New Van Didn't Get Far. - Ford Transit USA Forum
 172Likes
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 476 (permalink) Old 11-18-2015, 03:50:PM Thread Starter
Senior Member
 
jonsobi's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Summer - Ottawa, Ontario. Winter - Mesa, AZ
Posts: 994
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 298 Post(s)
New Van Didn't Get Far.

Picked up my new T150 today at 1:30. Back to the dealer at 1:45.

Bad shimmy at 60, and pulling left. Tech test drive confirmed.

Sitting at the dealer as I speak waiting for balance an alignment.

Beautiful van though.
jonsobi is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 476 (permalink) Old 11-18-2015, 04:40:PM
Senior Member
 
Budsky's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 1,087
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 360 Post(s)
Hope they get it right for you- I think lots of times they twist stuff in transporting.
When I bought an 86 Ford Club Wagon new it had an issue with how it drove- took it to the dealer a couple of times and they said all was good on alignment. They had no clue.
Finally I took it to a respected independent alignment shop it town- man was it ever out- they had oxy/acetyl torches out heating red hot and bending all sorts of stuff.
They fixed it though!

"Beluga" 2015 350HD 3.2D, 3.73, EL, HR.
Budsky is online now  
post #3 of 476 (permalink) Old 11-18-2015, 06:52:PM Thread Starter
Senior Member
 
jonsobi's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Summer - Ottawa, Ontario. Winter - Mesa, AZ
Posts: 994
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 298 Post(s)
They said one front tire was of balance. Seems OK for now. Will go for a nice drive tomorrow and enjoy the ride. It a beauty.
Airedrifter, HDH, Duster and 1 others like this.
jonsobi is online now  
 
post #4 of 476 (permalink) Old 11-18-2015, 08:18:PM
Member
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 51
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Congrats and glad you got it sorted

Paco pad, cooler and foldable chair
Montanatransit is offline  
post #5 of 476 (permalink) Old 01-08-2016, 03:22:PM Thread Starter
Senior Member
 
jonsobi's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Summer - Ottawa, Ontario. Winter - Mesa, AZ
Posts: 994
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 298 Post(s)
Follow UP - Major Alignment Problem

Quote:
Originally Posted by jonsobi View Post
Picked up my new T150 today at 1:30. Back to the dealer at 1:45.

Bad shimmy at 60, and pulling left. Tech test drive confirmed.

Sitting at the dealer as I speak waiting for balance an alignment.

Beautiful van though.
My home dealer did not resolve the problem. One month later, now down in Mesa Az with 3500 miles on my brand new Transit, and there is serious front tire scalping, continued pulling to the left, and steering wheel vibration.

I took it in to Robert Horne Ford in Apache Junction last week 31 Dec 15. They confirmed my Transit 150 indeed has a serious mis-alignment from the factory. See the printout below. They re-aligned most parameters, but were unable to correct a right Camber error to within specs. They loosened the sub frame, but still could not get it to specs.

Brought it in again yesterday and left it overnight (no loaner provided). They had ordered new bolts and are in the process today of dropping the sub frame completely and trying to re-align again.

Although I believe Horne Ford is trying hard to sort this out, they tell me they can not replace the damaged front tires, see pic below.

I am now getting worried and losing sleep over this. After such a long journey from ordering to delivery, only to get to my destination and find out I have a $42,206.73 van with a major factory defect. Despite tire damage through no fault of mine, I am on the hook already for early replacement.

I also have the wet air filter problem, see pic below, but have not even brought that up yet.

This is not happening to me is it?
Attached Images
File Type: jpg IMG_20160106_090424.jpg (108.4 KB, 227 views)
File Type: jpg IMG_20160103_113317.jpg (314.7 KB, 222 views)
File Type: jpg IMG_20151128_101009.jpg (135.6 KB, 209 views)

MY TROUBLED TRANSIT - 2016 T150, MR, RWB, 3.5EB. Delivered 11/15 with major steering, tire, & alignment defects. Had 6+ front-end and Sub-Frame alignments. 6 defective tires replaced. Also Steering Rack, 2 Axle Seals, Diff Gasket, Rear Brakes and Rotors, PS Pump, Wet Air Filter, Hi stop-light. Crankcase P Sensor failed at 23,500 kms. To Date, 39 days at Ford Service. See "New Van Didn't Get Far"

Last edited by jonsobi; 01-08-2016 at 03:31:PM.
jonsobi is online now  
post #6 of 476 (permalink) Old 01-08-2016, 04:06:PM
Senior Member
 
Ahoelk's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Location: Squamish, B.C
Posts: 183
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 53 Post(s)
Wow - i believe that you are at least the second person on the forum that has this issue and from what I remember reading there were issues in it being resolved - there is a thread on it

2016 HR 148WB, Shadow Black Van with all around windows, SYNC3, Leather and dual batteries for 'Adventure Van ' conversion
Ahoelk is online now  
post #7 of 476 (permalink) Old 01-08-2016, 04:35:PM
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Dallas, TX
Posts: 66
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 16 Post(s)
On your tire scalping, I am having a hard time seeing it. Is it scalping along the edge due to a few spots where it's not smooth tread? I've been driving my transit 350 to see if it's pulling left and I don't think it is but haven't had it out enough to tell.


Sent from my iPhone using Tapatalk

10/27/15 - Ordered and Confirmed 2016 T350 MR wagon, 148" WB, 3.5EB
11/16/15 - VIN received
12/07/15 - "The Bus" Build Date
12/09/15 - "The Bus" delivered to Shipper
12/21/2015 - ETA @ Dealership in Minnesota
bertimus2002 is offline  
post #8 of 476 (permalink) Old 01-08-2016, 04:42:PM Thread Starter
Senior Member
 
jonsobi's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Summer - Ottawa, Ontario. Winter - Mesa, AZ
Posts: 994
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 298 Post(s)
Quote:
Originally Posted by bertimus2002 View Post
On your tire scalping, I am having a hard time seeing it. Is it scalping along the edge due to a few spots where it's not smooth tread? I've been driving my transit 350 to see if it's pulling left and I don't think it is but haven't had it out enough to tell.


Sent from my iPhone using Tapatalk
The scalping is on the outside edge of both front tires. The rubber texture at the flat spots is porous-looking compared to the normal tire surfaces that are smoother looking.
When it pulls left, it can cross three lanes very quickly if left alone.
The damage is significant considering 3500 miles.

Last edited by jonsobi; 01-08-2016 at 04:44:PM.
jonsobi is online now  
post #9 of 476 (permalink) Old 01-08-2016, 04:47:PM
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Dallas, TX
Posts: 66
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 16 Post(s)
Wow, sounds like it. Thanks for the insight. Mine has 1600 miles on it so far and it may pull left on some streets and then straight as an arrow on others. I'll keep an eye out for it. I already have to make an appointment for the paint chipping issue so they may as well look at ensuring the alignment is right too.


Sent from my iPhone using Tapatalk

10/27/15 - Ordered and Confirmed 2016 T350 MR wagon, 148" WB, 3.5EB
11/16/15 - VIN received
12/07/15 - "The Bus" Build Date
12/09/15 - "The Bus" delivered to Shipper
12/21/2015 - ETA @ Dealership in Minnesota
bertimus2002 is offline  
post #10 of 476 (permalink) Old 01-08-2016, 06:12:PM Thread Starter
Senior Member
 
jonsobi's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Summer - Ottawa, Ontario. Winter - Mesa, AZ
Posts: 994
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 298 Post(s)
Quote:
Originally Posted by bertimus2002 View Post
Wow, sounds like it. Thanks for the insight. Mine has 1600 miles on it so far and it may pull left on some streets and then straight as an arrow on others. I'll keep an eye out for it. I already have to make an appointment for the paint chipping issue so they may as well look at ensuring the alignment is right too.


Sent from my iPhone using Tapatalk
I have to admit there were times when the Transit seemed to steer true, but it would eventually start pulling left and then need constant counter steer to keep it straight. No sense testing it if there are any cross winds.

Both the selling dealer and the dealer here in Mesa seemed reluctant to do an alignment. I heard that Ford limits only one alignment and only within the first 12,000 miles.

Tire wear from bad alignment is collateral damage, so the owner is advised to jump on any problems smartly. The wear on my tires is the worst I have ever seen at 3500 miles, but the dealer is calling it slight.

I plan to approach Ford Customer service to make my case for new tires.
asdrew and Byron the Painter like this.

MY TROUBLED TRANSIT - 2016 T150, MR, RWB, 3.5EB. Delivered 11/15 with major steering, tire, & alignment defects. Had 6+ front-end and Sub-Frame alignments. 6 defective tires replaced. Also Steering Rack, 2 Axle Seals, Diff Gasket, Rear Brakes and Rotors, PS Pump, Wet Air Filter, Hi stop-light. Crankcase P Sensor failed at 23,500 kms. To Date, 39 days at Ford Service. See "New Van Didn't Get Far"
jonsobi is online now  
Reply

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Drove the HR+Ecoboost today, didn't buy... kingkabong Ford Transit General Discussion 12 09-18-2016 01:51:AM
Options that were disappointing, or wished you didn't buy. Damien Archambault Ford Transit General Discussion 1 07-18-2015 12:29:PM
I didn't think her first job would be this willy1959 Ford Transit Pictures And Videos 1 02-16-2015 06:18:PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off