Lane Assist not working after new tire install - Ford Transit USA Forum
 4Likes
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 12 (permalink) Old 03-25-2019, 09:52:PM Thread Starter
Junior Member
 
mjhazel's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Lane Assist not working after new tire install

I had new tires put on my 2017 350 XLT 12 Passenger and the lane assist stopped working and said I needed to bring it in for service. Are there sensors near the tires?
mjhazel is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 03-27-2019, 12:47:AM
Senior Member
 
alarmist's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 2,289
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 655 Post(s)
There are pressure sensors in the tires, and you're not the first person to have some ditz screw up the electronics trying to reprogram them.
alarmist is online now  
post #3 of 12 (permalink) Old 03-27-2019, 06:45:AM
Senior Member
 
sportcoupe's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Savannah, GA
Posts: 597
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 222 Post(s)
Garage
It's probably been turned off by accident. Push the lane assist enable button.

2019 T-250 Cargo LWB HR, 3.5L, 3.73, White Gold
sportcoupe is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 (permalink) Old 03-27-2019, 10:50:AM
Senior Member
 
surly Bill's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 4,040
Mentioned: 26 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1592 Post(s)
The "signal" to reprogram the TPMS also erases the code in the key fob and wireless keypad, so I suspect it is very possible it messed with the lane assist.

2015 T250 MR cargo w/windows, 3.7, 3.73 Limited Slip. Purchased new 9/2016. Richmond, CA
Go Ducks! track&field 84-86
surly Bill is online now  
post #5 of 12 (permalink) Old 03-27-2019, 01:54:PM
Senior Member
 
Campervan Man's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 105
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Quote:
Originally Posted by surly Bill View Post
The "signal" to reprogram the TPMS also erases the code in the key fob and wireless keypad, so I suspect it is very possible it messed with the lane assist.
I just reprogrammed my TPMS when I took my snow wheels off and my lane keeping assist works fine.

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk
surly Bill likes this.
Campervan Man is online now  
post #6 of 12 (permalink) Old 03-27-2019, 08:42:PM
Senior Member
 
sportcoupe's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Savannah, GA
Posts: 597
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 222 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by surly Bill View Post
The "signal" to reprogram the TPMS also erases the code in the key fob and wireless keypad, so I suspect it is very possible it messed with the lane assist.
I reprogrammed aftermarket wheels with brand new TPMS sensors, key fob still works, wireless keypad still works and lan assist still works.
surly Bill likes this.

2019 T-250 Cargo LWB HR, 3.5L, 3.73, White Gold
sportcoupe is online now  
post #7 of 12 (permalink) Old 03-27-2019, 09:12:PM
Senior Member
 
surly Bill's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 4,040
Mentioned: 26 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1592 Post(s)
Quote:
Originally Posted by sportcoupe View Post
I reprogrammed aftermarket wheels with brand new TPMS sensors, key fob still works, wireless keypad still works and lan assist still works.
Dealership topped of the air in my tires, reprogrammed the TPMS, and neither the key I had at home nor the wireless keypad worked anymore.It only took 5 minutes to reprogram them, but still...

2015 T250 MR cargo w/windows, 3.7, 3.73 Limited Slip. Purchased new 9/2016. Richmond, CA
Go Ducks! track&field 84-86
surly Bill is online now  
post #8 of 12 (permalink) Old 03-27-2019, 10:04:PM
Senior Member
 
Campervan Man's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 105
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 41 Post(s)
Quote:
Originally Posted by surly Bill View Post
Dealership topped of the air in my tires, reprogrammed the TPMS, and neither the key I had at home nor the wireless keypad worked anymore.It only took 5 minutes to reprogram them, but still...
I wonder if they reprogrammed the TPMS with the Ford tool or the manual method. I used the Ford tool I bought on eBay (because I knew I would need it).

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk
surly Bill likes this.
Campervan Man is online now  
post #9 of 12 (permalink) Old 03-28-2019, 10:25:AM Thread Starter
Junior Member
 
mjhazel's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thank you Campervan Man (and everyone who posted). Where could I get one of those Ford tools?
mjhazel is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 03-28-2019, 10:32:AM
Senior Member
 
alarmist's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 2,289
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 655 Post(s)
amazon. search tpms 19
alarmist is online now  
Reply

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TPMS Light on after snow tire install Sparky961 Wheels, Tires, Brakes, and Suspension 17 12-28-2018 08:47:AM
Educate me on GVWR Vs. Tire Load Index dray2009 Wheels, Tires, Brakes, and Suspension 4 12-14-2018 11:52:PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome