Ford Transit USA Forum banner
21 - 40 of 42 Posts
Powodem, dla którego podejrzewam przepustnicę, jest to, że początkowo uruchamia się, a następnie gaśnie. Przepustnica jest całkowicie zamknięta przy zimnych rozruchach, a następnie musi się otworzyć podczas nagrzewania. Jeśli przepustnica się zacina, pozostaje zamknięta. Problem z paliwem prawdopodobnie nawet nie pozwoliłby na ponowne uruchomienie. Problem z iskrą prawdopodobnie spowodowałby brak rozruchu podczas kręcenia silnikiem.

Prawdopodobnie nie wyrzuca kodów z powodu ekstremalnego zimna. Producenci OEM mogą pomijać niektóre kontrole emisji dla parametrów poza „normalnymi” warunkami, a bardzo niskie temperatury są jednym z nich.

OP - czy próbowałeś wcisnąć pedał gazu? Może po prostu musisz wymusić otwartą pozycję przepustnicy, aby ją odblokować. Daj przepustnicy dobrego kopa. Nie musisz go tam trzymać.

Przy okazji, to może się zdarzyć również przy złym nagromadzeniu węgla. I nawet wtedy nie zawsze wyrzuca twardy kod.

Ford ma wyraźny tryb zalewania, wciśnij pedał gazu do podłogi, a przepustnica pozostanie szeroko otwarta, jednocześnie wyłączając wtryskiwacze paliwa, wyciągnij rurę dolotową zasilającą przepustnicę i poproś kogoś, aby obserwował, jak kręcisz silnikiem z wciśniętym pedałem gazu.

Brak problemów elektrycznych. Odpala, pracuje, dławi się, a następnie gaśnie w ciągu 1 minuty lub krócej. Wygląda na to, że nie dostaje paliwa lub czujnika
Więc działa krócej niż 1 minutę, gaśnie, a potem kręci bez ponownego uruchomienia? Czy powtarza działanie krócej niż 1 minutę w kółko?

Lub TB powinien poruszać się razem z kluczem w pozycji roboczej, spójrz na koniec TB, gdy ktoś porusza pedałem gazu.

Więcej informacji o TB:

Ford Five Hundred & Freestyle Surging No Start: Wymiana elektronicznego korpusu przepustnicy

Discussion starter · #29 ·
Doceniam rady wszystkich w tej sprawie. Próbowałem wszystkiego, nic nie działa. Zostanie odholowany do serwisu i będzie czekał 3 tygodnie na wizytę. Szalone czasy, z opóźnieniami/oczekiwaniem itp. Zamówiłem grzałkę blokową, aby spróbować to wyeliminować w przyszłości.

Discussion starter · #33 ·
No cóż, oto aktualizacja. Wszystkie świece zapłonowe zostały wymienione. Stało się to przy 5000 milach, a teraz 18000. Nie wyrzuciło kodu, ale mechanik wymienił wszystkie świece i ponownie skalibrował coś elektronicznego od paliwa. Widział to już wcześniej w Ecoboostach. Nie miał dobrego wyjaśnienia i skontaktuję się z Fordem. Często w zimnym klimacie, gdy dealerzy przesuwają swoje pojazdy do odśnieżania przez kilka dni z rzędu, mają kilka pojazdów, które wymagają wstawienia do środka i wymiany świec. Nie ma to dla mnie sensu. Przynajmniej mam gwarancję i znów jestem w drodze. Wciąż szukam powodu, dla którego się to dzieje.

Ford opublikował wcześniej biuletyny dla pojazdów w magazynie. Konkretnie dla pojazdów uruchamianych na bardzo krótkie okresy. Nie widziałem takiego dla EcoBoost, ale dla Econolines istniał minimalny czas rozgrzewania na uruchomienie. Zasadniczo w celu zapobiegania problemom z kondensacją.

W każdym razie… zablokowana/zamrożona przepustnica prawdopodobnie zabrudziłaby świece zapłonowe. Nadal trzymam się mojej teorii, że Twój korpus przepustnicy wciągnął wilgoć przez filtr, a następnie zamarzł. Następnym razem spróbuj dłuższego biegu jałowego przed wyłączeniem silnika. I zdecydowanie sprawdź, czy filtr nie jest zalany wodą, gdy następnym razem szyba przednia będzie topić śnieg!

Wtyczki?! To brzmi jak problem stworzony przez przyczynę usterki, a nie samą usterkę.
Przynajmniej jest to objęte gwarancją i nie jest to Twój jedyny samochód.

• Like
Reactions: gregoryx
To dla mnie nowość, nigdy nie słyszałem, żeby świece zapłonowe ulegały zabrudzeniu z powodu długiego postoju. Uczę się czegoś nowego. Według Johna Hoarda, naukowca współpracującego w dziale inżynierii mechanicznej na Uniwersytecie Michigan, silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny, podobnie jak silniki Diesla, mają tendencję do wytwarzania cząstek stałych, znanych również jako sadza. Może jeśli dużo jeździsz po mieście i robisz krótkie trasy, na świecach zapłonowych gromadzi się osad, który powoduje ich zabrudzenie. Może raz na dwa tygodnie wyjedź na autostradę na 30 do 50 mil, to dobrze dla pojazdu w ogóle, uruchom klimatyzację i tym podobne, zapobiega to uszkodzeniu uszczelek.

Discussion starter · #37 ·
Świece zapłonowe?! To brzmi jak problem stworzony przez przyczynę usterki, a nie samą usterkę.
Przynajmniej jest na gwarancji i to nie twój jedyny samochód.
Zgadzam się. Mam nadzieję dowiedzieć się, co to powoduje, żeby nie znaleźć się w tej samej sytuacji następnej zimy. Dzięki za wszystkie rady. Bardzo wdzięczny. Skontaktuję się z Fordem

Discussion starter · #38 ·
To dla mnie nowość, nigdy nie słyszałem, żeby świece zapłonowe ulegały zabrudzeniu z powodu długiego postoju. Uczę się czegoś nowego. Według Johna Hoarda, współpracownika naukowego w dziale inżynierii mechanicznej na Uniwersytecie Michigan, silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny, podobnie jak silniki Diesla, mają tendencję do wytwarzania cząstek stałych, znanych również jako sadza. Może jeśli jeździsz dużo po mieście i robisz krótkie trasy, na świecach zapłonowych gromadzi się osad, który powoduje ich zabrudzenie. Może raz na dwa tygodnie wyjechać na autostradę na 30 do 50 mil, to dobrze dla pojazdu w ogóle, obsługiwać klimatyzację i tak dalej, zapobiega to osadzaniu się uszczelek.
Dzięki. Jeździ na autostradzie kilka razy w tygodniu, ale może potrzebuje więcej użytkowania, gdy jest mroźno. -30 to tutaj nic niezwykłego przez kilka dni.

21 - 40 of 42 Posts