Ford Transit USA Forum banner

Błotniki czy bez błotników?

1 reading
17K views 53 replies 24 participants last post by  scyankee9999  
#1 ·
Przerabiam przedłużony wysoki dach AWD z 2023 roku, aby w nim zamieszkać. Mam 1,88 m wzrostu, ważę 100 kg i spałem w łóżku typu king size przez ostatnie 20 lat. Będę potrzebował łóżka o długości co najmniej 190 cm, aby było mi wygodnie.

Chciałbym mieć głównie stałe łóżko, w które nie muszę wkładać dużo pracy każdej nocy.

Próbuję zdecydować, czy powinienem zainwestować w poszerzenia od Flarespace. Próbowałem ogarnąć myśl, że zapłacę 1799 $ za dwa kawałki włókna szklanego. Plus wygląda na to, że trzeba kupić również pierścienie wykończeniowe za 599 $.

Byłem przekonany do poszerzeń, dopóki nie zobaczyłem na ich stronie internetowej, że z EL można zmieścić tylko łóżko o szerokości 139 cm. Chyba że coś przeoczyłem, to oznacza, że nie byłbym w stanie zmieścić łóżka typu queen size w poprzek, co było celem zakupu poszerzeń w pierwszej kolejności.

Inny członek tego forum napisał, że udało mu się wcisnąć łóżko pełnowymiarowe w poprzek w swoim vanie. Pełnowymiarowe ma wymiary 190 cm x 137 cm. Jeśli uda mi się to zrobić, kupowanie poszerzeń nie miałoby sensu.

Proszę, daj mi znać, co myślisz o maksymalizacji przestrzeni, jednocześnie zapewniając komfort w łóżku.

Widziałem też łóżko, które podnosiło się i opuszczało elektronicznie na YouTube. Muszę jednak zmaksymalizować przestrzeń do przechowywania, a to zabrałoby miejsce na wysokie szafki, więc nie sądzę, żebym mógł to zrobić.

#2 ·
Myślę, że to najbardziej wszechstronny system łóżkowy.
Mam oryginalną wersję w mojej zabudowie @Paradigm_Van_Conversions.

#4 ·
Mają również stronę, która mówi o różnicach między różnymi kierunkami.
To jest niesamowite. Ale niestety poza moim budżetem. Spróbuję skopiować ten projekt zrób to sam. Zajmuje to jednak dużo miejsca w szafce po stronie pasażera.

#7 ·
Zrobiłem własnoręcznie wykonane łóżko Murphy. Od północy do południa, więc nie było problemów z wystarczającym wydłużeniem łóżka. Działa świetnie, a ponieważ łóżko można złożyć w pełni zrobione, zajmuje to około t sekund, aby pościelić łóżko.

To ustawienie pozwala na pełne wykorzystanie vana do przewożenia wszystkiego, co duże i co możesz chcieć przewieźć.

#9 ·
Zrobiłem domowe łóżko Murphy'ego. Od N do S, więc nie ma problemu z wystarczającym wydłużeniem łóżka. Działa świetnie, a ponieważ łóżko można złożyć w pełni zrobione, zrobienie łóżka zajmuje kilka sekund.

To ustawienie zapewnia pełne wykorzystanie vana do przewożenia dużych przedmiotów.
Czy możesz zamieścić zdjęcia?

#8 ·
Użyliśmy naszego vana pierwszego lata z konfiguracją łóżka Wschód-Zachód. Mam 1,80 m wzrostu i ledwo mieszczę się w panelach w naszym vanie. Nienawidziłem tego, a za każdym razem, gdy moja żona musiała wstać, musiałem się ruszyć lub pozwolić jej wspiąć się po mnie (to nie problem dla ciebie). Naprawdę lubię się rozciągać. Więc zmieniliśmy nasze łóżko na Północ-Południe i straciliśmy około 30 cm powierzchni zabudowy, ale powiększyliśmy garaż.
Widziałem kilka konstrukcji z łóżkami Północ-Południe, które się przesuwają, więc gdy nie są używane, wsuwasz łóżko do tyłu vana, a materac składa się do góry, tworząc siedzenie.
Jeśli to by nie zadziałało, szukałbym łóżka podnoszonego.

#10 ·
Używaliśmy naszego vana pierwszego lata z konfiguracją łóżka Wschód-Zachód. Mam 1,80 m wzrostu i ledwo mieszczę się w panelach w naszym vanie. Nienawidziłem tego, a za każdym razem, gdy moja żona musiała wstać, musiałem się ruszyć lub pozwolić jej się po mnie wspinać (dla ciebie to nie problem). Bardzo lubię się rozciągać. Więc zmieniliśmy nasze łóżko na Północ-Południe i straciliśmy około stopy powierzchni zabudowy, ale powiększyliśmy garaż.
Widziałem kilka konstrukcji z łóżkami Północ-Południe, które się przesuwają, więc gdy nie są używane, wsuwasz łóżko do tyłu vana, a materac składa się do góry, tworząc siedzenie.
Jeśli to nie zadziała, rozejrzałbym się za łóżkiem podnoszonym.
Tak, jestem taki sam. Lubię się rozciągać i eksplorować przestrzeń łóżka. Jeśli czułeś się nieszczęśliwy przy 1,80 m, to ja będę super nieszczęśliwy. Północ-Południe wygląda na moją jedyną opcję.

#14 ·
Zrobiłem łóżko typu murphy, które wisi na 4 paskach przymocowanych do ściany - łóżko składa się/rozkłada w kilka sekund, ma 1 stopę grubości po złożeniu do ściany - wysokość jest szybko regulowana i można ją regulować do parkowania na pochyłości - Mieszkam w swoim vanie, więc dostęp do schowka pod łóżkiem jest ważny, aby był łatwy - Rama łóżka może być wykonana w mniej niż jeden dzień ze sklejki

#15 ·
Mam poszerzenia w furgonetce o regularnej długości i sprawdzają się u mnie przy 6'3". Link udostępniony powyżej "wady łóżka wschód-zachód" jest dość dokładny w moim doświadczeniu. Mam stałe łóżko i dzielę je z żoną. Największą rzeczą, jaką zauważyłem po zbudowaniu, jest to, że tak naprawdę nie zyskujesz tyle miejsca na pełnej długości (80 cali), jak myślisz. Materac musi być wycięty, aby rozciągał się aż do tyłu furgonetki (jak opisano w artykule). Działa to dobrze dla mnie i mojej żony, ponieważ śpi po krótszej stronie (ma 5'6") i dostaję stronę, która ma pełną długość (blisko 80 cali). Zauważam, że poszerzenia do furgonetki EL są krótsze niż regularna długość 148, więc może to oznaczać jeszcze mniej użytecznej przestrzeni?

Drugą rzeczą, którą zdałem sobie sprawę po zbudowaniu furgonetki, było to, że poszerzenie naprawdę dyktuje również wysokość łóżka. Jeśli umieścisz łóżko zbyt wysoko, nie zmieścisz głowy w poszerzeniu. To działa dla mnie, ponieważ mam średni dach i tak czy inaczej nie chciałbym ustawiać łóżka dużo wyżej ze względu na miejsce na głowę. Nie wożę też rowerów w garażu, co jest jednym z powodów, dla których widzę, że wiele osób ustawia łóżko wyżej.

Jedyną rzeczą, której nie doświadczyłem z poszerzeniem, o której wspomina artykuł, jest to, że nie koliduje z moimi tylnymi drzwiami 270 stopni. Powoduje to problem z moimi drzwiami przesuwnymi, gdzie mój wykończony panel okna przesuwnego (sklejka, pianka, tkanina) lekko ociera się, gdy suwak jest całkowicie otwarty.

Podoba mi się wygląd poszerzeń na zewnątrz i to, że wyróżnia moją furgonetkę od wszystkich furgonetek dostawczych na drodze (wiem, że to nie jest naprawdę przekonujący powód!).

#18 ·
Ten gość ma około 1,95 m wzrostu i ma moim zdaniem całkiem fajny układ łóżka.

Mam 1,83 m wzrostu i skończyłem z łóżkiem w rozmiarze full east/west, używając szyn Ikea Skorva. Materac z pianki memory w rozmiarze full ledwo się tam mieści i mam tylko thinsulate na wklęsłej części ścian... w ogóle żadnych paneli ściennych. Jeśli pewnego dnia zainstaluję panele ścienne, prawdopodobnie będę musiał przenieść się do łóżka północ/południe.

Myślę więc, że jeśli nie przeszkadza ci spanie po przekątnej, możesz nie być zadowolony z konfiguracji wschód/zachód.

#19 ·
Image
Pomijając nieco podnoszące tętno doświadczenie wycinania fragmentu boku furgonetki, powiedziałbym, że nadkola są w pewnym sensie oczywistością w podejmowaniu decyzji dotyczących kampera, zwłaszcza jeśli masz 6 stóp wzrostu lub więcej.

Wygląda schludnie, otwiera obszar furgonetki, którego prawdopodobnie najbardziej potrzebujesz podczas przeprowadzania tego typu konwersji i pozostawia resztę przestrzeni z przodu, pod spodem i obok niej dostępną dla wszystkiego innego, co, jak się okaże, ma kluczowe znaczenie.

Nawet jeśli robisz aranżację łóżka Północ - Południe, i tak miło jest mieć trochę więcej miejsca na łokcie od boku do boku.

#21 ·
Udało nam się umieścić dwa pełnowymiarowe łóżka (trzy, jeśli liczyć przednie łóżko do rozmów) w naszej zabudowie, uwzględniając poszerzenia z zestawem Vimy Interior od Moxie. Do tego schowki, aneks kuchenny, lodówka, kuchenka, zlew itp. oraz miejsca siedzące dla 4 dorosłych. Aha, i skrzynka na toaletę, której obecnie używam do drewna opałowego.

Image

Plany podłóg Ford Transit Camper Van | Moxie Van Co — Moxie Van Co. | Konwersje kamperów | Dodatki i ulepszenia

Moxie ma również pierścienie ozdobne dla transitu, jeśli ich potrzebujesz i prawdopodobnie sprzeda je poniżej ceny detalicznej, a nawet poniżej ceny, jaką FlareSpace zwykle za nie pobiera.

#22 ·
Możesz zrobić łóżko tak szerokie, jak chcesz. Potrzebujesz tylko stóp i głowy w poszerzeniach, pozostawiając dużo miejsca na rozciąganie i przestrzeń na ramiona.

Wysoko polecam stałe łóżko lub przynajmniej coś, czego nie musisz robić każdej nocy. Upewnij się również, że jest rant, aby łóżko nie zsunęło się podczas jazdy. Oto zdjęcie ustawienia łóżka w moim ostatnim vanie. Był to standard 148 z poszerzeniami.

Jeśli byłbym sam, zrobiłbym poszerzenia. Jeśli byłbym ja i partner, zrobiłbym północ/południe. Gdybym miał to zrobić jeszcze raz, zrobiłbym 148 ext z łóżkiem północ/południe i może poszerzeniami dla dodatkowej przestrzeni.
Image
Image

#31 ·
Możesz zrobić łóżko tak szerokie, jak chcesz. Potrzebujesz tylko stóp i głowy w poszerzeniach, pozostawiając dużo miejsca na rozciąganie i przestrzeń na ramiona.

Gorąco polecam stałe łóżko lub przynajmniej coś, czego nie musisz robić każdej nocy. Upewnij się również, że jest krawędź, aby łóżko nie zsunęło się podczas jazdy. Oto zdjęcie ustawienia łóżka w moim ostatnim vanie. Był to standard 148 z poszerzeniami.

Gdyby to była tylko ja, zrobiłbym poszerzenia. Gdyby to była ja i partner, zrobiłbym północ/południe. Gdybym miał to zrobić jeszcze raz, zrobiłbym 148 ext z łóżkiem północ/południe i może poszerzeniami dla dodatkowej przestrzeni. View attachment 200935 View attachment 200936
Czy zrobiłeś te szafki? Wyglądają niesamowicie!

#23 ·
@timreg2 zwraca uwagę na kluczową kwestię, która zwykle jest pomijana: materac w rozmiarze queen size mieści się w tylnych drzwiach, przesuwając jego przód znacznie bardziej niż 5-6 cali - to raczej 10 cali. Albo nawet nieco więcej.

Wolę nie mieć mniejszego materaca niż w rozmiarze queen size - przyzwyczajony do dużego łóżka king size w domu z dużą ilością miejsca do rozłożenia. Biorąc ten materac o wymiarach 60"x80" w rozmiarze queen size jako punkt wyjścia, /wydaje się/, że marnujemy 20" w układzie północ-południe. Ale rzeczywistość jest taka, że to nie więcej niż 10" rzeczywistej różnicy. I może być kilka cali więcej, ponieważ materac faktycznie dociska się do środkowych słupków tylnych drzwi, z rogami wchodzącymi w obszary otworów okiennych. Biorąc pod uwagę ten limit, różnica przesunięcia do przodu wynosi 8 cali. PO tej rozwadze warto przyjrzeć się innym zyskom/stratą.

W rozszerzeniu jest mniej niż dwa stopy wysokości, aby pomieścić materac i przestrzeń dla ludzi. Oznacza to, że najlepsza wysokość materaca to dokładnie dolna część rozszerzeń - z materacem wchodzącym w rozszerzenia. (Jak wspomniano w połączonym artykule powyżej). Innymi słowy, naprawdę niewiele opcji przesuwania rzeczy, CHYBA ŻE ktoś robi konfigurację Revel, gdzie łóżko jest podzielone na segmenty, a jego część podnosi się do sufitu, aby zaprezentować jadalnię (zamiast garażu). Jeśli nie widziałeś tej konfiguracji osobiście, poszukaj jej... to całkiem fajne wykorzystanie przestrzeni (z rozszerzeniami).

Więc zasadniczo kończysz z jedną opcją, która może mieć nawet 76 cali długości do rozszerzeń - wydaje się wystarczająco. Z tym, że kształt przestrzeni jest dziwny, co oznacza więcej kompromisów - wyżsi ludzie zwykle mówią, że śpią po przekątnej, gdy są sami. Mój brat ma E-W bez rozszerzeń i nie przeszkadza mu to: trochę ściśnięty, gdy jest tam żona, po przekątnej, gdy jej nie ma.

Ale N-S umożliwia wiele innych opcji - głównie zorientowanych na opcje wysokości.

Oto nasz stary Sprinter. Wierzcie lub nie, ten materac nawet mocno nie naciskał na drzwi. Po prostu zmieścił się w oknach i ledwo dotykał środka drzwi. A Transit jest faktycznie głębszy, ponieważ słupki D są większe.
Image

W naszym Transicie zrobiliśmy łóżko podnoszone/opuszczane plus "tryb kanapy", więc musieliśmy dodać szyny na głowę i nogi, aby utrzymać materac na miejscu w trybie kanapy. Zrobiliśmy tylną szynę na całej szerokości, co sprawia, że boki drzwi są prawdziwym ograniczeniem (wciąż około 8 cali wcięcia lub więcej). Kiedy zbudujemy nasz następny Transit, tylna szyna będzie miała inny kształt, aby zyskać dodatkowe 2-4 cale przestrzeni wewnętrznej. Gdyby łatwiej było zamontować nogi naszego łóżka, prawdopodobnie zrobiłbym to na tym.
Image

Kluczową cechą dla nas w vanie jest przestrzeń garażowa, więc statyczne łóżko (jak nasz Sprinter) naprawdę ogranicza naszą przestrzeń garażową. A kompromis wysokości - nisko jest przestronnie, wysoko jest jak w trumnie w środku - doprowadził nas do podnoszenia/opuszczania. Nie można tego zrobić zbyt dobrze z E-W, chyba że robi się styl Revel, który ma problemy z konfiguracją garażu.

To samo łóżko na górnej granicy (tuż przed zwężeniem drzwi) i z wysuniętym z tyłu drzwi suwakiem garażowym. Ogromny garaż, którego nie jest tak łatwo zrobić z E-W z rozszerzeniami.
Image

Nasz następny van (wkrótce) będzie średniej długości i zamierzamy nadal robić północ-południe, jednocześnie uwzględniając przedni fotel (i pełną kuchnię, lodówkę itp.). Nasze doświadczenia i teorie zostaną więc przetestowane!

#24 ·
@timreg2 zwraca uwagę na kluczową kwestię, która jest zwykle pomijana: materac w rozmiarze queen size mieści się w tylnych drzwiach, przesuwając jego przód do tyłu o wiele więcej niż 5-6" - to raczej 10". A nawet nieco więcej.

Wolę nie mieć mniejszego materaca niż w rozmiarze queen size - przyzwyczajony do dużego łóżka king size w domu z dużą ilością miejsca do rozłożenia. Biorąc ten materac o wymiarach 60"x80" jako punkt wyjścia, /wydaje się/, że zmarnowalibyśmy 20" w układzie północ-południe. Ale rzeczywistość jest taka, że to nie więcej niż 10" faktycznej różnicy. I może być kilka cali więcej, ponieważ materac faktycznie dociska się do środkowych słupków tylnych drzwi, z rogami wchodzącymi w obszary otworów okiennych. Biorąc pod uwagę to ograniczenie, różnica przesunięcia do przodu wynosi 8". PO tej analizie warto przyjrzeć się innym zyskom/strat.

W rozszerzeniu jest mniej niż dwa stopy wysokości, aby pomieścić materac i przestrzeń dla ludzi. Oznacza to, że najlepsza wysokość materaca to dokładnie dół rozszerzeń - z materacem wchodzącym w rozszerzenia. (Jak wspomniano w powiązanym artykule powyżej). Innymi słowy, naprawdę niewiele opcji przesuwania rzeczy, CHYBA ŻE robi się konfigurację Revel, gdzie łóżko jest podzielone na segmenty, a jego część podnosi się do sufitu, aby zaprezentować jadalnię (zamiast garażu). Jeśli nie widziałeś tego ustawienia osobiście, poszukaj go... to całkiem fajne wykorzystanie przestrzeni (z rozszerzeniami).

Zatem zasadniczo kończysz z jedną opcją, która może mieć nawet 76" długości - wydaje się dużo. Z tym, że kształt przestrzeni jest dziwny, co oznacza więcej kompromisów - wyżsi ludzie zwykle mówią, że śpią po przekątnej, gdy są sami. Mój brat ma układ wschód-zachód bez rozszerzeń i nie ma nic przeciwko: trochę ściśnięty, gdy jest tam żona, po przekątnej, gdy jej nie ma.

Ale układ północ-południe umożliwia wiele innych opcji - głównie zorientowanych na opcje wysokości.

Oto nasz stary Sprinter. Wierzcie lub nie, ten materac nawet mocno nie naciskał na drzwi. Po prostu mieścił się w oknach i ledwo dotykał środka drzwi. A Transit jest faktycznie głębszy, ponieważ słupki D są większe.
View attachment 200942

W naszym Transicie zrobiliśmy łóżko podnoszone/opuszczane plus "tryb kanapy", więc musieliśmy dodać szyny na głowę i nogi, aby utrzymać materac na miejscu w trybie kanapy. Zrobiliśmy tylną szynę na całej szerokości, co sprawia, że boki drzwi są prawdziwym ograniczeniem (wciąż około 8" wcięcia lub więcej). Kiedy zbudujemy naszego następnego Transita, tylna szyna będzie miała inny kształt, aby zyskać dodatkowe 2-4" przestrzeni wewnętrznej. Gdyby łatwiej było zamontować nogi naszego łóżka, prawdopodobnie zrobiłbym to na tym.
View attachment 200943

Kluczową cechą dla nas w vanie jest przestrzeń garażowa, więc statyczne łóżko (jak nasz Sprinter) naprawdę ogranicza naszą przestrzeń garażową. A kompromis wysokości - nisko jest przestronnie, wysoko jest jak w trumnie w środku - doprowadził nas do podnoszenia/opuszczania. Nie można tego zrobić zbyt dobrze z układem wschód-zachód, chyba że robi się styl Revel, który ma problemy z konfiguracją garażu.

To samo łóżko na górnej granicy (tuż przed zwężeniem drzwi) i z wysuniętym z tyłu drzwi suwakiem garażowym. Ogromny garaż, którego nie jest tak łatwo zrobić z układem wschód-zachód z rozszerzeniami.
View attachment 200944

Nasz następny van (wkrótce) będzie miał średnią długość i zamierzamy nadal robić układ północ-południe, jednocześnie uwzględniając przedni fotel (i pełną kuchnię, lodówkę itp.). Nasze doświadczenia i teorie zostaną więc przetestowane!
Dzięki za podzielenie się. Jak stworzyłeś łóżko podnoszone?

#25 ·
Jeśli mam łóżko Murphy'ego lub składane łóżko, można to osiągnąć, ale wtedy tracę cenną przestrzeń w górnej szafce. Moim głównym zmartwieniem jest przechowywanie, ponieważ przenoszę całe swoje życie do vana i mam wiele hobby i sprzętu.

#27 ·
Kiedy mieszkam w moim vanie, jak ważne będzie stanie z tyłu i wchodzenie i wychodzenie tylnymi drzwiami?

Jeśli mam łóżko Murphy'ego lub składane, można to osiągnąć, ale wtedy tracę cenną przestrzeń w górnych szafkach. Moim głównym zmartwieniem jest przechowywanie, ponieważ przenoszę całe swoje życie do vana i mam wiele hobby i sprzętu.
Mam łóżko Murphy'ego w średnim dachu i mam górne szafki po obu stronach. Łóżko jest składane dla pojedynczego łóżka, wysuwane na pełną szerokość. Więc jeśli jest przesunięte, a następnie złożone, łatwo mieści się pod szafkami.

I prawie cała szerokość jest dostępna dla ładunku lub do stania i rozciągania się lub ubierania.

#26 ·
Dzięki za podzielenie się. Jak stworzyłeś łóżko z windą?
Wiele szczegółów tutaj, w tym lista części. "Tryb kanapy" został niedawno zaktualizowany, ale działa tak samo - po prostu zamieniono go na lepiej dopasowane / wymiarowane siłowniki. Konfiguracja w tym linku dla platformy łóżka i w górę / w dół jest produktem ubocznym 2-3 wariantów montażu i tym podobnych... i pozostaje solidna do dziś. Powtórzymy to w następnym vanie.

Kiedy mieszkam w moim vanie, jak ważne będzie stanie z tyłu i wchodzenie i wychodzenie z tylnych drzwi?

Jeśli mam łóżko Murphy'ego lub składane, można to osiągnąć, ale wtedy tracę cenną przestrzeń w górnej szafce. Moim głównym zmartwieniem jest przechowywanie, ponieważ przenoszę całe swoje życie do vana i mam wiele hobby i sprzętu.
Oparte na użyciu. Garaż jest naszym celem - w przeciwnym razie mogliśmy kupić gotowy kamper - na sprzęt do naszych przygód, a także używanie vana jak "ciężarówki" i przewożenie długich rzeczy, takich jak deski surfingowe i materiały budowlane. A wiele naszych przygód odbywa się zimą i / lub podczas burzy, więc miłym bonusem jest to, że nie trzeba wychodzić z vana, aby przygotować nasz sprzęt.

To była przygoda multi-sportowa dla dwojga tego lata: rowery górskie, snowboardy, SUP-y, sprzęt wspinaczkowy i wszystkie zwykłe akcesoria. Wysokość łóżka dość wysoka - niezbyt przestronne w środku.
Image

To zimowa burza dla jednej osoby w zeszłym roku. Absolutnie wysypuje. Cały sprzęt w środku. Wyjdź przez drzwi przesuwne i gotowe do drogi. I opuść łóżko na całą noc.
Image

Lub przypadek pośredni. Przynoszenie mnóstwa sprzętu do apartamentu w Mammoth - w tym dużego telewizora - ale ze sprzętem 4-5 osób po prostu wrzuconym tam z "ciężarówkową" stroną rzeczy.
Image

Niedawno odnowiono boczne przechowywanie garażu, dzięki czemu rzeczy mają swoje "miejsce" w oparciu o wzorce użytkowania z ostatnich trzech lat. I wygląda lepiej. Taca garażowa to także miejsce, w którym umieszczamy dodatkowe łóżko, jeśli mamy 3-4 osoby i chcą spać w środku.
Image

#33 ·
Wiele szczegółów tutaj, w tym lista części. "Tryb kanapy" został niedawno zaktualizowany, ale działa tak samo - po prostu zamieniony na lepiej dopasowane / rozmiarowo siłowniki. Konfiguracja w tym linku dla platformy łóżka i w górę/w dół jest produktem ubocznym 2-3 wariantów montażu i tym podobnych... i do dziś pozostaje solidna. Powtórzymy to w następnym vanie.

Oparte na przypadku użycia. Garaż jest naszym celem - w przeciwnym razie moglibyśmy kupić gotowego kampera - na sprzęt do naszych przygód, a także używanie vana jak "ciężarówki" i przewożenie długich rzeczy, takich jak deski surfingowe i materiały budowlane. A wiele naszych przygód odbywa się zimą i/lub podczas burzy, więc miłym bonusem jest to, że nie trzeba opuszczać vana, aby przygotować nasz sprzęt.

To była przygoda multi-sportowa dla dwojga tego lata: rowery górskie, snowboardy, SUP-y, sprzęt wspinaczkowy i wszystkie zwykłe akcesoria. Wysokość łóżka dość wysoka - niezbyt przestronnie w środku.
View attachment 200947

To jest jednoosobowa zimowa burza w zeszłym roku. Absolutnie sypie. Cały sprzęt w środku. Wyjdź przez drzwi przesuwne, wszystko przygotowane i gotowe do drogi. I opuść łóżko na całą noc.
View attachment 200948

Lub przypadek pośredni. Przynoszenie mnóstwa sprzętu do apartamentu w Mammoth - w tym dużego telewizora - ale ze sprzętem 4-5 osób po prostu wrzuconym tam z "ciężarówkową" stroną rzeczy.
View attachment 200949

Niedawno odnowiono boczne schowki w garażu, aby rzeczy miały swoje "miejsce" w oparciu o wzorce użytkowania z ostatnich trzech lat. I wygląda lepiej. Taca garażowa to także miejsce, w którym umieszczamy dodatkowe łóżko, jeśli mamy 3-4 osoby i chcą spać w środku.
View attachment 200950
Uwielbiam ogromną przestrzeń garażową. Gdzie umieściłeś wszystkie swoje elementy elektryczne/przechowawcze i zbiornik na wodę?

#28 ·
żadnych poszerzeń na moim vanie - ściany mają standardową grubość -
mam 1,73 m wzrostu
próbowałem mieć łóżko w poprzek vana i nie mogłem się wyciągnąć -
w ogóle nie było wygodnie -
zmieniłem łóżko z powrotem na długość - o wiele lepiej

nigdy nie miałem poszerzeń, ale zgaduję, że poszerzenia raczej nie dodadzą oczekiwanej ilości miejsca -

projekt, w którym poszerzenia faktycznie się otwierają jak drzwi - wysuwane -
mógłby być bardzo przydatny i wart wycięcia otworu w vanie -

#34 ·
Większość ludzi, których znam i którzy mają poszerzenia, jest naprawdę rozczarowana, że wydali tak dużo, aby spać w sposób, w jaki śpią w przestrzeni, którą tworzą poszerzenia.

Koszt poszerzeń + pierścienia ozdobnego + wysyłki + podatku + pomalowania ich i nadziei, że farba będzie idealnie pasować + materac flarespace (lub przycięcie własnego materaca) itp. sumuje się i zanim się zorientujesz, wydałeś 4000 dolarów, aby wepchnąć głowę w mały otwór i zablokować przesuwane okno poduszkami lol.

Myślę, że w stosunku do kosztów większości konstrukcji DIY, poszerzenia są ogromnym wydatkiem o minimalnym zwrocie z inwestycji.

Weź to z przymrużeniem oka, ponieważ myślę, że posiadanie stałego łóżka o pełnym rozmiarze w 100% zmienia vana z wozu przygód w mobilną sypialnię.

Spędź trochę czasu na forum Sprinter, czytając o doświadczeniach ludzi z poszerzeniami. Stwierdziłem, że są one bardziej powszechne w społeczności Sprinter, ponieważ tak wiele kamperów (Revels i wszystkie inne) ma poszerzenia fabrycznie.

#37 ·
Większość ludzi, których znam i którzy mają poszerzenia, jest naprawdę rozczarowana, że wydali tak dużo, aby spać tak, jak śpią w przestrzeni, którą tworzą poszerzenia.

Koszt poszerzeń + pierścień ozdobny + wysyłka + podatek + pomalowanie ich i nadzieja, że farba będzie idealnie pasować + materac flarespace (lub przycięcie własnego materaca) itp. sumuje się i zanim się zorientujesz, wydałeś 4000 dolarów, aby wepchnąć głowę w mały otwór i zablokować okno przesuwne poduszkami lol.

Myślę, że w stosunku do kosztów większości konstrukcji DIY, poszerzenia to ogromny wydatek przy minimalnym zwrocie z inwestycji.

Potraktuj to z przymrużeniem oka, ponieważ myślę, że posiadanie stałego łóżka pełnowymiarowego w 100% zmienia vana z wozu przygód w mobilną sypialnię.

Spędź trochę czasu na forum Sprinter i poczytaj o doświadczeniach ludzi z poszerzeniami. Stwierdziłem, że są one bardziej powszechne w społeczności Sprintera, ponieważ tak wiele kamperów (Revels i wszystkie inne) ma poszerzenia fabryczne.
Obejrzałem ten film, który para z Kamloops nakręciła z poszerzeniami Vanspeed,,, Potem przeczytałem Twój post i napisałeś dokładnie to, co myślałem.

Dużo wydatków i pracy. W żadnym wypadku bym tego nie zrobił.

#40 ·
Konwertuję przedłużony wysoki dach AWD z 2023 roku, aby w nim zamieszkać. Mam 1,88 m wzrostu i ważę 100 kg, a przez ostatnie 20 lat spałem w łóżku typu king size. Będę potrzebował łóżka o długości co najmniej 190 cm, aby było wygodnie.

Wolałbym mieć w większości stałe ustawienie łóżka, w które nie muszę wkładać dużo pracy każdego wieczoru.

Próbuję zdecydować, czy powinienem zainwestować w poszerzenia od Flarespace. Próbowałem zrozumieć, jak zapłacić 1799 $ za dwa kawałki włókna szklanego. Do tego wygląda na to, że trzeba też kupić pierścienie wykończeniowe za 599 $.

Byłem przekonany do poszerzeń, dopóki nie zobaczyłem na ich stronie internetowej, że z EL można zmieścić łóżko o szerokości zaledwie 139 cm. Chyba że coś przeoczyłem, oznacza to, że nie byłbym w stanie zmieścić łóżka typu queen size w poprzek, co było celem zakupu poszerzeń w pierwszej kolejności.

Inny członek tego forum napisał, że udało mu się wcisnąć łóżko pełnowymiarowe w poprzek w swoim vanie. Pełnowymiarowe ma wymiary 190 cm x 137 cm. Jeśli mogę to zrobić, kupowanie poszerzeń nie miałoby sensu.

Proszę, daj mi znać, co myślisz o maksymalizacji przestrzeni, a jednocześnie wygodnym spaniu w łóżku.

Widziałem też łóżko, które podnosiło się i opuszczało elektronicznie na YouTube. Muszę jednak zmaksymalizować przestrzeń do przechowywania, a to zabrałoby miejsce na wysokie szafki, więc nie sądzę, żebym mógł to zrobić.
Czy projektujesz dla 1 czy 2 osób?

#42 ·
Zgadzam się, że dobrze wyglądają i dają dodatkową przestrzeń mieszkalną wewnątrz w najbardziej pomocnym obszarze, a wszystko to bez zwiększania powierzchni lub mobilności samego pojazdu, co również jest dość istotne.

Więc tak naprawdę nie jest to dla mnie tak duża debata.

Wiemy, że wiąże się to z pewnymi pieniędzmi/czasem i/lub wiedzą specjalistyczną i myślę, że ostatecznie może to zależeć od danego planu piętra, w jakim stopniu będzie to dla Ciebie ostatecznie korzystne, ale jest mało prawdopodobne, aby było to coś innego niż korzyść dla każdego kampera.

PK

#43 ·
Mam 5'11 i śpię wschód / zachód, bez rozbłysków w regularnej pełnej wysokości 148. Kiedy mojej żony i dzieci nie ma ze mną, lubię spać po przekątnej w łóżku. Mój blat i górna część mojej lodówki są na tej samej wysokości co podstawa materaca, mógłbym wymyślić sposób na łóżko z dodatkowym segmentem, który rozciąga się od lodówki do blatu i ewentualnie mieć rozkładane łóżko N/S. Prawdopodobnie użyłbym materaca E/W, a następnie miałbym tylko część materaca na stopy, która uzupełniałaby N/S, to może działać dla ciebie i nie wymagałoby dużego wysiłku, aby to zainstalować. Rozważałem to jako sposób na łatwe zmieszczenie mnie i 2 dzieci w głównym łóżku i być może nadal będę nad tym pracował później.

Materac, którego używam, to: 78"x56"x6" (queen) i wyciąłem z niego około 2-3", a także więcej w rogach, aby dopasować się do konturów tylnego prowadzenia klimatyzacji i tylnych słupków. Pozostawia około 75" ze wschodu na zachód. Nadal mam w nim sufit pasażera, co sprawia, że przestrzeń między górną częścią materaca a miejscem, gdzie sufit spotyka się nad oknami, jest trochę ciasna, dlatego wolę spać po przekątnej, gdy jestem sam. Jest trochę ciaśniej, ponieważ priorytetem była dla mnie przestrzeń do przechowywania w garażu.