Ford Transit USA Forum banner
21 - 40 of 106 Posts
AKTUALIZACJA JEDNAK NIEUDANA ZOBACZ NOWY KOMENTARZ****

Cóż, nie jestem OP, ale mam małą aktualizację dotyczącą kalibracji prędkościomierza za pomocą forscan. Dodałem kilka opon Falken Wildpeak 245/75/r16 i dałem forscan szansę na ponowną kalibrację mojego transita 2020 AWD/Ecoboost, spodziewając się powtórzenia wyników tutaj i choinki na desce rozdzielczej, ale skalibrowanego prędkościomierza. Wyniki okazały się jednak znacznie lepsze niż oczekiwano! Nadal mam jeden błąd - błąd U0422 PCM, który najwyraźniej jest PCM wściekłym z powodu rozmiaru wykraczającego poza oczekiwany zakres - ale nie jest to błąd, który pozostawia widoczne światło na desce rozdzielczej! Bezpośrednio po zapisaniu nowego rozmiaru opony, furgonetka miała błąd AWD i kod błędu P160A. Najpierw spróbowałem uruchomić ponowne uczenie PCM, które nie zadziałało, jednak po uruchomieniu ponownego uczenia systemu AWD i kolejnego ponownego uczenia PCM, pozostało mi tylko U0422 i brak świateł na desce rozdzielczej! Szybkie google sugeruje, że U0422 jest powszechnym problemem i prawdopodobnie można go łatwo naprawić w warsztacie z odpowiednim sprzętem do strojenia lub tunerem HP, jak wspomniano wcześniej w tym wątku. Oto zrzut ekranu z forscan pokazujący opcję ponownego uczenia AWD, którą uruchomiłem:

Image

Nie jestem pewien, czy te ponowne uczenia modułów były dostępne dla innych w przeszłości, ale dziś były dostępne dla mojej furgonetki! Jazda testowa 30 minut temu potwierdziła, że prędkościomierz był poprawny (1 mph za dużo w porównaniu z prędkością GPS przy 30-40 mph), z czym na razie się zgadzam. Jutro rano zamierzam przetestować odczyty licznika kilometrów w drodze do pracy, aby sprawdzić, czy są one rzeczywiście poprawne lub przynajmniej na tyle bliskie poprawnym, aby z nimi żyć, a także sprawdzić prędkość GPS na autostradzie. Przewiduję pewne precyzyjne dostrojenie, aby było idealnie dokładne, ale w międzyczasie naprawienie tego sprawiło, że mój poziom entuzjazmu jest dość wysoki!

Discussion starter · #23 ·
Fantastycznie. Wygląda na to, że zmiany w komputerze, które nastąpiły w 2020 roku, są po twojej stronie.

Cóż, niestety wydaje się, że powiedziałem za szybko. Test na autostradzie nie został zaliczony, a mój prędkościomierz/licznik nadal pokazuje ~8% poniżej rzeczywistej prędkości. Jest trochę lepiej i chociaż nie mogę tego zweryfikować, punkty zmiany biegów wydają się nieco lepsze, ale prędkościomierz niestety NIE jest skalibrowany. Wracamy do deski kreślarskiej!

Biorąc pod uwagę, że Ford montuje opony 245/75-16 w nadchodzącym modelu Transit Trail, mam nadzieję, że w końcu będziemy mieli lepszy sposób, aby poinformować pojazd, że używamy większych opon 🤞

Biorąc pod uwagę, że Ford montuje opony 245/75-16 w nadchodzącym modelu Transit Trail, mam nadzieję, że w końcu będziemy mieli lepszy sposób, aby poinformować pojazd, że używamy większych opon 🤞
Edycja: Zadowolony, że wersja Trail ma większe opony. Miejmy nadzieję, że będziemy mogli wykorzystać dane z wersji Trail w normalnych furgonetkach AWD z lat 2020-2023.

Potwierdzono, że prosta zmiana obwodu opony w modelu 2023 AWD Transit nie zmienia prędkościomierza, ale WYWOŁUJE kod w systemie AWD. :rolleyes:

Niedawno nabyłem urządzenie i oprogramowanie HP Tuner OBD i istnieje konfigurator kalibracji prędkościomierza.

Facet od tuningu powiedział, żebym uważał z tym.

Istnieje wiele różnych sekcji, które pozwalają na zmiany, ale trochę boję się tego spróbować.

Oczywiście mogę wziąć wszystkie ustawienia fabryczne i zmienić je później, ale prawdopodobnie najpierw zapytam o to HP Tuner, zanim zacznę się tym bawić.

Możesz wprowadzić ostateczne przełożenie plus obwód opony i więcej.

Edycja: maksymalny obwód opony to 2536 mm, co jest bardzo bliskie moim oponom 31,8".

Wygląda obiecująco:

"Dziękujemy za skontaktowanie się z pomocą techniczną HPT.
Nie będziesz mógł z tego skorzystać, ale jeśli odczytasz plik magazynowy z programu edytora, powinieneś zobaczyć zakładkę oznaczoną jako SPEEDO, wprowadzisz zmiany w tej zakładce."

Mam dobre wieści. Dealer, który właśnie przywrócił mój ECU do ustawień fabrycznych (po tym, jak tuner doprowadził go do ruiny), powiedział, że teraz mogą dostosować rozmiar opon w salonie.

Nie mieli dzisiaj wystarczająco dużo czasu, aby zająć się moim. Następnym razem, gdy będę w Utah, mogę umówić się na wizytę, jeśli nie dowiem się tego bezpośrednio za pomocą oprogramowania do flashowania HP Tuner.

Próbowałem skorygować rozmiar opon i przełożenia i początkowo myślałem, że zadziałało, ale to mógł być GPS, który wciąż odbierał satelity.

Następnym krokiem jest ponowne zapytanie HP Tuner, jak dokładnie to zrobić, lub zabranie tego do dealera.

Oprogramowanie beta HP Tuner nie zadziałało na prędkościomierz. Widzę, że zmiana przełożenia zadziałała, ponieważ teraz zmienia biegi lepiej, bez spadku mocy.

Wyślij kolejną wiadomość e-mail do HP Tuner, aby zobaczyć, co powiedzą.

Bardzo kusi, żeby jutro pojechać do Cedar City i zobaczyć, co mogą zrobić.

Nienawidziłbym tam jechać tylko po to, żeby nie mogli tego zrobić, więc w przyszłym tygodniu, kiedy muszę tam być w pracy, będzie lepszą propozycją.

Wiele osób próbowało to zrobić za pośrednictwem Forscan lub salonów samochodowych i im się to nie udało

• Like
Reactions: Chillis
Jestem bardzo podejrzliwy co do tego, czy dealer jest w stanie cokolwiek zrobić. Chyba że powiedzieli, że robili to wcześniej, konkretnie w przypadku Transita.

wielu próbowało to zrobić za pośrednictwem Forscan lub dealerów i im się nie udało
W tym momencie również jestem podejrzliwy. W przyszłym tygodniu ponownie spróbuję z dealerem, kiedy tam będę. Nie mogę korzystać z lokalnych dealerów, ponieważ próbują pobierać kilkaset dolarów za kilkuminutowe miganie.

Dealer, z którego będę korzystał, powiedział, że jest to bardziej skomplikowane niż tylko flash ECU.

HP Tuners jest gotów przyjrzeć się problemowi, ale najpierw wybieram leniwą drogę i wracam do dealera, który powiedział, że może dokonać zmiany.

Trzymam kciuki. Aktualizacje jutro.

^^^ Jeżdżę około 5000 mil miesięcznie moim vanem, więc 5000+10% = 5500. Przez cały okres eksploatacji mojego vana (prawdopodobnie 150 000 mil), to różnica 15 000 mil. Komputer vana myślałby, że przejechał 150 000 mil, ale w rzeczywistości przejechał 165 000 mil z oponami o niestandardowych rozmiarach.
FWIW, nawet jeśli ODO jest poza kalibracją, elementy układu napędowego obrócą się tylko o równowartość 150 000 mil i to jest najważniejsze z punktu widzenia zużycia.
Jestem prawie pewien, że kalibracje prędkościomierza i ODO w Transicie są zablokowane, ponieważ nasze pojazdy to głównie vany kurierskie, a DOT nie chce, żeby ktokolwiek majstrował przy przebiegu pojazdu użytkowego. Jest to wymóg regulacyjny.

FWIW, nawet jeśli ODO jest poza kalibracją, elementy układu napędowego obróciły się tylko o równowartość 150 000 mil i to jest najważniejsze z punktu widzenia zużycia.
Jestem prawie pewien, że kalibracje prędkościomierza i ODO w Transicie są zablokowane, ponieważ nasze pojazdy to głównie furgonetki kurierskie, a DOT nie chce, żeby ktokolwiek majstrował przy przebiegu pojazdu użytkowego. Jest to wymóg regulacyjny.
Obecnie wiadomo, że modele z roku '20 i nowsze mogą mieć regulowaną średnicę opony w celu skorygowania prędkościomierza.

Jak Quigley i Quadvan naprawili swoje?

Mój z oponami 31,7 lub 0,8 pokazuje 12% mniej niż w rzeczywistości i zmieniłem przełożenie na 3,73:1. Nie jestem pewien, jakiego rozmiaru opon używają konwersje 4wd, ale po wydaniu tego rodzaju pieniędzy nie wyobrażam sobie, żeby błąd 12% w prędkościomierzu i liczniku kilometrów był akceptowalny.

Nie sądzę, żeby to było poprawne… Nie widziałem ani jednej osoby, która faktycznie poprawiła swój prędkościomierz, a tym bardziej bez błędów DTC. Jeśli tak, zamieść link

21 - 40 of 106 Posts