączyłem.

Ich obecne rozwiązywanie problemów obejmowało pomiar wydajności pompy paliwa, gdy działała w trybie pierwotnym. Wydajność wynosiła ~1 łyżkę stołową.

Mając nadzieję, że uruchomienie na wysokich obrotach rozwiąże problemy, naprawdę wolałbym nie musieć czyścić komory co dwa tygodnie. Rozmawiają ze swoim inżynierem i mam nadzieję, że pomogą ustalić, co jest nie tak.
aktualizacja do tego, wymieniają urządzenie.

Kiedy ponownie zainstaluję, użyję ich rury pionowej, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku, ale wysłałem im mnóstwo zdjęć i filmów i powiedzieli, że to nie powinno być problemem, biorąc pod uwagę ilość. jeśli paliwo się porusza.

Chcą, żebym zwrócił stare urządzenie do testów. I znowu wszystko jest w zamówieniu zaległym, więc trochę poczekam.

Mówią, że powinien być w stanie pracować na niskich obrotach bez koksowania

#50 ·
Przykro mi to słyszeć. Uruchomiłem swój w trybie termostatu na podjeździe przez 8-12 godzin dziennie na wysokości 1000 stóp przez kilka miesięcy bez problemu (wyłączam go każdej nocy). Co tydzień wkładam palec do tłumika Webasto, który dodałem i czyszczę go jak tylko mogę. Jak dotąd żadnych błędów. Kupiłem swój w grudniu 2023 roku (wtedy nie był dostarczany z tłumikiem). Zastosowałem rurę pionową, a nie dodatkowy port do zasilania paliwem. W zeszłym miesiącu zaktualizowałem urządzenie do termostatu Bluetooth + ECU.

#51 ·
Przykro mi to słyszeć. Uruchamiam swój w trybie termostatu na podjeździe przez 8-12 godzin dziennie na wysokości 1000 stóp od kilku miesięcy bez problemu (wyłączam go każdej nocy). Co tydzień wkładam palec do tłumika Webasto, który dodałem, i czyszczę go jak najlepiej potrafię. Jak dotąd żadnych błędów. Kupiłem swój w grudniu 2023 roku (wtedy nie był dostarczany z tłumikiem). Użyłem rury pionowej, a nie portu pomocniczego do zasilania paliwem. W zeszłym miesiącu zaktualizowałem urządzenie do termostatu Bluetooth + ECU.
To uspokajające, że to możliwe.

Z przyjemnością zmienię to na rurę pionową, jeśli to rozwiązanie. Został dostarczony z adapterem portu pomocniczego, więc wydawało się to rozsądnym podejściem w tamtym czasie.

Nadal nie wiem, jak uruchomić Bluetooth. Mój telefon widzi urządzenie, ale aplikacja nie łączy się.

Tłumik, który mam, był dostarczony z nagrzewnicą, więc mam nadzieję, że to nie on powoduje problem.

#52 ·
Cześć wszystkim, zastanawiam się, czy ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat. Niedawno zainstalowałem swój Velit, ale w samochodzie czuć bardzo silny zapach gazu. Wydech jest z dala od jakichkolwiek otworów, samochód jest dobrze izolowany, trzykrotnie sprawdziłem instalację i wszystko wygląda dobrze.

Czy ktoś miał to z Velitem (lub innymi grzejnikami)? Wcześniej miałem Espara i nigdy nie miałem takiego problemu. Wszelkie przemyślenia są pomocne, dzięki!

#54 ·
Hej wszystkim, zastanawiam się, czy ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat. Niedawno zainstalowałem swój Velit, ale w samochodzie czuć bardzo silny zapach gazu. Wydech jest z dala od jakichkolwiek otworów, samochód jest dobrze izolowany, trzykrotnie sprawdziłem instalację i wszystko wygląda dobrze.

Czy ktoś spotkał się z tym w swoim Velit (lub innych grzejnikach)? Wcześniej miałem Espar i nigdy nie miałem takiego problemu. Wszelkie przemyślenia są pomocne, dzięki!
Mój nigdy tak nie pachniał.
Uważałem, aby podczas podłączania przewodu paliwowego nie skapywał gaz nigdzie i użyłem klucza nasadowego do dokręcania rzeczy zamiast śrubokręta.