Ford Transit USA Forum banner

Serwis zużycia klocków hamulcowych teraz

2 reading
4.7K views 10 replies 6 participants last post by  RVing  
#1 ·
Cześć Wszystkim,

Mam 2020 Ford Transit 250 cargo, który przerobiłem na Camper Van. Podczas podróży po Dempster HWY, przeciąłem kabel czujnika tylnego koła po stronie kierowcy i otrzymałem komunikat "Brake Pad Wear Service Now" przy uruchomieniu vana. Ostatecznie wymieniłem tylny lewy czujnik (myślę, że są dwa, drugi to prawy przedni), a komunikat zniknął. Jednak nie poprowadziłem kabla przez osłonę odpowietrznika i w ten sposób obracające się koło ostatecznie przetarło nowy kabel do czujnika, a komunikat pojawił się ponownie po przejechaniu około 1000 mil (bez hamowania, tak, jestem durniem :). Jednak, kiedy ponownie go wymieniłem, komunikat pozostaje włączony, a klocki są w porządku. Jestem w kropce, ponieważ poprzednim razem samo zastąpienie kabla czujnika zadziałało dobrze. Powiem, że musiałem potraktować plastikowe złącze, aby odłączyć tylny kabel czujnika, ale wydaje się, że jest podłączony i jest zaklejony taśmą elektryczną, aby upewnić się, że pozostaje podłączony. Jednak kupiłem nowe złącze do wymiany w razie potrzeby.

Moi ludzie z Forda nie wiedzą, co robią i rutynowo mówili mi, że było 2 mm klocków, gdy było 4 mm. Teraz, gdy wiem o czujniku, chciałbym naprawić moją obecną sytuację i wymienić klocki, gdy czujnik się uruchomi, jeśli uda mi się go ponownie uruchomić. Czy to możliwe, że przepaliłem bezpiecznik, czy też coś w BCM musi zostać zresetowane?

Standard 250, Van Compass Topo 2.0, większe opony, Dual AGMs zastępujące poprzedni pojedynczy akumulator kwasowo-ołowiowy, włączony tryb Police Dark Mode. Ogrzewanie diesla pod przednim siedzeniem pasażera, wymienione tylne światło pasażera, wymieniony filtr powietrza (tak, trzeba wyjąć reflektor) i wiele innych modyfikacji oraz rutynowa konserwacja.

#4 ·
Myślę nieszablonowo... czy jesteś pewien, że wiadomość nie ostrzega Cię o przednich klockach, które właśnie osiągnęły punkt zużycia? To duży zbieg okoliczności, ale warto sprawdzić na wszelki wypadek.
Moja pierwsza myśl była dokładnie taka sama, więc wyciągnąłem przód i chociaż te klocki miały <1000 mil i je zrobiłem, co doprowadziło mnie do mojego poprzedniego błędu z tyłu

#3 ·
Mam 2020 Ford Transit 250 cargo, który przerobiłem na kampera. Podczas podróży autostradą Dempster HWY, przeciąłem tylny kabel czujnika po stronie kierowcy i otrzymałem komunikat "Brake Pad Wear Service Now" przy uruchomieniu vana. Ostatecznie wymieniłem tylny lewy czujnik (myślę, że są dwa, drugi jest z przodu po prawej stronie), a komunikat zniknął. Jednak nie poprowadziłem kabla przez osłonę odpowietrznika, a więc obracające się koło ostatecznie przetarło nowy kabel do czujnika i komunikat pojawił się ponownie po przejechaniu około 1000 mil (bez hamowania, tak, jestem durniem :) ). Jednak, kiedy wymieniłem go ponownie, komunikat pozostaje włączony, a klocki są w porządku. Jestem w kropce, ponieważ poprzednim razem po prostu wymiana kabla czujnika zadziałała.
Powiem, że musiałem potraktować plastikowe złącze, aby odłączyć tylny kabel czujnika, ale wydaje się, że jest podłączony i jest zaklejony taśmą elektryczną, aby zapewnić jego połączenie. Jednak kupiłem nowe złącze do wymiany w razie potrzeby.
Założę się, że nie zainstalowałeś drugiej wymiany prawidłowo.

Schemat okablowania wydaje się pokazywać, że oba czujniki przednie i tylne są połączone szeregowo, więc każda przerwa (nyuk nyuk nyuk) w obwodzie może być przyczyną.

Oto wątek, z którego pamiętam, że zrobiłem zdjęcie przedniego przewodu. Nie wiem, czy jest tam coś pomocnego. Po prostu myślę, że musisz ponownie zainstalować czujnik/złącze/nie polegać na taśmie elektrycznej, aby zapewnić jego połączenie.

#6 ·
O wiele wygodniej jest mieć czujniki, przewody, komputery i wyświetlacze, które informują nas, że nasze klocki są zużyte, niż staromodny "piszczek". (Sarkazm)
Piski w tylnych hamulcach naszego Hondy Odyssey z 2016 roku nie były oczywiste... Wiedziałem, że klocki zbliżają się do końca eksploatacji, ale pomyślałem, że poczekam, aż zaczną wydawać dźwięk. I nasłuchiwałem tego.

W końcu zaczęły wydawać dźwięk, ale był to dźwięk okładziny ciernej o tarczę (i z uczuciem tarcia przez pedał nie było wątpliwości co do źródła).

Wybiorę prostą implementację, której wydaje się używać Ford (obwód otwarty/zamknięty). Jeśli powoduje fałszywy alarm, ponieważ nie został prawidłowo zainstalowany, zrozumiałbym to. Nie oczekiwałbym również, że wtryskiwacz paliwa lub cewka zapłonowa będą działać, jeśli nie zostaną prawidłowo podłączone.

#10 ·
Czy cały czas jedziesz w dół? Mam około 56 tys. mil na moim 8500-funtowym vanie i wciąż mam dużo okładziny. Czekaj, nie mam żadnego śmierdzącego turbo, więc nie jadę zbyt szybko, kiedy muszę zwolnić. Kontynuuj.
Moja główna trasa, choć uważana za autostradę, ma wiele świateł stopu. Rzadko jeżdżę po autostradzie. Przy 21 tys. mil miałem jeden tylny klocek do metalu, wymieniłem przód w tym samym czasie, ale nie robiłem tarcz. Przy 35 tys. mil wymieniłem tylne ponownie. Przy 42 tys. mil wymieniłem przód, jeden klocek do metalu. Mam 19 350 MR Ecoboost, więc nie mam żadnych czujników zużycia innych niż "Hej, co to za dźwięk szlifowania"?

Właśnie zrobiłem przód w listopadzie i słyszę lekkie szlifowanie, gdy zbliżam się do końca zatrzymania. Kto wie, działają dobrze i w tej chwili nawet nie zamierzam zawracać sobie głowy inspekcją, pogoda jest do bani.

#11 ·
Większość mojej jazdy odbywa się na autostradzie i jeżdżę dość delikatnie.

Decyzja Forda o usunięciu piszczałek z przednich klocków jest do bani. Rozumiem, że chcą czujników elektronicznych, aby móc próbować sprzedać ci usługę, gdy klocki są zużyte (wysyłając te dane wraz ze wszystkim innym o tobie do statku-matki). Mam nadzieję, że klocki aftermarketowe będą dostępne z piszczałkami, kiedy w końcu będę potrzebował klocków.