Ford Transit USA Forum banner

Moment dokręcania śruby piasty Transit 250

71K views 7 replies 6 participants last post by  blkcctsent  
#1 ·
Z góry dziękuję za wszelką pomoc... Jim

#6 ·
Przepraszam za odświeżanie lub zbaczanie z tematu, ale czy miałbyś również specyfikację momentu obrotowego dla śrub mocujących oś tylną z podwójnymi kołami?
Muszę wymienić uszczelkę osi i szukam tutaj wskazówek, ponieważ nigdy nie demontowałem osi.
Tak, zobacz moją odpowiedź na Twój post tutaj:

#7 ·
Wznawiam ten wątek.

Widzę 3 różne specyfikacje momentu obrotowego dla śrub mocujących tylną oś do piasty. Jest 50 funtów stóp + 90 stopni obrotu, o których tutaj mowa, a także 25 funtów stóp + 90 stopni i 35 funtów stóp + 70 stopni, wspomniane przez mechaników serwisowych Forda w ich filmach instruktażowych na YouTube.

2 tygodnie temu powiedziano mi 25 funtów stóp + 90 stopni przez przedstawiciela serwisu, kiedy odbierałem zestaw do mojej budowy Eton True Track.

Porównując to: 25 funtów stóp + 90 stopni i 35 funtów stóp + 70 stopni prawdopodobnie dadzą takie samo lub bardzo podobne końcowe obciążenie resztkowe. Jednak 50 funtów stóp + 90 stopni prawdopodobnie spowoduje ponad dwukrotną siłę i znacznie wyższy poziom plastycznego odkształcenia w elemencie mocującym.

Co więcej, byłem w stanie uzyskać specyfikacje dla F250, który używa 6 tych samych elementów mocujących (zamiast 5 w Transicie) w tym samym miejscu - są to również 25 funtów stóp + 90 stopni.

Ogólnie rzecz biorąc, specyfikacja 50 funtów stóp + 90 stopni jest dość zauważalną wartością odstającą.

#8 ·
Ożywiam ten wątek.

Widzę 3 różne specyfikacje momentu obrotowego dla śrub tylnej osi do piasty. Jest 50lbft + 90 stopni obrotu, do którego odwołanie znajduje się tutaj, a także 25lbft + 90 stopni i 35lbft + 70 stopni, wspomniane przez mechaników serwisowych Forda w ich filmach na YouTube "jak to zrobić".

2 tygodnie temu powiedziano mi 25lbft + 90 stopni przez przedstawiciela serwisu, kiedy odbierałem zestaw do mojej budowy Eton True Track.

Porównując to: 25lbft + 90 stopni i 35lbft + 70 stopni prawdopodobnie dadzą takie samo lub bardzo podobne ostateczne obciążenie resztkowe. Jednak 50lbft + 90 stopni prawdopodobnie spowoduje ponad dwukrotnie większą siłę i znacznie wyższy poziom plastycznego odkształcenia w mocowaniu.

Co więcej, byłem w stanie uzyskać specyfikacje dla F250, który używa 6 tych samych elementów mocujących (zamiast 5 Transita) w tym samym miejscu - są to również 25lbft + 90 stopni.

Ogólnie rzecz biorąc, specyfikacja 50lbft + 90 stopni jest dość zauważalną wartością odstającą.
Na co się zdecydowałeś? Właśnie miałem robione hamulce i nie wymieniłem ani jednej śruby. Zamierzam wrócić i kazać im wymienić śruby, w przeciwnym razie przestraszyłem się, że moja oś odpadnie :) Mam nadzieję, że będę miał dobre specyfikacje, co dokładnie mają zrobić, kiedy tam dotrę. (Nie jestem pewien, jak duża jest to praca, aby tylko wymienić śruby?)

Czy wymieniłeś również śruby zacisku?