Ford Transit USA Forum banner
21 - 40 of 376 Posts
Discussion starter · #21 ·
W Stanach Zjednoczonych nie wyprodukowano pełnowymiarowego modelu Transit z 2014 roku, więc nie jest jasne, do czego odnosiła się pani przy ladzie, moim zdaniem. Być może otrzymałeś informacje dotyczące modelu Transit wyprodukowanego w Europie w 2014 roku?

Zapytałeś również: "Czy ktoś posiada informacje o tym, jak i gdzie zdobyć te złącza?"

Odpowiedź na twoje ostatnie pytanie brzmi: idź do dealera Forda, znowu moim zdaniem.

[i tak, zdaję sobie sprawę, że to rozwiązanie jest cykliczne . . . ]
Wspomniałem osobie z działu części Forda, że pełnowymiarowy Transit zaczyna się od 2015 roku. Poprosiłem ją mimo wszystko o schemat okablowania, mając nadzieję, że zawiera on jakieś przydatne informacje.
Większość oznaczeń kolorystycznych przewodów na schemacie okablowania Forda jest taka sama jak w pojeździe. Udało mi się znaleźć brakujące przewody, aby stworzyć wiązkę przewodów połączeniowych. Działa to dobrze, ponieważ mam już wszystkie informacje potrzebne do stworzenia wiązki przewodów połączeniowych.
Zamieszczę informacje dotyczące tej instalacji/modyfikacji po jej zakończeniu.

Złącza wtykowe na pigtailach można znaleźć tutaj:

http://www.fordservicecontent.com/pubs/content/connectors/images/connectorcatalog.pdf

Zostawiłem pojazd u dealera w zeszły piątek w celu instalacji wiązki przewodów przyczepy. Zgodnie z oczekiwaniami nie mogą zainstalować tego zestawu okablowania z powodu brakujących złączy w głównej wiązce 14406. Byłem rozczarowany, ale tego oczekiwałem.

Kiedy byłem u dealera, rozmawiałem z panią z lady części o moim problemie z wiązką przewodów. Była w stanie dostarczyć mi kilka schematów okablowania obwodu holowniczego/przyczepy Transit 2014. Wspomniała, że schemat okablowania Transit 2015 nie jest dostępny, więc dała mi ten z 2014 roku. Schemat okablowania nie pasował dokładnie do naszego pojazdu, ale byłem w stanie rozszyfrować przewody systemu. Dzięki zrozumieniu fabrycznego schematu okablowania i niektórych stron internetowych dotyczących osprzętu holowniczego/przyczep (etrailer, Hopkins), udało mi się znaleźć potrzebne okablowanie do zainstalowania tego zestawu elektrycznego Forda do holowania/przyczepy (FK4Z15A416A). Przetestowałem 4-stykowy konektor przyczepy za pomocą płaskiego testera LED 4-stykowego. LT/RT/Brake na testerze LED zapala się zgodnie z oczekiwaniami. Nie mogłem przetestować 7-stykowego złącza, ponieważ nie mam zainstalowanego kontrolera hamulców przyczepy.

Mam wykonać 6-przewodową wiązkę przewodów połączeniowych pomiędzy nowym złączem połączeniowym modułu przyczepy (pod vanem w miejscu siedzenia kierowcy) a złączem połączeniowym gniazda holowniczego (pod vanem po prawej stronie z tyłu pojazdu w pobliżu tylnej osi). Jeden z sześciu przewodów w mojej wiązce połączeniowej będzie biegł aż do komory silnika, aby odebrać sygnał cofania zgodnie z Biuletynem SVE Q-227R1. Wiązka przewodów będzie miała długość około 10 stóp, z wyjątkiem jednego przewodu cofania, który będzie miał długość 16 stóp. Moim jedynym problemem jest teraz znalezienie złączy pasujących do wiązek połączeniowych zestawu. W przeciwnym razie będę musiał odciąć złącza od wiązek połączeniowych zestawu i połączyć przewody.

Naprawdę chcę znaleźć pasujące złącza, ale nie wiem, od czego zacząć. Czy ktoś ma informacje o tym, jak i gdzie zdobyć te pasujące złącza?

Aaa kurde. To nie są dobre wieści..
Prawo Murphy'ego mówi, że moja instalacja prawdopodobnie też nie będzie łatwa..

Discussion starter · #24 ·
Siekiery,

zakończyłem instalację wiązki przewodów do haka holowniczego dla mojego pojazdu. Muszę tylko znaleźć trochę czasu, aby narysować schemat okablowania zmodyfikowanej wiązki i zamieścić tutaj informacje. Dealer Forda wykonał nawet niezbędną aktualizację oprogramowania za darmo.

Discussion starter · #26 · (Edited)
Dokument używany do instalacji zestawu elektrycznego haka holowniczego (FK4Z15A416A):
SKFK4J-15A416-AA 2015 Instalacja pomocniczego układu hamulcowego
Q-227R1 SVE Bulletin 2015 MY Transit Dostęp do sygnału cofania
Ford Transit 2015 Instrukcja montażu nadwozia i wyposażenia
Wydanie instalacji dla pojazdów wyprodukowanych przed 18.01.15:
Brak wiązki przewodów i złączy pomiędzy zworką modułu przyczepy a wiązką zworki gniazda haka.
Brak przewodu sygnału cofania.
Szczegóły zmodyfikowanej wiązki:
W pojeździe brakuje wiązki przewodów pomiędzy zworką modułu przyczepy a zworką gniazda haka. W pojeździe brakuje również przewodu sygnału cofania (patrz Q-227R1 SVE Bulletin).
W złączu wiązki zworki gniazda haka (pod vanem po prawej stronie z tyłu pojazdu w pobliżu tylnej osi) znajduje się 6 przewodów. Te 6 przewodów należy podłączyć do wiązki zworki modułu przyczepy.
W wiązce zworki modułu przyczepy (pod vanem w miejscu siedzenia kierowcy) znajdują się 4 przewody. Wiązka sterowania hamulcem przyczepy zapewnia 1 przewód (zasilanie hamulca elektrycznego). Sygnał cofania (z komory silnika) zapewnia 1 przewód. Te 6 przewodów należy podłączyć do wiązki zworki gniazda haka.
Odetnij złącza od wiązek zworkowych zestawu i połącz przewody ze sobą. Zobacz dołączony schemat okablowania. Użyłem wodoszczelnych złączy zaciskowych termokurczliwych do wszystkich połączeń.
Dodając przewód sygnału cofania zgodnie z biuletynem Q-277R1, potrzebujesz zestawu serwisowego DU2Z-14474-FA. Zestaw zawiera pin/przewód, który dodasz do określonego otwartego gniazda w złączu. Złącze znajduje się w komorze silnika tuż za zespołem reflektora LH. Potrzebujesz tylko jednego pinu, ale musisz go kupić w opakowaniu 5 sztuk od Forda. Zapraszam do skorzystania z mojego dodatkowego pinu/przewodu, jeśli go potrzebujesz.
Dodam zdjęcia instalacji, gdy będą dostępne.

Myślę, że zestaw okablowania z rynku wtórnego, który łączy się ze światłami tylnymi, będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem.

Discussion starter · #28 ·
Siekiery,

Nie jestem pewien, co dostajesz za 300 $. Zapłaciłem 131 $ za zestaw okablowania Forda od lokalnego dealera Forda. Hak holowniczy kosztuje 248 $.

Przyjrzałem się opcji posprzedażnej. Koszt zestawu posprzedażnego ze złączem holowniczym 7/4, który pasuje do haka holowniczego Forda, i tak będzie zbliżony do kosztu zestawu okablowania Forda.

Zgadzam się z Tobą co do potrzeby uzyskania tego pakietu holowniczego z góry, jeśli to możliwe. Z pewnością zaoszczędziłoby mi to dużo czasu pracy przy późniejszej instalacji tego zestawu.

Discussion starter · #29 ·
Chcę tylko dodać kilka zdjęć z instalacji.

Pierwsze zdjęcie pokazuje nowy hak Forda ze złączem przyczepy 7/4.

Drugie zdjęcie pokazuje montaż modułu holowniczego/przyczepy po tylnej stronie stopnia po stronie kierowcy.

Trzecie zdjęcie przedstawia obszar pod kierownicą ze złączem hamulca przyczepy po prawej stronie obok skrzynki bezpieczników.

Czwarte zdjęcie pokazuje reflektor po stronie kierowcy zdemontowany w celu dodania przewodu sygnału cofania.

Piąte zdjęcie pokazuje zbliżenie czarnego przewodu sygnału cofania dodanego do prawego dolnego boku złącza.

Attachments

Wkrótce wykonam tę pracę, oczywiście mój van został wyprodukowany 12/14, więc bez twojego opracowania i zdjęć zajęłoby to 3 razy dłużej. Dzięki kenjent za oszczędzenie mi mnóstwa bólu głowy.

Discussion starter · #31 ·
Wkrótce wykonam tę pracę, oczywiście mój van został wyprodukowany 12/14, więc bez Twojego opisu i zdjęć zajęłoby to 3 razy dłużej. Dzięki kenjent za oszczędzenie mi mnóstwa bólu głowy.
Kiedy i jeśli dodajesz przewód sygnału cofania zgodnie z Biuletynem Q-277R1, będziesz potrzebować zestawu serwisowego DU2Z-14474-FA. To tylko elektryczny pin z wiązką przewodów do złącza i koszulka termokurczliwa. Mam kilka dodatkowych. Zapraszam, jeśli potrzebujesz.

Kiedy i jeśli dodajesz przewód sygnału cofania zgodnie z Biuletynem Q-277R1, będziesz potrzebować zestawu serwisowego DU2Z-14474-FA. To tylko elektryczny pin z wiązką przewodów do złącza i koszulka termokurczliwa. Mam kilka dodatkowych. Zapraszam, jeśli potrzebujesz.
Może nawet nie potrzebuję przewodu sygnału cofania? W mojej przyczepie aktywuje sygnał dźwiękowy cofania, ale nie bardzo by mi tego brakowało (wiem, że moim sąsiadom by nie!). Właśnie odebrałem hak i zestaw okablowania od dealera, wygląda na to, że brakuje wiązki przewodów między modułem sterującym a hakiem? A może jest to zawarte w zestawie okablowania?

Hej, ludzie,

Po przeczytaniu tego posta zamówiłem zestaw FK4Z-15A16-A u lokalnego dealera Forda. Jestem trochę zdezorientowany, gdzie idzie część okablowania, ale tu jestem.

Zainstalowałem moduł haka holowniczego w tylnej części podnóżka po stronie kierowcy. Zainstalowałem dwie zapasowe wtyczki w miejscu modułu haka holowniczego do modułu haka holowniczego. Zainstalowałem wtyczkę zworki pigtail między modułem haka holowniczego a wtyczką znajdującą się tuż pod kierowcą w pobliżu zbiornika paliwa. Zainstalowałem przedłużenie tylnej wiązki przewodów w pobliżu tylnej osi i podłączyłem do wtyczki haka holowniczego przyczepy i uziemiłem przedłużenie tylnej wiązki przewodów w preferowanym punkcie uziemienia. W tym momencie mam światła stopu i sygnały lewo/prawo, ale brak świateł postojowych/tylnych. Właściwie widzę stałe napięcie 2,5 VDC w obwodzie świateł tylnych.

Nadal nie podłączyłem dwóch pozostałych wiązek przewodów, ponieważ spodziewałem się, że będą one przeznaczone do modułu hamulcowego i zasilania 30A 12VDC przy dużej wtyczce haka holowniczego. Ponadto nie mam informacji, gdzie należy je podłączyć. Czy wiesz, czy są one wymagane do świateł tylnych lub dlaczego otrzymuję stałe napięcie 2,5 VDC w obwodzie świateł tylnych? Czy ECM musi zostać przeprogramowany po zainstalowaniu modułu haka holowniczego przyczepy?

Dzięki za pomoc
Ryan

Discussion starter · #34 ·
Hej, chłopaki,

Po przeczytaniu tego posta zamówiłem zestaw FK4Z-15A16-A u lokalnego dealera Forda. Jestem trochę zdezorientowany, gdzie idzie część okablowania, ale tu jestem.

Zainstalowałem moduł haka holowniczego w tylnej części podnóżka po stronie kierowcy. Zainstalowałem dwie zapasowe wtyczki w miejscu modułu haka holowniczego do modułu haka holowniczego. Zainstalowałem wtyczkę zworki pigtail między modułem haka holowniczego a wtyczką znajdującą się tuż pod kierowcą w pobliżu zbiornika paliwa. Zainstalowałem przedłużenie tylnej wiązki przewodów w pobliżu tylnej osi i podłączyłem do wtyczki haka holowniczego i uziemiłem przedłużenie tylnej wiązki przewodów w preferowanym punkcie uziemienia. W tym momencie mam światła stopu i sygnały lewo/prawo, ale brak świateł postojowych/tylnych. Właściwie widzę stałe napięcie 2,5 VDC w obwodzie świateł tylnych.

Nadal nie podłączyłem dwóch pozostałych wiązek przewodów, ponieważ spodziewałem się, że będą one przeznaczone do modułu hamulcowego i zasilania 30A 12VDC przy dużej wtyczce haka holowniczego. Ponadto nie mam informacji, gdzie należy je podłączyć. Czy wiesz, czy są one wymagane do świateł tylnych lub dlaczego otrzymuję stałe napięcie 2,5 VDC w obwodzie świateł tylnych? Czy ECM musi zostać przeprogramowany po zainstalowaniu modułu haka holowniczego?

Dzięki za pomoc
Ryan
Ryan,

Zgodnie z instrukcją instalacji zestawu, pojazd musi zostać zaprogramowany, aby rozpoznał, że moduł haka holowniczego jest zainstalowany. Mam nadzieję, że programowanie rozwiąże Twoje problemy. Daj nam znać, jaki jest Twój wynik.

Discussion starter · #36 ·
Czy ktoś wie, gdzie zielony przewód sterowania hamulcem przyczepy przebiega pod deską rozdzielczą?
To cytat z instrukcji instalacji:
"Połącz jasnozielony przewód z wiązki TBC z białym/zielonym przewodem obwodu wyjściowego hamulca przy złączu BCM C2280C Pin 68."

Złącze BCM znajduje się w przedniej części skrzynki bezpieczników, tuż po lewej stronie kolumny kierownicy. Spójrz na drugie zdjęcie z postu 29. Jeśli przyjrzysz się uważnie, zobaczysz pojedynczy zielony przewód nad wiązką sterownika hamulca, tuż po lewej stronie kierownicy.

Biuletyn wydaje się wskazywać, że ponowne wgranie oprogramowania jest konieczne, aby włączyć sygnał cofania, jeśli to wszystko, co dostanę za 240 dolarów, to mogę bez niego żyć.

[snip]
Biuletyn wydaje się wskazywać, że ponowne wgranie oprogramowania jest konieczne do włączenia sygnału cofania, jeśli to wszystko, co dostanę za 240 dolarów, to mogę się bez niego obejść.
Czy Twoja przyczepa ma światła cofania? Moja nie, tak przy okazji.

Czy Twoja przyczepa ma światła cofania? Moja nie ma, FWIW.
Nie, raczej ma sygnał cofania, co mi się podoba, dopóki nie próbuję zaparkować późno w nocy.

W każdym razie, postępowałem zgodnie z instrukcjami kenjenta i proszę bardzo, WSZYSTKO DZIAŁA!! Nawet sygnał cofania. Żadnego ponownego flashowania komputera. Czuję, że miałem naprawdę szczęście, wybierając właściwy biało-zielony przewód przy BCM, człowieku, to bałagan z włosów anielskich w środku.

Sterowanie hamulcem przyczepy pulsuje nieregularnie, gdy wysyła mniej niż 1 wolt (bardzo delikatne hamowanie), ale przypisuję to słabemu połączeniu przy 7-pinowym złączu przyczepy. Prawdopodobnie czas na nowy konektor. Myślę, że TBC nie może zdecydować, czy hamulce są podłączone, czy nie, z powodu zwiększonego oporu. Mam Tekonsha Primus TBC.

To wszystko było dużo pracy, szacuję, że spędziłem około 10 godzin na instalacji. Gdybym miał to zrobić ponownie, prawdopodobnie byłyby to złącza T przy światłach hamowania i kilka przewodów z TBC, ale teraz jest zrobione we właściwy sposób i to dobrze.

Po pewnym czasie jazdy z przyczepą zauważyłem, że sterowanie hamulcem jest trochę wadliwe, zawsze rozpoznaje, że przyczepa jest podłączona, ale tylko przerywanie stosuje napięcie hamowania. Może to być złe połączenie przyczepy, ale wydawałoby się, że TBC pokazałby, że przyczepa nie jest podłączona.

Inną możliwością jest to, że sygnał hamowania z vana (biało-zielony przewód z BCM) jest słaby lub nieprawidłowy. Kontroler to Tekonsha Primus. Jakieś pomysły?

21 - 40 of 376 Posts